Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Николай Колев-Босия: "ИТН" е изцяло подчинена "на български кукловоди, свързани с Държавна сигурност, с големите пари, с кражбите, с измамите и

В текущата политическа ситуация, в която имаме един дълбоко познат и сервиран ни няколко пъти политически продукт, какъвто е "Има такъв народ", едни от най-добрите събеседници са обществениците, които са поживели и в социализма, но в същото време са преживели и целия т.нар. преход. Такъв човек е Николай Колев-Босия и поради това от ФАКТИ го потърсихме да сподели мнението си за текущата политическа реалност у нас.

Повече четете в следващите редове:

- Г-н Колев, ще започна по-общо за водещата в момента парламентарнo представена партия у нас. Какво Ви е мнението за "Има такъв народ"?

- "Има такъв народ" е изцяло подчинена на кукловодите. Това си личи по много неща.

- На кои кукловоди е подчинена "Има такъв народ"?

- На български кукловоди, свързани с Държавна сигурност, с големите пари, с кражбите, с измамите и т.н. Те искат запазване на статуквото. Този проектокабинет на "Има такъв народ" допускам, че може да бъде подкрепен - тайно или явно, от ГЕРБ и ДПС. За тях това е жизненоважно, тъй като ако продължи служебно правителство, което ще е същото, тогава ще започнат арести, конфискации.

- Бихте ли доразвили тезата си за служебното правителство?

- Настоящото служебно правителство силно притисна ГЕРБ и по този начин нещата се разклатиха. Подозирам и свързвам това служебно правителство с новата посланичка на Русия в България. Цели се възстановяване на плана "Голгота". Забележете, че нито една медия от т.нар. големи не говори за плана "Голгота". Това означава само едно - опитват се да възстановят този план, разбирайте с това да възстановят т.нар. социализъм директно през Радев, тъй като той е изпълнителят на тази воля.

- Кой според Вас в момента е с най-силни позиции в страната, кой движи процесите?

- До голяма степен българските кукловоди се движат отвън. В момента даже мога да кажа, че кукловодите са разярени, старите кукловоди. Едните се хванаха с Америка, другите си останаха с Русия. А и с Европа, разбира се.

- След като "Има такъв народ" очевидно не е добър вариант за България, защото по думите Ви са подчинени на кукловодите, а посредством служебното правителство се цели възстановяването на социализма и руското влияние, то какъв е добрият вариант за България?

- Първо - да, и двата споменати варианти са лоши за България. Добрият вариант е да се направи една постоянно действаща "Кръгла маса" и на тази "Кръгла маса" да се направи една нова дългосрочна стратегия за развитието на България, да се изработят срочни програми, да се избере един програмен парламент, който да узакони с гласуване решенията на "Кръглата маса", и едно програмно правителство, което в срок да изпълни новата правила.

- Въпросът е кой да бъде на тази "Кръгла маса", защото ако същите хора я реализират...

- На "Кръгла маса" не могат да сядат партии, тъй като те си имат програми и стратегии. Никой не може да има две програми и две стратегии. Това е нонсенс. Трябва да седнат експерти, партийно необвързани, и особено да се даде възможност за участие на българите, които живеят в чужбина. Те са видели друга стратегия, видели са друг начин на живот и естествено те могат да сравняват. Българите, които останаха тук, в огромната си част нямат с какво да сравнят.

- Но тук има един любопитен момент. Сред българите в чужбина наистина има доста интелигентни и кадърни хора, но в последна сметка "Има такъв народ" е първа политическа сила при гласуването в чужбина, а партия като "Възраждане" събра немалко гласове. Това не е ли притеснително?

- "Възраждане" са спечелили общо малко над 80 000 гласа. Българите в чужбина са между 2 или 3 милиона. Тези, които са гласували за "Има такъв народ" и "Възраждане", са старите русофили, които където и да отидат си остават такива, защото това е тежко психично заболяване. А хората в България винаги избират по-малкото зло, това е принципът им.

Доколкото българите в чужбина, аз мога да дам и исторически пример. След т.нар. освобождение България не става веднага демократична държава. Това се случва чак в началото на XX в., когато се връщат българите, които са живели и учили в чужбина. Чак тогава нещата тръгват. Нормално и естествено е това да се повтори.

- Очаквате ли скоро да има протести, защото очевидно засега промяната се отлага?

- Протестите не решават нито един проблем. Те могат да бъдат решени само от "Национална кръгла маса", предхождана от "Регионални кръгли маси", тъй като много от проблемите в България са регионални и не могат да влязат в една национална стратегия, защото не са известни. Затова и смятам да направя една обиколка из страната, за да може септември, октомври да посъбера мои приятели и познати, които са качествени хора, и да се направят "Регионални кръгли маси". Мисля, че девет "Регионални кръгли маси" спокойно може в рамките на около месец да бъдат направени, за да може да поставят началото на "Националната кръгла маса", както го направиха поляците навремето. Те направиха една постоянно действаща "Кръгла маса", която при тях продължи над 2 години. Направиха програмен парламент, направиха програмното правителство на Мазовецки и нещата при тях тръгнаха. А те бяха не като нас на самото дъно, те бяха под дъното, но при тях нещата тръгнаха. А ние сега можем и да се поучим от техните грешки, за да не ги допускаме.

На всички досегашни президенти съм писал писма под егидата на държавния глава да се направи тази "Кръгла маса". На Радев написах пет писма, минаха години и той не ми отговаряше изобщо. Миналата година през септември му изпратих последно писмо, в което обясних, че обявявам гладна стачка и докато той не изпълни закона да отговори на моите писма, аз ще гладувам. Защото щом държавният глава не изпълнява закона, в който е написано, че в едномесечен срок той трябва да ми отговори, какво остава за Иванчо?

- В крайна сметка отговори ли Ви?

- Отговори ми с един много смешен отговор, че сега не трябвало да се прави нова стратегия и Кръгла маса, ами трябвало оставки да хвърчат. Аз искам тази Кръгла маса, за да може да се смени моделът на управление и стратегията за развитие, а те искат същия модел, за да могат да го ползват. България без ново начало доникъде няма да стигне.

- Като следствие от тези евентуални "Кръгли маси", трябва ли най-после да се проведе лустрация в България?

- За лустрация е късно вече. Може да се направи един тест, който в някаква степен да бъде и като клетвен лист, и да се задължат тези хора, които са поели ангажимент в администрацията и управлението, да спазват този клетвен лист. Старите ченгета, голяма част от тях вече ги няма, а новите, които те са успели да привлекат, не ги знаем кои са, защото няма архив.

- Но от друга страна виждаме, че Георги Марков (агент Николай) все още е активен в политиката, Александър Маринов (агент Майстора) е съветник на президента, а по закона "Магнитски" бе санкциониран бившият вече зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков, който също е работил за комунистическата Държавна сигурност.

- Тези хора нямат бъдеще. Агент Николай е на близо 70 години. Докато младите хора, които те са привлекли и в някаква степен са ги вкарали в "играта", ние не ги знаем, защото те не са архивирани, както казах.

Източник/ци: Николай Колев-Босия пред ФАКТИ: "Има такъв народ" е изцяло подчинена на кукловодите - ᐉ Новини от Fakti.bg - Мнения | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!