Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стефан Цанев: Охраната и бронираните коли на Слави са, за да накара хората да мислят, че е важен

"Това, че сме най-бедната държава в Европа, е тъжно, но това че се оказахме най-глупавата, е срамно. А може би има някаква връзка между тези две неща"

След като видях каква охрана си е наел Слави Трифонов да го пази, с какви (вероятно бронирани) автомобили се движи – трябваше да се досетя отдавна, че Слави се готви за държавник. Защото охраната не е предназначена да те пази от някого, а да накараш хората да си помислят: „Ей, този трябва да е много важен човек, щом така го пазят!“. Това коментира писателят Стефан Цанев в интервю за „Площад Славейков”.

„И наистина много хора си го помислиха”, допълва авторът на „Български хроники” в отговор на въпрос на журналистката Диляна Димитрова.

„Познавам отблизо много неизмеримо по-значими хора на изкуството (те би трябвало да се охраняват с танкове), но не съм видял нито Валери Петров, нито Йордан Радичков, нито Наум Шопов, нито Гена Димитрова да са охранявани от някого”, заявява Стефан Цанев.

„През дългия си живот видях много моди, много стилове, много напасти, много пошлости, много сензации, много звезди и величия, но накрая винаги идва Моцарт”, казва писателят. На въпрос вижда ли политици с потенциала да са наследници на Стамболов в управлението на България, Цанев отговаря:

„С потенциала на Стамболов да крадат има мнозина, надминават го даже. За другото, за великото – не виждам. Няма големи личности. Дребосък.”

„Свободата беше красива, когато беше мечта. Сега стана проза. Като жена, достъпна за всички. Овъргаляхме я”, продължава разсъжденията си писателят. По негови думи идеалът за чиста и свята република продължава да е жива, но няма как да се осъществи, докато не престанем да се самоизяждаме. „Това е автоканибализъм”, коментира Цанев и добавя, че страната ни е отново такава, каквато е била преди падането ни под робство - вместо да се обединят срещу настъпващия общ враг, българите започват да се бият помежду си. "Като гледам и сега в какъв партиен зверилник се превърна България – мисля, че сме в най-благоприятната ситуация за поредно робство или диктатура. Стига някой да си направи труда…”, завършва разсъжденията си той.

„Това, че сме най-бедната държава в Европа, е тъжно, но това че се оказахме най-глупавата, е срамно. А може би има някаква връзка между тези две неща“. Казва Цанев по повод масовия отказ от ваксинация.

„Това, което говорихме досега за глупостта, е лесното, но елементарно оправдание за отказа на българите да се ваксинират. Истинската причина е друга. Поради това, че пандемията заплашваше изцяло човечеството, спасителната битка срещу нея бе поета от държавите. За другите народи този подход може да е бил правилен, за нас се оказа, че не е. Защото за българина държавата е враг, който винаги му мисли само злото, ограбва го, лъже го. Е, как да му вярваш на този свой враг за „безплатните и доброволни“ ваксини, които ти предлага? „Кой е луд да ти дава нещо без пари, ако няма някакви задни мисли?“ – вика си българинът“, тълкува ставащото Цанев

Източник/ци: Petel.bg - новини - Стефан Цанев: Охраната и бронираните коли на Слави са, за да накара хората да мислят, че е важен

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!