Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Петков: Видях как едни милиони са отивали за мазнинки на хора, за строеж на сграда в „София тех парк“

В министерството видях, как един милиони са отивали за мазнинки на едни хора, изтичали са милиони за фиктивни ремонти на язовири, за ненужно строителство, парите са раздавани авансово. И тези пари са се раздавали в условия на пандемия и криза. Така например отпуснали са пари за строеж на сграда за държавната администрация – 90 хил. кв. м. площ в „София тех парк“. Това обяви по Нова ТВ министърът на икономиката Кирил Петков.

180-те милиона лева са дадени за строеж на луксозна правителствена сграда в „София тех парк“. Тези пари са дадени за инженеринг – накуп проект, строителство и надзор, но за какво – удивен е Кирил Петков, че в средата на здравна криза, когато е нямало пари за лекари и респиратори се дават пари изобщо с някаква неясна идея да се преместят част от министерствата и държавните чиновници на друго място.

Надявам се парламентът да излъчи стабилно правителство, а ние като служебен кабинет да свършим още добри неща в оставащите дни. Трети избори не са добър вариант, а резултатът няма да по-различен, каза още той.

Надявам се бъдещото правителство да продължи промяната, която започнахме със служебния кабинет. Нямам нова покана от партията победител да продължа в нов състав на МС. За 9 седмици президентът Радев нито веднъж не ми се е обаждал, имахме пълна свобода на работа, посочи служебният министър.

Той коментира и темата за бъдещето на ББР. Чисто фактически Делян Пеевски е бил в „Булгартабак“ миноритарен акционер, не мога да кажа дали точно той е влияел за раздаването на кредите в ББР, но смятам, че е имало хора извън банката, които са напътствали даването на тези кредити, защото никой нормален банкер, когато види, че има риск за възвръщаемост, няма да раздаде тези кредити. В „Търговска банка“ няма да видите такъв кредит.

Два от кредитите отпуснати от нея са за около 100 млн. всеки, с малки лихви и голяма главница. Добрата новина е, че ББР е много стабилна и няма проблем за сигурността й. Въпросът е какво е обезпечението на тези кредити, тогава може да има проблем. Явно в тази банка някой е оказвал някакво влияние, защото нормален банкер няма да раздаде такива кредити, допълни Петков.

Той обяви, че са успели да увеличат парите за бизнеса от 900 милиона на 1 350 млрд. в Плана за възстановяване. Трябва да инвестираме в иновативни компании с импортна насоченост. Очаквам 4 милиарда инвестиции да навлязат в българската икономика. Моделът за България трябва да бъде с привличането на инвеститори като компанията за електромобилите, убеден е Петков.

Frognews.bg

Източник/ци: Кирил Петков: Видях как едни милиони са отивали за мазнинки на хора, за строеж на сграда в „София тех парк“ – Свободно слово

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!