Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как ГЕРБ, ДПС и ИТН успяха да направят Кирил Петков „светец“? (И все пак да погледнем фактите за любимците от служебното правителство)

Само за месец служебният министър Кирил Петков стана политикът с най-висок рейтинг в България. Това обаче не се случи с помощта на скъпи PR кампании, а благодарение на опита на мутрите от ГЕРБ и ДПС да извадят всички кирливи ризи на Петков, припомня Narod.bg. В общия хор се включиха с каквото можаха и сценаристите на учиндолеца – „Има такъв народ“.

Немалък принос за това, разбира се, имат и медиите на мафията, които всеки ден бълват злоба срещу Кирил Петков.

Но нека погледнем какви все пак са фактите около триото служебни министри, които се явяват (почти) всенародни любимци – Кирил Петков, Николай Денков и Асен Василев:

Според търговския регистър на 16 февруари 2018 г. със 100 лв. се учредява фондация “Център за приложни изследвания и иновации”. Учредители на фондацията са Кирил Петков Петков и Николай Денков Денков, които стават и членове на настоятелството и действителни собственици. Представляващ директор е Кирил Петков.

Дейността на фондацията e насочена към стимулиране развитието на биотехнологиите и приложната химия и утвърждаването на тяхната роля в икономическото развитие.

Фондацията е създадена с основното партньорство Фондация “Америка за България” и Софийския университет, а през същата година се рекламира във вестник “Капитал”.

Биологическият факултет на Софийския университет предоставя безвъзмездно сграда с условието центърът да си поеме текущите разходи по обслужването ѝ, а тя да е достъпна за всички студенти и преподаватели в учебното заведение.

На 16 октомври 2018 г. вестник “Капитал” пише, че идеята за създаването на фондацията и центъра е на завършилия в Харвард сериен предприемач Кирил Петков, чиято фирма Proviotic продава продукти на основата на Lactobacillus bulgaricus на четири континента. Инвестицията в центъра била 800 хил. лв., от които 500 хил. лв. са дарение от компанията на Петков, а 300 хил. лв. – от фондация “Америка за България”.

Проверка във финансовите отчети на фондацията обаче сочи, че през 2018 г. единствените приходи са точно 300 хил. лв. и никъде не се вижда допълнителна инвестиция от Петков, освен внесените от него 50 лв. при учредяването.

Видно от интернет страницата на фондацията лектори в центъра освен учредителите Кирил Петков и Николай Денков, са Асен Василев, Евгени Ангелов, Лена Бориславова и Даниел Лорер. От публикуваните в търговския регистър финансови отчети за 2018 и 2019 г. не се вижда осъществяването на никаква дейност освен дарението от фондация “Америка за България”, което веднага е похарчено под формата на “друго плащане”.

Така се стига до 2021 г. когато Петков и Денков са номинирани за министри в служебния кабинет на Радев и трябва да спазят изискванията за несъвместимост. Тогава юристката Лена Бориславова, която е и лектор в центъра, заявява поредица от вписвания за освобождаването на Петков и Денков от ръководството на фондацията. Процесът по отстраняване на несъвместимостта започва на 13 май 2021 г. и фактически приключва с вписване на 27 май 2021 г.

В крайна сметка Петков и Денков са отписани от търговския регистър, но учредителят Кирил Петков де факто и де юре запазва част от правата си. По-конкретно в чл. 17, ал.1 от вписания актуален учредителен акт е записано че “Учредителят Кирил Петков си запазва правото да изменя и допълва учредителния акт и да взема решения за прекратяване на дейността на фондацията, в който случай той определя ликвидатора и взема решение за разпределение на имуществото на фондацията, останали след удовлетворение на кредиторите”.

Така реално скрит управляващ остава Кирил Петков, защото може да променя чрез устава директора, респективно и настоятелството. Всъщност само привидно е прикрита наличната несъвместимост за заемане на поста министър. Независимо от всичко това и в момента Кирил Петков и Николай Денков са министри в служебния кабинет, като в ресорите им са поверени точно дейностите, с които се занимавала фондацията.

Денков отговаря за научните и приложни изследвания, както и за милиарден ресурс от европейски средства за иновации. Подобна е и ситуацията с Петков, който чрез оперативна програма Иновации и конкурентоспособност отговаря както за огромните средствата за насърчаването на предприемачеството, така и за иновациите.

Именно тук се крият и интересите, зад които стои предложението на двамата служебни министри да преместят в тяхно пряко подчинение дейността на създадената от редовния кабинет Агенция за иновации, която към момента е на подчинение на Министерския съвет. Нещо повече, предлага се по подобие на структурата на личната им фондация да се създаде консултативен съвет, който да бъде шапка на агенцията.

Предлагат се и конкретни имена за консултативния съвет – това на Илиян Михов, чиито брат вече е назначен от Петков в надзорния съвет на ББР, както и на преподавателката в Харвард – Райна Фичерова, която Петков твърди че е поканил за гост лектор в личната си фондация. Значими постове в правителството на Радев и в структурите на държавата получават и всички харвардски лектори от фондацията на Кирил Петков и Николай Денков:

Лекторът Асен Василев е назначен за служебен министър на финансите, който заедно със заместничката си Виолета Лорер (съпруга на лектора във фондацията Даниел Лорер), разработиха схемите във Фонда на фондовете и преструктурираха същия по аналогия структурата на фондацията на Кирил Петков.

По-конкретно заместиха надзорния съвет с консултативен съвет със същите и по-широки функции, като в него включиха представители на съсловните асоциации въпреки явния конфликт на интереси. Така в консултативния съвет ще влезе чатната Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране, чиито председател е Евгени Ангелов, лектор във фондацията на Кирил Петков. Асоциацията от една страна ще е в консултативния съвет на Фонда на фондовете, а от друга страна нейните членове ще получават средства от нея.

Лекторът Даниел Лорер е назначен за консултант на Кирил Петков в Министерството на икономиката. Той е и член на консултативния съвет на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, която ще влезе като член в органите на Фонда на фондовете. Едновременно той е партньор в “БрайтКап венчърс”, което управлява 39,1 млн. лв. рециклиран ресурс от програмата JEREMIE, разработена през 2013 г. от Асен Василев, като министър на икономиката. Даниел Лорер е съпруг на Виолета Лорер, настоящ заместник-министър на финансите, отговаряща за Фонда на фондовете и бивш заместник-министър на икономиката в кабинета на Асен Василев. Тогава Виолета Лорер като член на съвета на директорите на Национална компания индустриални зони одобрява конкурсната процедура за сделката за терена в Божурище, чиито купувач е фирмата на Кирил Петков – “Волаком”. Тогава “Волаком” получава права върху терен чрез право на строеж при цена от 3.5 евро на ангажираната земя, при условие, че в същия период на немски инвеститор е продадена земя в зоната в Божурище на стойност от 15 евро на кв. м.

Лекторът Евгени Ангелов е председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, която ще бъде член на консултативния съвет на Фонда на фондовете. Той едновременно е управляващ партньор в Силвърлайн Партнърс ООД, което управлява 75,3 млн. лв. публичен ресурс, предоставени му от Фонда на фондовете и с източник Оперативна програма иновации и конкурентоспособност. Евгени Ангелов е завършил харвардското бизнес училище, а като съветник в президенството е лобирал за назначаването Асен Василев за служебен министър на икономиката през 2013 г.

Лекторът Лена Бориславова, обслужвала и юридически фондацията на Кирил Петков е назначена чрез адвокатска кантора да обслужва ББР при месечно възнаграждение от 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без ДДС, без разноски и без допълнителните 274 лв. час. Договорът се оказа подписан на 01.07.2021 г. от изпълнителния директор Цанко Арабаджиев, който е вписан в Търговския регистър на 07.07.2021 г. Според информация в медиите, директорът подписал скандалния договор без да има право за това и назначен от Кирил Петков е член на “Зелено движение” и на изборите на 4 април е кандидат-депутат от “Демократична България”. Същият е уволнен от Обединена българска банка /ОББ/ заради “липса на умения да планира и организира работата си, както и да управлява и разрешава възникващи проблеми”.

Източник: „Труд“

Източник/ци: Как ГЕРБ, ДПС и ИТН успяха да направят Кирил Петков "светец"? (И все пак да погледнем фактите за любимците от служебното правителство) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!