Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мика Зайкова: Категорично съм против тъпите идеи на Николай Василев и неговия пасквил

Мика Зайкова: "Разработиха тази програма. С нея ние се явихме пред българския народ. Той я припозна и ни подкрепи и веднъж пристигайки Василев с някакъв пасквил и започва да говори за нова данъчна политика и за някакви неща, които изобщо ги няма в програмата и не мога да се съглася с подобно нещо като специалист. Освен това, човекът има тежко наследство. Извинявайте, но не става въпрос за усещане за корупция, а за истинска корупция."

Мика Зайкова коментира пред БЛИЦ завръщането в пленарна зала, чистките и приоритетите на новата първа политическа сила:

Г-жо Зайкова, как се чувствате в ролята на доайен за втори път?

Пожелах успех на всички. Разбирателството и разговорите са по-добрата процедура от омразата и конфронтацията.

Когато г-н Трифонов посочи основните приоритети на бъдещия кабинет, не спомена нищо за здравеопазването. В каква насока ще работите в тази област?

Първо, здравеопазването се нуждае от реформа. Всеки български гражданин, независимо дали е в София или на върха на Аврамовите колиби, трябва да получава достойни здравни грижи, адекватни за 21 век. От пеленачетата до пенсионерите. Тя се нуждае от промени по отношение на финансирането, лекарите, апаратурите. Аз не съм лекар, икономист съм.

Трябва да се получават адекватни за 21 век здравни грижи, защото това е безобразие. Едни болници задлъжняват, а другите просперират. Те просперират, защото имат по-добра апаратура, получават по-добри заплати, но мисля че всеки български гражданин трябва да получи адекватни грижи за 21 век.

Редно ли беше да бъде уволнен проф. Балтов като директор на "Пирогов"?

Според министърът на здравеопазването, има сериозни нарушения. Те вероятно са направили проверка и са се базирали на Доклада на здравната каса. Разбирам, че екипът на "Пирогов" го защитава, защото са работили с него дълго време. Всеки обаче трябва да носи отговорност за нарушенията, които е правил.

 Ако успеете да съставите кабинет, ще продължат ли тези чистки по горните етажи?

Започнаха момчетата и момичетата от служебното правителство и аз мисля, че не партията определя корупцията, а човека. Корумпираните хора просто трябва да си отидат.

И не само да си отидат, но и да получат наказание. Ако ние ги пуснем да си отидат с милиончетата, какво правим? Нищо. Извинявайте, но така не става. Не може вечно българският народ да е потърпевш и да живее в мизерия, защото някой трупа милиони и милиарди.

Наистина са откраднати милиарди. Това вече е в рамките на моята компетентност.

Предложеният за премиер от г-н Трифонов Николай Василев заяви, че един от приоритетите на неговия кабинет щяла да бъде приватизацията на ББР. Според Вас, трябва ли ББР да бъде приватизирана?

Аз лично, като специалист, съм категорично против. Такава банка има почти във всички европейски държави и знаете ли - в България дребния и средния бизнес е 98,8% от всички фирми.

Особено стартъпите, които сега прохождат и не могат да дадат гаранция, те трябва да бъдат подпомогнати. Не става въпрос за големи фирми с големи възможности, а малки фирми, които сега прохождат, но са фирми на 21 век - с дигитализация, електронно управление и нови, нови идеи.

Това ни трябва и затова мисля, че ББР, така както е структурирана с над 50% държавно участие, трябва да продължи да работи. Би била много полезна. Малкият и среден бизнес са основни в България.

Категорично съм против тъпите идеи на Николай Василев.

Вие не одобрявате предложението в негово лице за премиер?

Никой не ме е питал, защото аз съм от гражданската квота. Партията решава. Не знам как и защо това е решено. Ние отидохме на избори с програма. Имаме момчета и момчета, за мен всички са такива, имаме умни и образовани, с много езици и добри позиции. Тези млади хора работиха в продължение на близо 2 години без една стотинка.

Разработиха тази програма. С нея ние се явихме пред българския народ. Той я припозна и ни подкрепи и веднъж пристигайки Василев с някакъв пасквил и започва да говори за нова данъчна политика и за някакви неща, които изобщо ги няма в програмата и не мога да се съглася с подобно нещо като специалист.

Освен това, човекът има тежко наследство. Извинявайте, но не става въпрос за усещане за корупция, а за истинска корупция.

Следващото предложение за министър-председател на "Има такъв народ" ще бъде ли по-различно като профил?

Надявам се. Водят се разговори. Вижте, това че министрите ще бъдат излъчени от ИТН не е толкова важно. Важно е какво ще правят.

Източник: blitz.bg

Мика Зайкова: Категорично съм против тъпите идеи на Николай Василев и неговия пасквил

Източник/ци: Мика Зайкова: Категорично съм против тъпите идеи на Николай Василев и неговия пасквил | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!