Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Радев Изхвърли от администрацията си кандидат-министърката на отбраната на ИТН

Президентът Румен Радев е освободил Теодора Генчовска като главен експерт в администрацията си. Генчовска е номинирана за министър на отбраната в проектокабинета на „Има такъв народ“, който трябва да бъде гласуван в сряда.

Според нашите източници официалните мотиви за това решение били, че Теодора Ганчовска е кандидат за министър и не може да продължи да работи в президентството. Истинската причина за отстраняването й от президентската администрация обаче е в настъпилия разрив между Румен Радев и Слави Трифонов. Припомняме, че след като Мая Манолова и Христо Иванов предложиха ИТН да номинира трима от служебните министри в своя кабинет, Трифонов и хората му реагираха остро и враждебно. И дори подеха компроматна война с псевдо-факти и обиди към предложените трима министри.

До онзи момент между президентството и Слави Трифонов се наблюдаваше синергия. Лидерът на ИТН Слави Трифонов беше намекнал, че би подкрепил Радев за втори мандат, а в миналото Народно събрание президентът помогна да се приемат поправките в Изборния закон, които облагодетелстваха ИТН, като даде време на депутатите, забавяйки връчването на втория мандат. Промените бяха скандално приети за един ден, но въпреки противоречивите оценки за тях и хаотичните текстове Радев ги обнародва, изневерявайки на принципа си да налага вето върху подобни законодателни авантюри. Само допреди две седмици говорители, свързани с президентството, се изказваха положително за ИТН и опитите им да съставят кабинет.

Най-странното е, че Теодора Генчовска бе номинирана за министър и в първото предложение на Слави Трифонов за правителство с премиер Николай Василев, което той обяви в деня след последните избори на 11 юли, но продължи да работи за президента и не бе освободена от поста си. Въпреки всички скандали, които Слави Трифонов и ИТН предизвикаха в последните месеци, Румен Радев не каза нито една критична дума за тях, докато в същото време не пестеше критиките си към ГЕРБ. Сега обаче идилията е приключила, а освобождаването на Генчовска е знак за настъпилия разрив, твърдят нашите източници.

Коя е Теодора Генчовска:

Експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия. Генчовска има допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Кариерата ѝ започва в Генералния щаб на Българската армия.

Преминава през всички нива и достига до поста началник на отдел „НАТО и ЕС“ в Министерството на отбраната, като задълженията ѝ включват изработка на експертни позиции и доклади за нуждите на политическото ръководство на ведомството.

Като главен експерт в президентството е била член на координационното звено за реализацията на българското домакинство на инициативата „Три морета“ в София. По време на кариерата си във военното министерство е била член на всички български делегации в последните срещи на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Също така е била подчинена на настоящия служебен премиер Стефан Янев по време на работата му в МО.

Източник/ци: Румен Радев Изхвърли от администрацията си кандидат-министърката на отбраната на ИТН - Скандално

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!