Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лавров: Олимпийските игри се нуждаят от "чисти" съдии, както се видя при художествената гимнастика

Олимпийските игри се нуждаят не само от "чисти" спортисти, но и от "чисти" треньори и съдии, както се вижда от състезанията по художествена гимнастика. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров пред журналисти в понеделник, съобщава ТАСС. Рускините останаха без златен медал в художествената гимнастика за първи път от Олимпиадата в Атланта през 1996 г. България спря хегемонията на ансамбъла на "Сборная", докато израелката Линой Ашрам сломи Дина Аверина със спечелване на златото в индивидуалния многобой.
Лавров: Олимпийските игри се нуждаят от 'чисти' съдии, както се видя при художествената гимнастика

Снимка: ТАСС

"Смесено е чувството на горчивина за олимпийското движение, в което се появяват хора, които пропагандират цели далеч от спорта и подкопават принципа на честната борба. Говорим за "чисти" спортисти. Всички спортисти на руския национален отбор на тази олимпиада бяха "чисти". Но са ни нужни и "чисти" треньори и съдии. Състезанията по художествена гимнастика ясно потвърдиха това", каза Лавров. 

Руският ансамбъл по художествена гимнастика 

В същото време той посочи, че преобладаващото чувство в края на олимпиадата е възторг. Според Сергей Лавров руските спортисти са успели да се докажат, въпреки пристрастието към тях. "Чувство на гордост за страната, представена по най-достойния начин от тези млади хора, техните треньори, масажисти, лекари. Всички, които им осигуриха подходящата форма, която нашите спортисти показаха, въпреки очевидните прояви на пристрастност. Тези случаа не са много, но те бяха абсолютно откровени“, сподели впечатленията си от завършените Олимпийски игри Сергей Лавров. 

Олимпийските игри в Токио приключиха на 8 август. Руснаците заеха пето място в класирането по медали на Олимпиадата. Руският отбор спечели 20 златни, 28 сребърни и 23 бронзови медала. 

Припомняме, че рускините останаха без златен медал в художествената гимнастика за първи път от Олимпиадата в Атланта през 1996 г., което предизвика гневни реакции от руска страна. "Това е срам, просто срам. Срам за избраните съдии. Мисля, че това е огромен провал за художествената гимнастика на олимпийските игри. В Лондон 2012, в Рио 2016 имаше състезания, но сега не мога да намеря думи", коментира президентът на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер. "Съчетанията на българския национален отбор не бяха чисти, имаше леки грешки. Една десета се отстранява за всяка свита ръка. Те имаха 7-8 десети от такива грешки. Композициите им не са толкова трудни като нашите и темпото не беше същото", каза още Винер

Ирина Винер-Усманова Снимка: ТАСС

Източник/ци: Лавров: Олимпийските игри се нуждаят от чисти съдии, както се видя при художествената гимнастика | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!