Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Франция срещу санитарната диктатура - Макрон губи контрол над полицията

/Поглед.инфо/ На 5 август Конституционният съвет на Франция одобри въвеждането на санитарни пропуски. И на 7 август 237 хиляди души (официални данни) излязоха в 150 града на страната, за да протестират срещу "здравната диктатура". На този ден се проведоха 198 демонстрации в цяла Франция.

В сравнение с предходната събота общият брой на протестиращите се е увеличил. Решението на Конституционния съвет само разпали страстите. В деня на заседанието на Конституционния съвет няколкостотин души дойдоха недалеч от Конституционния съвет, размахвайки табели с думите: „Пропуск на позора“, „Тотален бойкот“, „Не бъдете морски свинчета!"

„Именно Конституционният съвет, който напълно одобри правителствения проект, ги принуди да участват в протестите“, съобщава “Радио Франс Интернационал”.

„Много съм разочарована от решението на Конституционния съвет, не искам да ваксинирам децата си“, каза пред репортерите на “Льо Фигаро” Бенедикт, който е дошъл в Париж от малкия град Мо, за да мине по улицата с многохилядната колона протестиращи, водени от бившия заместник на Марин Льо Пен, лидера на партия "Патриоти" Флориан Филипо.

„Не смейте да говорите, че ни манипулират! Както и да е, изключихме телевизора, включихме мозъка си и излязохме навън “, казва 60-годишен мъж, убедена “жълта жилетка”, дошла от Нормандия, за да участва в една от големите демонстрации в Париж. А лидерът на „жълтите жилетки“ Жером Родригес се изкачи на Статуята на свободата край кметството на Париж и призова своите поддръжници към „единство, свобода и съпротива“.

В Париж нямаше сериозни конфликти с полицията. Може би защото, пише “Льо Фигаро”, когато полицията се опитва да обгради демонстрантите, „групи хора, облечени в черно, наизлязоха да ги посрещнат“.

Изданието отбелязва, че в демонстрациите срещу “санитарната диктатура” участват хора с най-различни политически възгледи, обединени от духа на съпротивата. В редиците на протестиращите понякога се виждат и пожарникари.

В Ница демонстрантите носеха огромен транспарант с надпис “Ние сме новата вълна”.

В Марсилия демонстрантите скандираха “Макрон в затвора! Макрон в затвора!”

“Не искат да контролират вируса, а нас”, написаха на своите плакати демонстрантите в Тулуза.

Мобилизацията срещу санитарни пропуски превзе цялата страна. В административния център на департамент Горна Сона, град Везул в източна Франция, демонстрантите извикаха: „Без манипулации, ние не сме овце!“, „Ставайте!“, „Ръцете далеч от децата ни!“

В департамента Калвадос в северозападна Франция демонстрантите парализираха железопътния трафик, като блокираха в релсите в административния център на Кан.

В Бордо 23-годишната медицинска сестра Гаел Форе, която не е ваксинирана, протестира срещу задължителната ваксинация на болногледачите: „Преди няколко месеца в болницата ми казаха, че мога да дойда на работа, ако направя добър тест, а днес обясниха ми, че ако не се ваксинирам, съм опасна за пациентите. Мисля, че това е скандално! "

В Перпинян демонстрантите се спряха пред офиса на вестник “Индепендънт” който подкрепи въвеждането на санитарни пропуски, и поставиха плакати върху офис сградата, скандирайки: "Колаборационисти!" След това шествието се насочи към градската префектура, където хвърли камъни по полицейските служители, които използваха сълзотворен газ.

В Лоренянд (Бретан) главният редактор на “Фигаро” Винсент Ру беше сред протестиращите. Когато конвоят мина покрай градската болница, лекари и медицински сестри ги поздравиха, наведени през прозорците.

Бармани и ресторантьори в град Камбре в Северна Франция, "се мобилизираха срещу санитарните пропуски", като затвориха своите заведения.

Генералният секретар на Съюза на комисарите на Националната полиция на Франция Дейвид Льо Бар каза в интервю, че „това е безпрецедентна мобилизация за средата на лятната ваканция. Полицията приема това сериозно. И тъй като можете да се страхувате от засилването на вълненията, ще бъде доста трудно да се справим ”. Според шефа на Съюза на националните полицейски комисари протестите ще продължат и може да наберат скорост през септември, когато много хора се върнат от отпуски.

Президентът игнорира нарастващата вълна от протести. Веднага след решението на Конституционния съвет, Макрон три пъти се обърна към нацията, призовавайки за ваксинация. Отговорът беше плакати на демонстрациите в Париж, където президентът беше обявен за толкова опасен, колкото Хитлер. „Макрон, млъкни, нямаме нужда от твоя пропуск!“, пише на плакатите.

На Лазурния бряг в град Дормс-ле-Мимоза няколко десетки протестиращи се опитаха да пробият до лятната резиденция на Макрон във Форт Бреганкон, където държавният глава сега прекарва ваканцията си. Всички протестиращи бяха арестувани, а значителни полицейски сили бяха мобилизирани на място.

Алеся Милорадович, служител на Парижката академия по геополитика, отбелязва, че Макрон губи контрол над френските сили за сигурност: „Френският конституционен съд, под ръководството на Лоран Фабиус, одобри всички съмнителни санитарни инициативи на неговия син Виктор, партньор на американската компания “Маккинси” и автор на концепцията за санитарни пропуски и задължителна ваксинация. Междувременно великият Шарл дьо Гол, истински гал, казва, че във Франция най-добрият съд е народният съд. Френският полицейски съюз официално обяви участието си в демонстрация срещу издаването на санитарни паспорти. Има за какво да се помисли, нали? Кой ще застане на улиците с пластмасови щитове, предпазващи Елисейския дворец от павета? Що се отнася до армията, тя не се намесва в конфронтацията между улицата и правителството, а наблюдава и взема под внимание активните членове на обществото, които са способни да се бият. Стартиран тази година под тайния надзор на военните, проектът Обединена Франция привлече голям брой млади хора. Кипенето в армията е близо. Бъдещето на Франция не предвещава нищо добро за Макрон и макронистите."

Известният френски геополитик Аймерик Чопрад казва: „За разлика от правителството, армията е насочена към други заплахи: като радикалния ислямизъм, който след като изчезна от медийното пространство, не е изчезнал от живота. Докато полицията следи санитарните пропуски, армейското разузнаване наблюдава повишената активност на ислямските клетки, подготвящи се за изборите през 2022 г. Макрон прави грешката, като пренасочва вниманието на обществото от ислямистите към здравните карти и ваксинациите."

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Франция срещу санитарната диктатура - Макрон губи контрол над полицията - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!