Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Ди велт": Такива чекмеджета, като на Борисов, няма в цял ЕС, как да му вярваме

Темата със скандалното чекмедже на Бойко Борисов от неговото нощно шкафче, отново се завъртя. Този път коментиратъ идва от немския "Ди велт". 

„Такива снимки от правителство на държава в ЕС досега не бяхме виждали. През пролетта на миналата година в България се появиха снимки на премиера Бойко Борисов, на които той спи, гол до кръста и напряко на спалнята си. На нощното шкафче до него има златни кюлчета, банкноти от по 500 евро и един пистолет.“

Така започва статия за България днес германският вестник „Ди Велт“, цитирана от Club Z.

Вестникът уточнява, че и до днес не е ясно дали фотографът е подредил нарочно парите и златото докато Борисов спи, или те са си били там, кой е дал поръчката за тези фотографии и кой ги е направил. Ясно е само едно, категоричен е „Ди Велт“: „Интимните снимки са заплаха – възможно е да са поръчани от олигарх, с когото Борисов влезе в спор.“

Тези снимки обаче илюстрират състоянието на българското общество и политика – мощни олигарси, забогатели след падането на Желязната завеса, дърпат конците на политиката задкулисно. Корупцията е най-големият проблем. Сенчестата икономика процъфтява, а много млади хора напускат страната, защото не виждат перспектива за себе си, изброява вестникът.

В Брюксел наблюдават България с растяща загриженост, тъй като страната има амбицията да се включи в еврозоната до 2024 година. България спазва критериите от Маастрихт. Инфлацията от две години е под 2%, има най-ниското задлъжняване в ЕС, бюджетният дефицит е само 3% въпреки кризата с пандемията.

Затова и миналият юли страните от еврозоната поканиха Хърватия и България да се подготвят за членство. България вече е изготвила и конкретен план за влизането си на 1 януари 2024.

„Това обаче е скорост, от която на Брюксел му става лошо. Европейските политици предупреждават, че при твърде бърз прием страната няма да се справи. Проблем за всички в еврозоната пък ще е финансовата престъпност в България“, пише „Ди Велт“.

„Страхът от влизането на България в еврозоната е голям“, казва пред вестника германският депутат от ХСС Маркус Фебер. Притеснението е, че България ще вкара своите проблеми в еврозоната и може да се превърне в постоянен проблем за нея. Брюксел обаче бе много изненадан, че страната успя да задържи без промени курса на лева спрямо еврото – това никой в еврозоната не смяташе, че е възможно и надеждата бе членството да се отложи за по-натам във времето.

Други депутати пък изразяват опасенията си от корупцията и проблема с прането на пари, с които София все още не се е справила. „България не бива да влиза в еврозоната, преди да се е справила с финансовата престъпност“, казва Свен Гиголд от зелените. Той посочва и че България ще е готова за еврозоната, едва когато малките банки също са стабилизирани и контролирани. В момента банковият съюз упражнява контрол само над пет от най-големите български банки, но има твърде много малки банки, чието състояние не е добро, но те не подлежат на контрол. Повечето са притежавани от олигарси, посочва вестинкът.

Източник/ци: Petel.bg - новини - "Ди велт": Такива чекмеджета, като на Борисов, няма в цял ЕС, как да му вярваме

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!