Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Politico: Как шоуменът Трифонов загуби изборите в България, месец след като ги спечели?

Тази седмица певецът и шоумен Слави Трифонов загуби изборите в България, месец след като ги спечели.

Това пише Politico в материал, посветен на политическата обстановка у нас.

В четири седмици на усилени опити да се съберат потенциални съюзници в мнозинство след гласуването на 11 юли, Трифонов не успя да победи нарастващия кръг от скептици, поставящи под въпрос неговата искреност за справяне с корупцията на най-високо ниво.

Това означава, че балканската държава сега е изправена пред перспективата за трети парламентарни избори от април насам.

Антисистемната партия на Трифонов беше първа през юли, но с едва 24% от гласовете на българските избиратели. Той трябваше да привлече съюзници за стабилно правителство, способно да оформи политиката на страната след управлението на бившия премиер Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ.

Своеволията на певеца и съмнителните избори на кандидат-министри обаче само разпалиха подозренията наонези, от чиято подкрепа се нуждаеше най-много, относно съмнителното му поведение.

Най-важното е, че партията на Трифонов „Има такъв народ“ не успя да спечели подкрепата на двете относително малки партии, но най-тясно свързани с големите протести срещу мафията миналото лято.

В остър словесно-политически сблъсък, Трифонов обвини тези партии в „предателство“.

„Направихме всичко по силите си и всички необходими компромиси, за да убедим така наречените протестни партии да подкрепят правителството на „Има такъв народ“, каза Трифонов, който комуникира почти изцяло чрез видео изявления и публикации във Facebook.

Проблеми от първия ден

Неволите на Трифонов започнаха само часове след гласуването през юли.

Ден след изборите и дори преди да бъдат оповестени официалните резултати, партията на Трифонов стъпи на криво, обявявайки кандидатите си за кабинет. Без да потърси изобщо самия премиер, Трифонов номинира Николай Василев – политик с опит в две предишни правителства – за министър-председател.

Без никакви консултации или разговори с коалиционни партньори, Трифонов се появи в предварително записано видео изявление, излъчено по собствената му телевизия, в което представи кабинет на малцинството, съставен предимно от политически новаци. Той използваше подход „вземи или остави“, без да се консултира с потенциални съюзници.

Ако това не беше достатъчно, за да раздразни потенциалните си съюзници, списъкът с първоначалните му приоритети включваше сюрреалистичната цел да изпрати няколко българи и македонец в космоса. Това даде повод за безброй мемове и шеги в социалните медии. „Представете си българин и северномакедонец заедно в космоса“, подиграва се бившият премиер Борисов. „Така избухнаха Междузвездни войни.“

Трифонов енергично защитаваше кандидатът си за министър-председател Николай Василев срещу внушенията, че е близък до страните от старото статукво, но в крайна сметка го отхвърли на 15 юли. Многократно отричайки каквито и да било задкулисни сделки с ДПС, Трифонов премина в настъпление срещу Иванов и Манолова, заявявайки, че те отказват подкрепа само с цинична маневра за спечелване на позиции в кабинета.

Неуспешни кандидати?

На 30 юли Трифонов избра втори кандидат за премиер: Пламен Николов, който работи като управител във фирма за плувни съоръжения.

Николов, един от депутатите на ИТН в настоящия парламент, е почти неизвестен за обществеността. Той беше един от кандидатите в конкурс на Трифонов за потенциални политици през 2018 г., по време на който подчертава необходимостта от реформи и подобряване на образованието в България.

Интервю от ада

Ситуацията се влоши още повече в понеделник, когато Петър Илиев, номинацията на партията за вътрешен министър и вицепремиер, даде интервю по Нова телевизия като първа и единствена медийна изява.

Илиев предпочете да опроверга някои от противоречията около номинацията си, конфронтирайки се с водещия. Той отрече каквито и да било нарушения, похвали се с академичните си и кариерни постижения и заяви, че се радва на „пълната подкрепа“ на Трифонов.

Интервюто на Илиев предизвика вълна от възмущение сред потенциалните коалиционни партньори на ИТН и политическите специалисти.

Играта на отчуждението

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, чиято партия се класира на трето място на изборите, заяви, че намира интервюто на Петър Илиев за „обезпокоително“ и че нейната партия няма да подкрепи правителството на ИТН, освен ако кандидатурата му отпадне. „Бихме искали носителят на мандата да преразгледа номинацията си за вътрешен министър“, каза тя пред репортери в София по-рано тази седмица.

Председателят на „Демократична България“ Христо Иванов отиде дори още по-далеч в критиките си, описвайки предложеното правителство като „най-слабото, което България е виждала“.

В началото на тази седмица и трите потенциални съюзници – социалистите, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме“ – декларираха, че няма да подкрепят предложения от „Има такъв народ“ кабинет.

Във вторник Трифонов обяви оттеглянето на кабинета си. „Това означава, че предстоят нови избори“, каза той във видеоклип във Facebook.

Малко след изявлението на шоумена, кандидатът за премиер Пламен Николов оттегли номинацията си, като се позова на „лични причини“.

В публикация във Facebook Николов обвини потенциалните си коалиционни партньори за провала на предложения кабинет и прогнозира нов омагьосан от избори кръг.

Превод: Веселка Иванова

.

Източник/ци: Politico: Как шоуменът Трифонов загуби изборите в България, месец след като ги спечели?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!