Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Осман Октай: Слави няма да гласува актулизация на Бюджета по заповед на Борисов. Целта е да няма пари за пенсии. Без благословията му, “мъжките секретарки” на Доган не биха нападнали директно президента

Осман Октай: Слави няма да гласува актулизация на Бюджета по заповед на Борисов. Целта е да няма пари за пенсии
zabranenataistina.eu

Въпросът е дали Доган се страхува, че разследванията ще стигнат и до него. Нещата са много сериозни и дълбоки. Говорителите на задкулисието се опитват да ги неглижират и омаловажат въпроса за общия произход на българи и турци и говорят глупости. Нещата са много сериозни, защото започват още от демонстративното напускане на Карадайъ по формален повод на Консултативния съвет за национална сигурност. Ситуацията е много тревожна и го казвам като един от основателите и създателите на Движението за права и свободи”.

Това каза политическият анализатор Осман Октай пред ФАКТИ. Разговаряхме с г-н Октай относно случилата се вчера размяна на реплики между председателя на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ и президента Румен Радев за “родината майка” на Карадайъ, след като представителят на ДПС засегна въпроса за канадското гражданство на министър Кирил Петков.

“Хора, които не са нито основатели, нито създатели, а са консуматори на Движението за права и свободи - йорданцоневци, Карадайъ и т.н., напуснаха демонстративно Консултативния съвет за национална сигурност пред целия елит, ангажиран с националната сигурност. Да направиш това, е все едно да кажеш: “Майната ви на вашата национална сигурност!”. Президентът като главнокомандващ и като офицер със стратегическа подготовка и мислене, съм убеден, че има друг прочит на нещата. За разлика от нас, той вероятно разполага с много информация за продължаващите разследвания по закона “Магнитски” и от нашите български, и от американските служби, и може би знае дали тези зависимости стигат до самия Доган, дали името на Доган неслучайно се осветява в големи проекти на обръчите като ТЕЦ “Варна”, “Росенец” и т.н. с цел да се сложи неговото име отпред, за да може, ако някой посегне на това, все едно да рискува етническия мир”, каза още Осман Октай.

“След разкритията на Държавния департамент на САЩ по закона “Магнитски” и посочените две имена, приближени лично до Доган, ДПС, вместо да се дистанцира от тях, застанаха твърдо зад Пеевски и Желязков. Очаквах Доган да се дистанцира от тези хора, за да не нанесе травма върху партията и малцинството, което партията представлява. Той като гарант на етническия мир, каквато роля си приписва от 30 години, каквато роля му приписват и неговите пиари в медийното пространство от 30 години, изведнъж залага етническия мир в защита на мафиотските структури, посочени от закона “Магнитски”, коментира Октай.

“Въпросът е откъде “мъжките секретарки” на Доган, както той обича да ги нарича, имат самочувствие да се държат по този начин пред държавния, хора, които са анонимни, да нападат президента. Като казвам анонимни, имам предвид, че това са депутати, избрани с анонимност в пропорционални листи, редени от техните гурута - председателите на съответните партии. Не визирам само Мустафа Карадайъ, а още йорданцоневци, Пеевски и много други хора като Десислава Атанасова, която напада държавния глава. Ако Бойко Борисов не я постави в листата на избираемо място, тя е анонимна личност”, смята още той.

На въпроса какво според него дава това самочувствие да се напада президентът, Октай отговори: “Още когато държавният глава преди една година застана зад протестиращите млади хора и обяви война на задкулисието и мафията, като пред тези протестиращи хора прие ангажимент, че ще направи всички възможно от името на институцията, която представлява, за отвоюването на държавата от окопалите се, от превзелите я групировки, още тогава той си навлече гнева на това задкулисие, на тези групировки, на тези хора, които консумират ресурсите на държавата, милиардите на държавата чрез благословията на партийни лидери, на партийни гурута.

Още тогава казах, че ако не беше тази институционална подкрепа за протеста от президента, нито европейските медии, нито европейските институции, нито американските институции и тези на НАТО щяха да забележат протеста на нашите млади хора. Включително днес нямаше да знаем, че са бити зад колоните на Министерски съвет.

Тези удари срещу президента Радев продължават и днес. Те няма да се дадат без бой, в последните 20 години са се окопали във всички структури на държавата. Тези хора няма да се дадат без бой. Следващите 5-6 години никак няма да са лесни за българските граждани”.

“Въпросът е защо Доган позволява в този скандал да се заложи етническата карта и неговия “авторитет”, че е гарант на този етнически мир”, коментира Осман Октай. “Тези хора не биха имали самочувствие за директно нападение на президента, ако не са получили благословия от него. Това показва страха на Доган, че името му, осветено около тези обръчови придобити активи, придобити именно чрез името на Доган, вече става обект на разследване не само от нашите служби, но и от Държавния департамент на САЩ”, категоричен е той.

“Това ли е причината Доган да е толкова притеснен и да изпреварва с подобни атаки, пораждайки етническо напрежение в страната - това е голямата ми тревога”, каза още Осман Октай.

“Не мога да проумея това като основател на Движението за права и свободи и заместник-председател на партията в продължение на 11 години. Това предизвиква страхове и шок. Аз съм представител на едно малцинство в България, което, след смяната на имената, търси всякакви възможности за интеграционни процеси. Имаме една политическа клика, която обслужва групировките и използва това малцинство, крие се зад него, за да оцелее”, каза още той.

“Доган страхува ли се, че разследванията ще стигнат и до него, до неговото име? Така ли както той се окопа в “Росенец” при акцията на хората на Христо Иванов и останалите протестиращи миналата година и беше поканил 5-6000 млади хора да го защитават? Сега пак ли ще търси такава защита от стотици хиляди турци мюсюлмани в България, за да не бъде разследван откъде и как е придобил тези активи и защо защитава тези лица, посочени по закона “Магнитски”?”, пита Октай.

“Моят анализ е от ъгъла на представител на турското, мюсюлманското малцинство. Аз знам, че много анализатори ще се страхуват да се докоснат до тази тема по същество. Аз, като представител на това малцинство, като човек, който - за разлика от много политически самозванци, убедено знае, че има една-единствена родина, където са костите на прадедите му, а не ги търси в други райони на Евразия, се тревожа дали нашите деца и внуци няма да станат заложници на Доган и мафията около него, които ще искат да оцелеят”, каза още той.

“Когато в Консултативния съвет за национална сигурност е събран целият елит - началник щабове, началници на служби, всички фактори на държавната власт, отговорни за националната сигурност, да ги неглижираш по този начин, като си тръгнеш, аз чета това като заявяване, че националната сигурност тези хора не ги вълнува. Особено е чувствителна темата, когато представителите на малцинството го напуснат. Това е тревожно и не може да бъде акт само срещу Кирил Петков, защото присъствал там. Не може етническият мир да стане залог на една личностна тема.

Двойното гражданство на Кирил Петков е повод, чрез който Карадайъ се възползва, за да привлече вниманието. “Не докосвайте Доган, защото може да изгорите”, каза той едва ли не”, смята Осман Октай.

“Винаги съм казвал, че турците в България, мюсюлманите в България, сме оставили костите на нашите деди в България. По време на Рамазан, на Курбан байрам ние отдаваме почит на гробовете на нашите деди. Костите им са тук. Не може онези хора да имат друга родина. Тези теми, поставени с политически привкус и за употреба, това говори, че тези хора са безпардонни, щом употребяват малцинствения въпрос така. По същия начин те още говорят за смяната на имената, още говорят за Възродителния процес”, обясни Октай.

“Президентът е изключително прав да реагира на това, че наши политически лидери, с претенции за представителност в българското управление, отиват да извършват поклонничество при чужди лидери и да целуват ръка на чужди лидери, и то диктатори. Това е осъдително. За това трябва да се търси и политическа, и наказателна отговорност. Няма по-голямо предателство от чуждопоклонничество пред диктатори и чужди държави, които нямат нищо общо с мен и с моите деди”, завърши Осман Октай.

Източник/ци: Осман Октай пред ФАКТИ: Без благословията му, “мъжките секретарки” на Доган не биха нападнали директно президента - ᐉ Новини от Fakti.bg - Мнения | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!