Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Извънредно! Трети избори идват през есента. Борисов: Ще се избият за власт. При нови избори народа ще ни върне. Аз 5 лева не съм откраднал.

Трети избори идват през есента

Борисов: Ще се избият за власт. При нови избори народа ще ни върне! Това е истината. Народа вижда всичко и ще ни върне!

Христо Иванов, Манолова и Слави не могат да разделят баницата и да грабят народа! Аз 5 лева не съм откраднал. А те искат да грабят!

Макрон: ЕНП трябва да махне Борисов като член! Той е корупцията в България. Ние не трябва да допускаме такива лица да грабпт пари от Европейските граждани!

 

България ще се яроведат 3 избори през есента. Вече се вижда, че новите партии не могат да се разберат. Преговорите за нов кабинет днес официално приключиха с нападки и нови обвинение. Тошко Йорданов обвини Христо Иванов и Манолова в задкулисни договорки.
Манолова пък каза, че ИТН е под контрола на ГЕРБ и ДПС
Ден след като “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!” поставиха конкретни условия на “Има такъв народ” за подкрепа на бъдещо управление, първата политическа сила ги обвини, че “водят нещата към нови избори”. Въпреки това вратата за преговори не била затворена, а “Има такъв народ” била готова с кабинет, който обаче няма да представи преди връчване на мандата.

В сряда двете по-малки формации поискаха от партията на Слави Трифонов да се подпише споразумение за подкрепа на политики на бъдещото управление като борба с корупцията, съдебна реформа, промени в конституцията и отстраняване на калинките от регулаторите и службите, но от “Има такъв въпрос” обявиха, че не са разсъждавали по въпроса. “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!” искат и министри, които привличат обществено доверие като някои от служебния кабинет, а от първата политическа сила днес твърдят, че “нещо се е променило и другите се опитват да редят техния кабинет” и “да пробутват трима министри”.

“Искам да питам какво се случи през тези четири дни, че “Демократична България” се отмена от своята позиция и се опитва да реди кабинет, без да е спечелила избори. За нас това е изненадващо и неприемливо и буди още един въпрос – какви игри се играят в 46-ото Народно събрание. Ние отскоро сме политици и вече абсолютно разбираме, че политиката е мръсна игра, но тя е мръсна игра само ако се играе от мръсни хора. Във всяка една дейност трябва да има основен смисъл за работа – закон и морал, това са нашите правила. Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва и доволно да потрива ръце, защото вие водите нещата към следващи избори. Изумително е, ако го разбирате и въпреки всичко го правите. Ако продължавате така, това ще се случи и вие ще сте виновни”, обяви в декларация от парламентарната трибуна зам.-председателят на “Има такъв народ” Тошко Йорданов.

Защо не искали Асен Василев

В декларацията на “Има такъв народ” се казва, че Христо Иванов е поискал заради тяхната екпертиза и морална чистота трима министри от служебния кабинет – Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, да останат в редовния. Същите бяха поканени в проектокабинета на партията на Слави Трифонов с премиер Николай Василев.

“През 2008 г. иневститор дава 1.5 млн. долара на фирмата “Лесно.ком” , която се занимава с продажбата на самолетни билети. Фирмата има четирима съдружници, а изпълнителен директор е Асен Василев. Няколко години подред поради лошо управление инвеститорът е принуден постянно да налива милиони. През 2009 г. инвеститорът отказа да налива повече милиони и настъпва конфликт. Тогава, без санкция на акционерите, в нарушение на закона изпълнителният директор Асен Василев дава личен заем на фирмата и после изисква заема, като по този начин фалира фимата “Лесно.ком”. Междувременно Асен Василев е водил преговори с датския инвеститор Мартин Лунд и когато фалира “Лесно.ком”, той вади част от програмистите и основава нова фирма – “Евърбрет”, която също в нарушение на предишния договор започва да развива абсолютно същата дейност като предната фирма и това довежда до съдебни дела в Амстердам, Лондон и САЩ. В процеса на делото, което се води в Лондон, съдебно-техническа експертиза доказва, че новият продукт е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, признавайки факта за откраднатата интелектуална собственост. Такъв човек не трява да бъде министър”, обяви от парламентарната трибуна Тошко Йорданов, след което препоръча на Христо Иванов да се опира на фактология, а не на симпатии.

След това за първи път от началото на преговорите ръководството на парламентарната група на “Има такъв народ” даде брифинг за медиите. На въпрос на “Дневник” как се е стигнало до промяна на мнението на партията за Асен Василев, който бе поканен в първия техен проектокабинет, Тошко Йорданов каза, че са им “светнали няколко лампи” и са проверили фактите около него, след като той е поискал да е финансов министър и да се бори срещу мръсните пари. Той отказа да отговори дали юристът Петър Илиев ще е кандидат за премиер, а попитан дали са проверили номинирания, той отвърна: “Забелязали ли сте, че ние като сбъркаме, бързо вземаме решение. Да не давам пример с една, дето е депутат от друга група.”

Според неофициални коментари на депутати от двете партии на протеста действията на “Има такъв народ” са в синхрон с ДПС, а целта е движението да подкрепи кабинет. Попитан за ДПС, Тошко Йорданов каза, че е мръсна лъжа, че се колаборират с движението, и обвини другите две формации, че не искат да изчегъртат ГЕРБ.

Критики в синхрон с ДПС

Пръв с критиките към Асен Василев и Кирил Петков започна зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. На въпрос в интервю за “Нова телевизия” дали движението ще подкрепи предложения кабинет той обяви, че все пак ще се изчака краят на преговорите, за да се види съставът на кабинета. Цонев заяви, че ДПС няма да подкрепи правителство, ако в него влизат служебни министри. “Тези министри не са добри, защото финансовият министър назначи в НАП приятеля си културиста (шефа на НАП Румен Спецов – бел. ред.). Не аз го казвам, направиха разследване”, каза Цонев. Неговата теза съвпада с критиките, които от няколко месеца отправят от ГЕРБ за назначението на Спецов. Споменатото разследване също бе направено от кадри на бившите управляващи.

Критиката на Цонев към икономическия министър пък е, защото направил “скандална сделка с албански електрически коли, които не съществуват”.

“Това е в полза на български бизнесмен, който в момента си листва компанията на лондонската борса”, каза Цонев. Според информация на седмичника “Капитал” първата компания на български акционери, която прави борсово предлагане в Европа в голям размер, е “Хювефарма” на братята Георги и Кирил Домусчиеви, която през юни бе листната на борсата в Амстердам. Друго обвинение от Цонев към Кирил Петков бе, че е назначил кантората, която обслужва фирмите му, да обслужва банката за развитие.

“Ако има министри от служебния кабинет в кабинета на Слави Трифонов, няма да подкрепим” продължи Цонев, като следващият споменат стана Бойко Рашков. “През паравана на купения вот той извърши ужасни полицейски репресии срещу партийни структури. Ние ще поискаме разглеждане на всеки един от тези случаи”, каза Цонев, като тук тезата му отново съвпадна с тази на ГЕРБ, която се лансира още преди изборите на 11 юли. От бившите управляващи дори включиха тази тема в една от новосъздадените парламентарни комисии.

Какво предстои

Пред журналисти в парламента от “Има такъв народ” казаха, че изявлението им не значи, че вратата е затворена, а просто е приятелски знак “Демократична България” да се върне на първоначалната си позиция да не предлага министри. Според ръководството на първата политическа сила с обединението вече се били синхронизирали за съдебна реформа и мандатоносителят дори планирал заключителна среща, на която да кажат кандидатите за министри.

“Имаме общи посоки, общо разбиране, общи цели, които не е нужно да бъдат написани на лист хартия, при положение че са заявени пред вас. Нещо се е случило, не зная какво, но ние наблюдавахме завъртане през 180 градуса”, обяви Тошко Йорданов в отговор на въпрос дали ще има споразумение.

От “Има такъв народ” не казаха в какъв срок очакват да има развитие по преговорите, а само, че имат политическа воля да ги водят. Тезата им отново бе, че ще обявят кандидата за премиер, като получат мандат от държавния глава.

“Има такъв народ” е готов и чака мандат на президента. Мандата го дава президентът, логично той ни изчаква, ние сме готови, щото сме си готови… Ако вървяха нещата, както вървяха, щяхме да сме приключили. Няма да ви кажа кой ще е кандидатът за министъ- председател, защото нямаме мандат. Като имаме, ще ви кажа”, обяви Тошко Йорданов в отговор на въпрос на “Дневник” какво предстои.

Източник/ци: Извънредно!Трети избори идват през есента - ЗАБРАНЕНАТА ИСТИНА

Борисов: Ще се избият за власт. При нови избори народа ще ни върне - ЗАБРАНЕНАТА ИСТИНА

Макрон: ЕНП трябва да махне Борисов като член! Той е корупцията в България - ЗАБРАНЕНАТА ИСТИНА

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!