Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стефан Цанев: Слави да се подготви за деня, в който народът ще го попита: „Какво направи с моята любов?“

Слави Трифонов да се подготви за деня, в който народът ще го попита: „Какво направи с моята любов?“.

Това казва в интервю за Площад „Славейков“ писателят Стефан Цанев. 

„Когато видях каква охрана си е наел да го пази, с какви (вероятно бронирани) автомобили се движи – трябваше да се досетя отдавна, че Слави се готви за държавник. Защото аз познавам отблизо много неизмеримо по-значими хора на изкуството (те би трябвало да се охраняват с танкове), но не съм видял нито Валери Петров, нито Йордан Радичков, нито Наум Шопов, нито Гена Димитрова да са охранявани от някого. Защото охраната не е предназначена да те пази от някого, а да накараш хората да си помислят: „Ей, този трябва да е много важен човек, щом така го пазят!“. И наистина много хора си го помислиха…“,  смята той. 

„Свободата беше красива, когато беше млада. Сега стана проза. Като жена, достъпна за всички. Овъргаляхме я“, споделя носталгично Цанев. 

Писателят остава скептик, че може да се случи нещо добро в България. „Докато не престанем да се самоизяждаме. Това е автоканибализъм“, добавя той. 

„Вместо да се обединят срещу настъпващия общ враг, българите започват да се бият помежду си – като преди падането на България под византийско и под турско робство. Като гледам и сега в какъв партиен зверилник се превърна страната ни – мисля, че сме в най-благоприятната ситуация за поредно робство или диктатура. Стига някой да си направи труда…“, завършва Стефан Цанев.

Източник/ци: Стефан Цанев: Тъжно е, че сме най-бедните в Европа, но е срамно, че сме най-глупавите - Площад Славейков

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!