Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сърбия догони България икономически без милиардите от ЕС и чекмеджетата на управляващите?Снимка: Булфото

"Много скоро Сърбия ще изпревари България по средна заплата". Това заяви президентът на западните ни съседи Александър Вучич, заради това, че икономиката в страната върни на пълни обороти.

Брутният вътрешен продукт на Сърбия през 2020 г. достигна почти 53 млрд. долара, по данни на Световната банка, докато този на България възлиза на 69,1 млрд. долара, пише Стандарт.

Средната месечна брутна работна заплата в Сърбия е близо 90 хил. динара или малко над 890 долара, докато тази в България е 1 525 лв. или малко над 900 долара.

България обаче получава допълнително финансиране от европейските фондове за разлика от Сърбия, която не е членка на ЕС. Очаква се само в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост страната ни да получи над 12 млрд. евро в следващите години, като прогнозите са за нарастване на българската икономика с 21,7% до 2025 г. Планът за възстановяване и устойчивост обаче буксува и още не е внесен в Брюксел.

"За всички е ясно, че ние имаме най-ниската цена на електричеството в Европа. В тази част на Европа ние имаме най-високите заплати, а до месец, два или три, ще задминем по този показател и България, която е член на ЕС," каза Вучич по време на форум на Партията на сръбските пенсионери, който се предаваше от сръбските медии, включително и националните телевизии, предаде vesti.bg.

Според Вучич, "имало натиск върху Сърбия да закрие термоцентралите".

"Аз няма да се подмазвам на никого. Аз искам да имаме ток. Според мен всеки нормален човек разбира това нещо. Те тогава ни казват - нямате право на хидроцентрали, нямате право на вятърни паркове", каза още той и уточни, че Сърбия и само още една държава от региона не внася ток.

Вучич благодари на пенсионерите за тяхната подкрепа, които винаги са били "в първите редове за защитата на отечеството". Според него "сръбските пенсионери никога не са имали толкова високи пенсии като сега".

Средната пенсия в Сърбия е около 30 хил. динара или близо 300 долара, докато в България е 509,39 лв. през първото тримесечие на тази година или близо 305 долара.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Сърбия догони България икономически без милиардите от ЕС

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!