Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: „Магнитски“ удря милионери на шайката – ВИЖТЕ ИМЕНАТА (САЩ иска главите на министри на ГЕРБ и ДПС)

Назначените за милионери патерици на Бойко Борисов ще попаднат под удара на глобалния US закон срещу корупцията „Магнитски“. Сред новите покосени от акта попадат Кирил Домусчиев – Киро Гела, Александър Сталийски – син, Георги Самуилов – Жоро Инса и касиерът на шайката и таен спонсор на „Има такъв народ“ Орлин Алексиев, разкри ексклузивно източник на Narod.bg от парламента.

Вече не е тайна, че САЩ подготвят продължение на списъка с олигарси около Мутрата, които ще пострадат заради корупцията на ГЕРБ, в която са затънали, докато пълнят чекмеджета и офшорни сметки с откраднотото от народа.

Има вероятност за нови санкции по глобалния акт „Магнитски“ на САЩ, призна вчера в отговор на въпрос на БНР и служебният финансов министър Асен Василев. Той беше изслушан по темата за списъка „Магнитски“ на закрито заседание на временната парламентарна комисия по темата.

На 2 юни американското министерство на финансите обяви, че шестима български граждани, сред които Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, ще бъдат подложени на финансови санкции заради участие в корупция.

По думите на Асен Василев става дума за евентуално разширяване на списъка на санкционираните от САЩ лица с други български граждани. „Американската страна взема тези решения едностранно, така че не мога да ви дам никаква допълнителна информация“, вдигна ръце Василев.

От седмици неофициално в парламента се чуват слухове, че бивши министри от ГЕРБ и ДПС ще влязат в новия американски списък по „Магнитски“ заради компрометираните обществени поръчки за милиарди, сред които най-голямата издънка на шайката – руският „Турски поток“, глътнал 3,5 милиарда лева, уточни източникът на Narod.bg.

Санкциите по закона носят сериозни репутационни щети не само на директно включените в сипсъка лица, но и на техните контрагенти и особено на банките, които работят с тях. Финансовите институции могат да отнесат и тежки глоби, ако бъдат засечени, че са извършили трансакции на санкционирани лица.

Именно опасността от вкарване в корупционния списък, което автоматично реже всякаква възможност за бизнес в и извън България, накара петролният бос Жоро Инса да прехвърли активи за над 60 млн. лева на свои подставени лица, припомни информаторът на Narod.bg.

Пак под натиска на САЩ да се свърши с кражбите на ГЕРБ Бойко Борисов е изявил неочаквано силна воля да изпее всичките си съдружници в далаверите срещу обещанието, че няма да пострада лично от глобалния акт, категоричен е парламентарният източник на Narod.bg.

Източник/ци: Първо в Narod.bg: „Магнитски“ удря милионери на шайката – ВИЖТЕ ИМЕНАТА (САЩ иска главите на министри на ГЕРБ и ДПС) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!