Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"24 часа": Пратили са майор Терзиев да сваля дневна мишена нощем над морето

Мишена, която не се ползва през нощта, а само на светло, е трябвало да гони в тъмното над Черно море загиналият пилот майор Валентин Терзиев със своя МиГ-29. Това се е случило с позволението на генералите от командването на Военновъздушните сили, пише "24 часа".

Валентин Терзиев загина на 9 юни над Черно море, след като неговият самолет се разби във водата при нощни стрелби. Ден по-късно въпреки неприключилата издирвателна операция Министерството на отбраната го обяви за загинал.

А в единствения досега доклад по случая основната вина за трагичния случай с военния пилот се хвърля върху негови илюзии, предизвикани от нощния полет. Военната прокуратура продължава разследването и все още очаква черната кутия на падналия изтребител да бъде изпратена за разчитане в Русия от специалисти на производителя РСК-МиГ. 

В нощта на 9 юни, като част от международното учение “Шабла 2021", майор Валентин Терзиев е трябвало да порази светеща парашутна мишена СПМ-100, става ясно от публичната част от доклада на Военна полиция, която бе публикувана вече от Министерството на отбраната.

Терзиев е излетял от авиобаза Граф Игнатиево 11 минути след полунощ и според данните от доклада на Военна полиция се е разбил в морето 40 минути и 29 секунди след полунощ. СПМ-100 обаче не трябва да се използва при нощни стрелби. Това се твърди в упътването за употреба на мишената, пише още "24 часа".

Цялата статия ТУК

Източник/ци: Petel.bg - новини - "24 часа": Пратили са майор Терзиев да сваля дневна мишена нощем над морето

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!