Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пак скандал! Финансовата министърка на Слави продавала златото на България

Мария Бойчинова, която Слави Трифонов номинира за министър на финансите в кабинета на „Ива такъв народ“, е продавала златото на България, разучи Narod.bg. Бойчинова е работила в „Експат капитал“ като член на съвета на директорите, става ясно от профила ѝ в професионалната мрежа LinkedIn. Управляващ партньор в дружеството е… евентуалният премиер на ИТН Николай Василев.

Според публикации в медиите част от „Експат капитал” е дружеството „Експат бета“, което още през 2008 г. се свързва със съпругата на Сергей Станишев – Моника Йосифова, близка приятелка на Бойко Борисов, и главната секретарка на административното министерство Биляна Дякова.

Освен това Мария Бойчинова работила и за „Мерил Линч“ и „Джей Пи Морган“, а от май миналата година е в „Комерцбанк“ в Прага. Според медийната й визитка потенциалната финансова министърка е завършила средното си образование в Ню Йорк, висше с Лондон и е работила на Уолстрийт.

По-голямата част от кариерата й, обаче, преминава в България, пише „Галерия“. Трудовият й стаж тук е доста добре платен – у нас Мария Бойчинова е получавала дори по-висока заплата от работата й в САЩ. Причината е високият пост в „Експат капитал” на Николай Василев.

През есента на 2020 г. дружеството обяви, че ще пусне първия у нас търгуван фонд върху златото на България. В началото на тази година Комисията за финансов надзор одобри и акциите на фонда започнаха да се търгуват на борсата.

Казано по-просто, „Експат Голд“ следи цената на благородния метал и съответно купува или продава злато на световните борси. Сделките са се осъществявали под контрола на двамата управители на дружеството – възможния бъдещ премиер Николай Василев и Николай Янков.

Източник/ци: Пак скандал! Финансовата министърка на Слави продавала златото на България - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!