Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Спецпрокурор погна личния лекар на Баце – Лъчо Мозъка, за пране на пари

Специализираната прокуратура е образувала разследване за пране на пари срещу депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Досъдебното производство е във връзка с проверка, извършена от антикорупционната комисия на Сотир Цацаров, постъпила в прокуратурата в средата на юли.

Наблюдаващият прокурор е преценил, че има данни за евентуално престъпление по чл. 253 от НК - пране на пари, съобщи говорителят на прокуратурата Христо Кръстев, цитиран от "Сега" и БТА.

Лъчезар Иванов е разследван за голямата печалба от продажбата на акции.

За това, че депутатът е проверяван от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), КПКОНПИ и прокуратурата по сигнал за пране на пари при реализирана от него голяма печалба от продажба на акции съобщи на 22 юли "Свободна Европа".

Иванов е извършвал консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, е получавал акции на дружеството. Няколко години по-късно Иванов е продал част от акциите си на борсата и е спечелил голяма сума пари. Тогава са започнати проверките от институциите, а след това е подаден сигнал до прокуратурата за евентуално пране на пари.

Иванов не крие, че освен депутат, като лекар от години работи с американската компания Enzolytics.

През 2018 г. Иванов сключва договор за консултантски услуги. В него е записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. той продава чрез инвестиционен посредник част от тях на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация печалбата му надхвърля 1.6 млн. долара.

Депутатът твърди, че е подал всички сключени договори. От думите му става ясно, че не веднага след получаването им е продал акциите и това е причината да не ги посочи в имуществената си декларация. Те не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г., но той обяснява, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото НС през пролетта на 2021 г.

Декларациите за миналата година на лицата, заемащи публични длъжности, още не са публикувани в регистъра на КПКОНПИ.

Източник/ци: Прокуратурата разследва Лъчезар Иванов за пране на пари - ᐉ Новини от Fakti.bg - България | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!