Следвайте "Буднаера" в Телеграм

US лобистът Маршал Харис взриви хунтата: Следващата стъпка е Бойко Борисов да бъде осъден за корупция!

US лобистът Маршал Харис сериозно разклати хунтата с новината, че следващата стъпка е Бойко Борисов да бъде предаде на съда заради корупцията си, а глобалният закон „Магнитски” ще засегне и Иван Гешев, видя Narod.bg.

„На първо място работя за интересите на моите клиенти, но ще помагам всячески да се разширят санкциите срещу български граждани. Искам да се уверя, че са снети всички обвинения срещу Бобокови, а над главите им все още има мрачни облаци. Но лично смятам, че следващата цел на санкциите трябва да е Иван Гешев.“

Това заяви в разговор с „Дневник“ Маршал Харис – управляващ съдружник в лобистката компания „Александрия груп интернешънъл“ в САЩ по адрес на главния прокурор на България.

Той представлява в страната си интересите на Атанас, Пламен и Христина Бобокови (действията на прокуратурата срещу двамата братя започнаха преди година), както и на Миню и Рени Стайкови (той бе пуснат в края на юни под гаранция след повече от 2 години в ареста, след задържането му през септември 2018 г. в края на мандата на Сотир Цацаров като главен прокурор).

„Братя [Атанас и Пламен] Бобокови са жертви на една държава, пленена чрез престъпление. Миналия юли се заех с техния случай, но след първите телефонни разговори не осъзнавах по-големите въпроси, които са заложени на карта.

Знаех за несправедливо обвинени бизнесмени, но не знаех до каква степен това е станало част от системно поведение на режима, копиращ случващото се в путинова Русия“, каза още Харис при първото си посещение в София от началото на пандемията.

Запитан дали Вашингтон би дръзнал да санкционира българи официални лица на изборни постове, той отвърна:

„Въпросът не е в това. САЩ биха използвали различни инструменти за натиск, за да бъде отстранен Гешев. Почти сигурно администрацията няма да прибегне до такава крайна мярка. Не казвам, че по какъвто и да е начин му се създава някакъв комфорт, защото имаме достатъчно силни инструменти.

Санкционирането означава много, много силно извиване на ръце. А България все пак е суверенна държава. Първите санкционирани бяха частни лица, но – ако се наложи – има и много други действия в тази посока.“

Харис специално посочи като важни две събития от последните месеци. Първото е изявлението на сенаторите Боб Менендес и Джим Риш – най-високопоставените представители на Демократическата и Републиканската партия в Комисията за външни работи на Сената във Вашингтон.

Второто са санкциите по Глобалния закон „Магнитски“. По думите му това са повратни моменти, „които празнуваме, но отнеха доста време, за да се случат“.

Той допълни, че продължава да работи с Конгреса на САЩ, но възнамерява да прави същото и с европейските институции. „Венецианската комисия, Европейския съд за правата на човека и Европейския парламент вече ясно заявиха, че позицията на Гешев противоречи на Конституцията и не е демократична. Смятам, че лично той трябва да бъде отстранен. Но също така и че България трябва да реформира законите си, за да не се появи поредното чудовище на негово място.“

В разговора стана дума и за т.нар. триъгълник Пеевски-Гешев-Борисов. „Какво мислите за Борисов?“, попитахме Харис. „Като представител на българските ми клиенти, основната ми цел е те да получат справедливост“, отвърна той.

„Но, ако мога да си позволя да цитирам починал човек, който вече не може да се защити – бившият посланик Джеймс Пардю, с когото се познавах от години и много ценях мнението му – той ми каза, че това не е достатъчно. Борисов трябва да бъде спрян, отстранен от власт и той и ГЕРБ трябва да не бъдат допускани до властта години наред, за да се възстанови България от щетите, които Борисов нанесе на страната, на върховенството на правото и на демокрацията. Доволен съм да чуя от хора тук, че с него политически е свършено.“

Според него следващата стъпка е Борисов да бъде изправен пред съд. „Българският народ трябва да си разчисти сметките с него заради това, за което лично той е отговорен, за участието му в корупция.“

Маршал Харис потвърди, че обявяването на санкциите по „Магнитски“ не е последният акт, а е част от сложен процес. „Но властта на САЩ е ограничена – важното е, че направихме всичко възможно според американските закони, за да спрем корумпирани и престъпни действия. Останалото трябва да се свърши от България.“

Той напомни, че това не е някакъв водещ приоритет за страната му. „Ние се борим да наказваме собствените си престъпници. Но доколкото България е демократична страна и съюзник на САЩ, тя трябва да предприеме последващи действия.“

Кой е Маршал Харис

Ефектът от включването на Alexandria Group в защита на клиентите ѝ се усети веднага след договора с тях от миналото лято. Компанията разпространи доклад за това кои са тези българи, защо САЩ трябва да обърнат внимание на казусите им и какво се случва в България с правораздаването и корупцията. Той бе изпратен и в администрацията във Вашингтон на места като Държавния департамент, Министерството на финансите и Конгреса.

Този текст, както и основните дейности по закон от 1938 г. трябва да са публично достояние, защото „Александрия груп“ е длъжна да се регистрира като лобист съгласно Foreign Agents Registration Act (FARA).

През февруари дейността на Маршал Харис и екипа му доведе до среща, посветена на ситуацията със законността в България, на която са участвали представители на конгресмени и сенатори. Издание от Вашингтон съобщи по-късно, че тази среща е изиграла ключова роля за писмото от сенаторите сенаторите Боб Менендес и Джим Риш малко преди изборите през април.

Управляващият партньор Харис и партньорът му във фирмата Джон Мензес са бивши дипломати, включително с мандати в България по време на комунизма и малко след падането му.

Харис е работил също в Лондон и в Македония, бил е специален помощник на държавния секретар Джеймс Бейкър, вицепрезидент на организацията „Фрийдъм хаус“.

Дейността му десетилетия наред е свързана с бивша Югославия и особено с Босна и Хелцеговина, Черна гора и Косово, на което е почетен гражданин.

Източник/ци: US лобистът Маршал Харис взриви хунтата: Следващата стъпка е Бойко Борисов да бъде осъден за корупция! - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!