Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НАТО се отказа да воюва с талибаните

/Поглед.инфо/ Заседанието на Комитета за извънредни ситуации на НАТО за Афганистан, където продължава настъплението на талибаните, завърши без резултат.

Не се обмисля военна намеса в подкрепа на афганистанското правителство, което контролира по-малко от една трета от територията на страната, заяви британският премиер Борис Джонсън след срещата.

„Трябва да бъдем реалисти и трезви в оценката на способността на Великобритания или която и да е друга страна да постигне военно решение в Афганистан“, каза той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг "изрази загриженост" за "убийствата на цивилни и нарушения на правата на човека" и заплаши талибаните, че международната общност няма да признае тяхното правителство, ако те получат контрол над страната със сила.

„Оставаме ангажирани с политическо решение на конфликта“, каза Столтенберг.

Но деленето на властта вече не устройва талибаните, които са уверени в победата си. По време на преговорите в Доха техни източници заявиха, че ще се съгласят само с „ислямско правителство“, което е равносилно на предложение за предаване на афганистанските власти.

В петък талибаните превзеха Пули Алам, столицата на провинция Логар, разположена само на 50 километра от Кабул. Ден по-рано Кандахар и Херат, вторият и третият по големина град в страната, паднаха, след което целият запад и юг на страната - 18 от 34 провинции - попаднаха под контрола на бойците.

Ръководителят на италианската хуманитарна организация “Пангея” Лука ло Прести заяви, че талибаните са прекъснали кабелите, водещи до Кабул, и в града започват прекъсвания на електрозахранването, а банкоматите са спрели да работят.

„Много сме загрижени, те са само на 50 километра и градът е почти напълно изолиран“, казва Прести

Висш източник от Пентагона заяви, че американските военни изчисляват, че талибаните ще могат да обсадят столицата до 30 дни и да получат контрол над града след три месеца.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: НАТО се отказа да воюва с талибаните - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!