Десислава Атанасова, ГЕРБ към новите партии: Провалихте се!

"Честито на първите, макар че изборите не излъчиха категоричен победител". Така започна словото си на първото заседание на новия парламент представителят на ГЕРБ Десислава Атанасова, която по-нататък в речта си остро разкритикува програмата и поведението на ИТН.

Изборите се проведоха при ниска избирателна активност и явен натиск на служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ. Действията на представителите на служебния кабинет начертаха още разделителни линии в българското общество. Днес сме свидетели на фрагментация и на невъзможност да се ситуира стабилно управление. Свидетели сме и на блокаж на цели системи", заяви тя.

По думите й коалицията ГЕРБ-СДС ще бъдат конструктивна, силна и отговорна опозиция.

"За разлика от други формации, ние не разчитаме изборния резултат като победа на определена политическа сила. За нас изборният резултат е огромно предизвикателство, поставено ни от избиратели, което изисква конструктивен диалог", каза още тя.

"Загрижени сме, че в управленските приоритети на ИТН не видяхме нито едно от тези предизвикателства", добави Атанасова, цитирана от Евроком.

"По всичко личи, че сложната задача, която постави българското общество пред политическата система, няма да бъде решена и в това 46-о Народно събрание. Изправени сме пред възможността България да бъде управлявана от мнозинства по интереси. Имали сме подобни кабинети - на Беров и на Орешарски. От опит знаем, че такъв тип правителства завършват с крах, а сметката я плащат българските граждани. ГЕРБ-СДС няма да подкрепи такъв тип правителство, защото винаги сме държали да носим отговорност за решенията, които взимаме", каза тя.

Според нея новото правителство ще трябва да се справя с още една трудно, завещана им от служебния кабинет, а именно растящата конфронтация в обществото.

"Няма да подкрепим неолиберална програма, която цели приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикално съкращение на бюджетните разходи", коментира Атанасова.

"През последните два месеца, в устрема си да бъде унищожен ГЕРБ, се загуби ценно време за справяне с предизвикателствата. Най-тежки удари нанесохте към здравната система и буквално беше провалена ваксинацията на населенеито", продължи представителят на ГЕРБ и припомни за уволнението на проф. Кантарджиев и проф. Балтов и разпускането на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Атанасова посочи още примери, които не са в ущърб на ГЕРБ, а в ущърб на българския народ. "Всичко това няма никакъв друг смисъл освен задоволяване на инстинкта за омраза на политическия опонент с всички средства и на всяка цена", допълни тя.

"Готови сме да водим политически диалог и да вложим максимални усилия за възстановяване на изгорените мостове. Винаги се водим от убеждението, че най-важното условие за функциониране на една демократична система, това е воденето на демократичен и конструктивен диалог", каза още Атанaсова.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Десислава Атанасова, ГЕРБ към новите партии: Провалихте се!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!