Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Георги Марков: Радев се е самозабравил до степен, че още малко ще подпали етническия мир в страната

Никога не съм мислел, че ще доживея български президент в сградата на президентството на среща с ДПС да се заяжда толкова нелепо. Движението изстрада българския преход. Благодарение на ДПС България е най-стабилната етнически държава на Балканите

Автор: Лора Борисова

Във връзка с нашумелия казус с гражданството на служебния министър Кирил Петков се свързахме с бившия конституционен съдия Георги Марков за коментар по образуваното дело от Конституционния съд по искането на ГЕРБ-СДС. Какви са сроковете, има ли подобни прецеденти и може ли това да стане повод за импийчмънт на президента Радев, четете в следващите редове.

- Колко време може да се бави решението на Конституционния съд за гражданството на икономическия министър?

Над Конституционния съд е само Господ, така че може да се бави делото за решаване по същество, но може и да го реши много бързо. Трябва обаче да се знае, че има специален закон за КС, който предвижда процедури за произнасянето му – има заседание по допустимост, след като искането бъде допуснато се конституират страни, които в определен срок трябва да дадат становища. Сегашният състав на КС има добра практика да иска мнение от видни специалисти от теорията и практиката, след това се проучват доказателствата и в двумесечен срок се произнася съда с решение по същество. Това е тромава процедура, която отива на сана на КС. Но пак казвам, практиката през тези 30 години от съществуването му показва, че в зависимост от различни ситуации, предимно политически, той се произнася понякога по-бавно от 2-3 месеца, понякога и много бързо, защото решенията на КС винаги имат политически последици. Той не е част от съдебната система, а гледа дали са конституционни актове на парламента и на президента, тоест политически актове, облечени в юридическа форма.

- Конкретно в случая с Кирил Петков да очакваме ли, че КС ще се разбърза, защато мандатът му изтича?

- Конкретно за случая с Кирил Петков моето разбиране е, че КС трябва възможно най-бързо да отмени указа, произнасяйки се по искането на ГЕРБ/СДС. Бих могъл да кажа, ако съм неолиберал, че това го налага общественият интерес, гражданското общество, социалните дадености. Това е терминология, която сегашният състав на съда много обича да използва.

Аз понеже не съм неолиберал, а орбанист, ще кажа направо – бързото произнасяне на КС се налага: първо, заради правната сигурност и второ, заради честта на българския Конституционен ред.

Казвам правната сигурност налага, защото до момента министърът е издал стотици правни актове с административен, гражданско-правен, трудово-правен характер и т.н., които могат да се окажат нищожни. Нещо повече – изключително дръзко и непознато е в нашата политическа история тези 30 години толкова нахално да е нарушена българската Конституция. Българската правна система, в това число и Конституционния съд, не допусна такава гавра с конституцията и нито един път за тези 30 години не беше допуснато български гражданин с чуждо гражданство да бъде министър или депутат.

- Кои са тези случаи?

Най-фрапиращият случай е този с Жорж Ганчев – човек, изкарал близо милион на изборите за президент 1992 г., човек, който вкара цяла партия на гърба си в парламента, но Конституционния съд с решение номер 2 от 1995 г., което съм подписал, отстрани от парламента г-н Ганчев, защото към този момент той имаше българско и американско гражданство едновременно.

Трябва да се върнем към конституционния текст. Той беше направен срещу именития професор, кардиолог и мой голям приятел проф. Александър Чирков. Той беше не само ярък български и световен кардиохирург, но той беше и видна политическа фигура, избрана във ВНС във Варна със над 75% мнозинство, държал прочутата реч пред 200 000 българи през февруари 1990 г. пред БНБ с крилатата фраза за обрулената държава. Текстът беше направен срещу него и той, понеже беше и германски гражданин, бил съм му на гости във Фрайбург, не успя да влезе в 36-тото Народно събрание, въпреки че беше в първата редица на 39-те от СДС, не можа и да стане министър на здравеопазването. През 1992 г. за кандидат-премиер беше издигнат един страдалец, минал през комунистическите лагери, дисидентът Петър Бояджиев. Процедурата беше спряна, тъй като се оказа, че той има и френско гражданство.

Сегашният миниестър Кирил Петков е очевидно двоен гражданин и той сам признава, че не е получил документ и акт от канадската държава, която го освобождава от гражданство. Той продължава упорито да твърди, че е изряден пред българската Конституция по простата причина, че бил подал молба за освобождаване. Не е за вярване, но е факт, че един толкова образован човек не разбира, че това подаване на молба не означава нищо и според решението на КС, което вече цитирах за Жорж Ганчев, към момента на издаване на указа и встъпването му в длъжност, той не може да бъде и чужд гражданин и трябва да представи акт на чуждата държава, че към този момент в освободен.

- И все пак Вие очаквате решението на КС да се проточи. Може да се окаже обаче че служебното правителство ще си отиде по простата причина, че може да бъде излъчено рредовно правителство от парламента или пък обратно – ако президентът разпусне това НС, ще има ново служебно правителство и ще се окаже, че този указ и този министър вече не съществуват.

- Да, или ще има ново правителство, излъчено от парламента, което  е малко вероятно, или президентът ще разпусне НС и ще назначи ново служебно правителство. Тогава делото, заведено от ГЕРБ/СДС пред КС, ще остане без предмет, просто ще се окаже, че указът, който е еднократен акт на президента Радев, е изгубил своята правна стойност, лицето Петков вече не е министър и КС ще прекрати делото, поради това, че няма какво да гледа. Много се говори в правните среди, че това именно ще бъде сторено. Защото, ако КС се произнесе по същество, няма как да не каже, че указът е противоконституционен.

Искам да поясня на читателите на Епицентър.бг, че казусът Петков е фасулски, тъй като не става дума за тълкуване на Конституцията, не става дума да се гледа закон с десетки разпоредби. Става дума КС да се произнесе по един индивидуален акт на българския държавен глава, който има адресат една персона, наречена Петков. Това са страните по делото. КС в момента е в състояние, ако не за 24, то за 48 часа от високата инстанция, на която се намира да поиска и да получи от канадските власти истината, а именно, че към издаване на указа Петков не е освободен. Не сме 1021 г., а 2021 г., не се налагат пощенски гълъби до Канада, за да донесат тази вест.

- Но има ли в историята на КС случай, в който съда да се е произнасял бързо?

- И още как. Искам изрично да посоча решение номер 6 от 1999 г. на КС във връзка с войната в бивша Югославия. Делото беше образувано на 19 април, на 20-ти беше пуснато за разглеждане по същество и даде двудневен срок на съответните страни – тогава президент, Министерски съвет, Народно събрание да дадат своето становище. На 22-ри делото беше решено по същество. Аз бях докладчик. Да не забравяме, че това дело не беше много просто, защото беше по тълкуване на Конституцията, а не за отмяна на персонален указ на държавния глава. Важно е да се знае, че председател на КС тогава беше колосът на българската правна мисъл проф. д-р Живко Сталев. За 4 дни ние направихме тълкуване на Конституцията, защото военната обстановка на Балканите го изискваше. Имаше война, а сега в България няма ли война – има война и то биологична и как така министър с двойно гражданство си позволява да ходи на Съвет за национална сигурност и т.н., и т.н.

- Добре. Но в крайна сметка по-вероятно е КС да изчака да има ново правителство – редовно или служебно и с това да се приключи историята.

- Историята няма да се приключи по простата причина, че дори КС да не отмени указа, а то няма как да го потвърди, всички правни актове, които е издал министърът, ще бъдат оспорвани от засегнатите страни и то с голяма вероятност за успех, защото българската Конституция има пряко действие съдът е длъжен да я прилага като основно право и имплицитно в своите решения да приеме, че всъщност нещо, което твърдя, този министър Петков въобще не е станал министър, а оттам са нищожни и актовете му.

- Откъде идва това самочувствие на министър Петков?

- Самочувствие му идва по две линии – той е защитаван от държавния глава, който го защитава със смешния мотив, че е родолюбец - нещо, което е много хубаво, но ирелевантно към казуса; второ, научил е, че КС ще се забави и трето – счита се за протеже на новата американска администрация.

- Как така?

- Очевидно новата американска администрация, ако трябва да цитирам Орбан, „известна със своя морален империализъм”, ще се бърка на Балканите. Очевидно тя се е отказала от Христо Иванов като лидер на неолибералната общност в България, виждайки го, че не става. Той ще бъде оставен да си говори срещу Гешев. И не случайно по повод речта в т.н. Триморие президентът Байдън спомена името на г-н Петков. Байдън, както виждаме е бодър човек, затова Тръмп му пожела да не заспи по време на срещата с Путин. Изключено е Байдън да знае кой е Петков, подсказано му е от неолибералната общност в България.

- Ако указът на президента се окаже противоконституционен може ли да бъде повод за импийчмънт?

- Уместен въпрос. Затова мисля, че КС ще забави делото. Ако КС отмени указа на президента и решението на КС излезе в Държавен вестник, ще се окаже, че президентът Радев по решение на КС е нарушил Конституцията. Оттук вече са отворени широко вратите за искането за импийчмънт поради нарушаване на Конституцията. Разбира се, аз не съм толкова наивен да мисля, че в този КС, както и в бъдещия ще се намери мнозинство, което да вземе мандата на държавния глава, но искане за импийчмънт с основание може да бъде повдигнато. С този състав на КС и неговия председател, който много уважавам, но все пак е внук на другаря Борис Велчев, а не е внук на Стефан Савов и не е бил съветник на Петър Стоянов, а на Георги Първанов, аз мисля, че до такава драма няма да се стигне, което си е за сметка на КС. Ако обаче КС беше в своя състав 1999 г., изброявам: проф. д-р Живко Сталев, Асен Манов, Иван Григоров, Неделчо Беронов, проф. Тодор Тодоров, Димитър Гочев, Станислав Димитров и моя милост, Георги Марков, ние щяхме следващата седмица да отменим указа на президента Радев, който е изключително дразнещ и нечувано предизвикателство към конституционния ред в България.

- Моля ви да коментирате поведението на президента Радев по време на консултациите с ДПС вчера, когато той, защитавайки Кирил Петков, попита Мустафа Карадайъ коя е неговата родина. Това не е ли внасяне на тежък етнически момент в ситуацията?

- Никога не съм мислел, че ще доживея български президент в сградата на президентството на среща с Движението за права и свободи, което неизменно присъства в българския парламент през всички тези години на прехода, ще има толкова нелепо заяждане с лидера на движението. Радев не е участвал в българския преход и той не е участвал в битката комунизъм и демокрация. Радев не познава събитията в България след 14 декември 1989 г. Той не знае, че ДПС участваше в битката комунизъм и демокрация на страна на демокрацията. Неслучайно декември 1989 г. седесарите, между който и моята съпруга, носеха чай на българските турци, които се бяха изсипали от цялата страна пред НС със законното искане да им се върнат имената – от Мустафов да стане Мустафа, от Доганов – Доган и т.н. ДПС изстрада българската демокрация и е крайно нелепо да се правят язвителни забележки към лидерите на тази партия. ДПС може да има своите грешки през прехода, но без ДПС, нямаше да има първото демократично правителство на България на Филип Димитров (благодарение и на гласовете на ДПС СДС направи и най-добрата реституция в Европа. Тези магазини и ресторанти по бул. Витоша са върнати по мои закон,приет с гласовете на СДС и ДПС през декември 1991 г.) , без ДПС много трудно президентът Желев, президентът Стоянов щяха да спечелят своите избори. За разлика от президента Радев, който няма никакъв принос в утвърждаването на демократичните процеси в България, ДПС има. В крайна сметка, откъдето и да го погледнем, от етническа гл.т. България е най-стабилната страна на Балканите, благодарение и без съмнение и на ролята на ДПС.

- Преди време Вие прогнозирахте, че след изборите България ще се събуди в политическа кома и предрекохте избори до дупка. Май се оказахте прав.

- Точно така. Ние вече сме в политическа кома. Първо, имаме парламент, за който не са гласували 60% от българските избиратели, имаме парламент, в който победилата партия има зад гърба си не 7/8 от българските избиратели, а 1/8 от тях. С 650 000 гласа навремето едвам се влизаше в парламента. Тази победила партия няколко пъти си сменяше кандидата за премиер и накрая отказа мандат, което, разбира се, е нейно право. Напъва се да ни управлява партия на соцветераните Мая и Таня, които имат едвам 13 депутати. Имаме президент, които се е самозабравил до такава степен, че още малко ще подпали етническия мир в страната, който на заседание на КСНС, който в нарушение на закона не свика цяла година и половина, дори не направи апел към българите да се ваксинират. На път е София да стане второ Бергамо по простата причина, че в България нам достатъчно добра кампания за ваксиниране на населението. Аз не съм видял Радев да се ваксинира, както направи унгарският президент и премиер, както направи и премиера Борисов. Не е за вярване, но в България има ваксини, а сме на последно място по ваксиниране. Вероятността да бъдем пометени от Делта варианта е много голяма. Ето в Унгария видни спортисти, артисти, политици непрекъснато агитират за трета ваксина на възрастните и вече 100 000 са ваксинирани трети път, а 5 млн. и 700 хил. са общо ваксинираните, затова случаите в Унгария са под 100 в момента. Какво ще стане, ако препълним болниците?

На всичкото отгоре при тези слаби институции и този опит за разправа на парламента с Прокуратурата, която е част от съдебната власт, какво очакваме. Към нас идват тълпи от мигранти и няма кой да ги спре, защото го няма Борисов, който в продължение на много години изгради лични приятелски отношения със султан Ердоган.

Временната дипломация отдавна е изместена от чисто протоколна на личностно доверие, което Борисов успя да постигне. Кой ще е този бабаит от България, който ще иде да уговаря Ердоган да пусне мигрантите към Гърция, не към България. Ние не сме в състояние да се справим и опасността е много голяма.

Специално за Епицентър.бг една новина: Унгарското правителство каза, че ще приюти само тези афганистанци, които по време на престоя на унгарските войници в Афганистан, са ги обслужвали като започнеш от продавачи и стигнеш до готвачи. Унгарската държава категорично няма да участва в преразпределението на мигранти. Това значи, че ако те тръгнат към унгарската граница, ще бъдат посрещнати с оръжие и тройна ограда с ел. ток, хеликоптери и т.н.

Напълно опасно и възможно е България да стане един буфер, мигрантите не могат да тръгнат към Западна Европа и към Гърция, защото там бяха посрещнати също от армията и ще бъдат набутани в България да тръгнат по бул. Витошка. И като знаем какво се случи в германския Кандел и във Франция – в едната страна изнасилват и убиват малолетни, а другата летят глави на свещеници, на учители и на полицаи, Господ да ни е на помощ.

- Няма ли изход от тази ситуация?

- Според мен няма. Ние приличаме на обречена държава. Политическите сили дори не желаят да седнат и да говорят по един елементарен въпрос, а той е за избирателната система – кога ще има мажоритарни избори. Оказа се, че тази тема не се новира нито от "Шоуто на Слави", нито от ГЕРБ, очевидно е, че е безпредметно.

Междувременно председателката на парламента г-жа Ива Митева е защитила докторат за смесена избирателна система с 80 мажоритарно избрани депутати. Значи, госпожата е наясно, че може да има 80 едномандатни избирателни района. Българският парламент се нуждае спешно от стабилно парламентарно мнозинство и предвид слабостта на партиите в момента единствения начин е по някакъв път да се промени избирателната система, тъй като мажоритарните избори, дори да са на половината депутати помогнат много за сформиране на стабилни парламентарни мнозинства.

Трябва да се преосмисли и машинното гласуване, което е пълна глупост, непозната и неизползвана в Европа, но доведе до голям отлив на избиратели. Трябва да се появи нов спасител, но такъв няма. Може да се наложи отново Борисов да ни спасява.

Източник/ци: Георги Марков: Радев се е самозабравил до степен, че още малко ще подпали етническия мир в страната

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!