Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Световните агенции за "бившия бодигард" Борисов: Отслабен и изолиран! Не може да се върне на власт, осветлените далавери убиха ГЕРБ

Според експерти Бойко Борисов "няма да управлява, защото е изолиран"

Световните агенции следят развитията около парламентарните избори в България, като поставят акцент върху липсата на ясен победител, успеха на т. нар. протестни партии и ниската избирателна активност. "Пред един отслабен Борисов, пробив на протестния вот", гласи заглавието на материала на Франс прес, предаде БТА.

Агенцията отбелязва, че протестните партии, водени от формацията на певеца, превърнал се в политик, Слави Трифонов, са затвърдили своя пробив на произведените вчера предсрочни парламентарни избори в България. На всички устни е един-единствен въпрос: ще успеят ли този път партиите да се споразумеят за формиране на коалиция? Според експерти Бойко Борисов "няма да управлява, защото е изолиран". Предишните избори в България през април вече загатнаха за край на започналата през 2009 г., рекордно дълга за посткомунистическа България, ера на този бивш бодигард, отбелязва АФП.

В същото време анализаторите предупреждават за "възможна спирала на избори" и за "умора на общественото мнение". Вчера бе поставен рекорд за най-ниска избирателна активност: под 40 процента от гласоподавателите упражниха правото си на вот срещу 50 на сто през април. Парламентарните избори в България не излъчиха ясен победител, обобщава Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че вторите избори от април в най-бедната държава от Европейския съюз отразяват дълбоките разделения в страната, що се отнася до наследството от продължилото едно десетилетие управление на Бойко Борисов. Мнозина предпочетоха антисистемните или антикорупционните партии с надежда за по-решителна борба срещу ширещата се корупция, обвинявайки 62-годишния Борисов, че си е затварял очите или дори е подкрепял могъщи олигарси. Неговата партия ГЕРБ обаче продължава да има обществена подкрепа заради своите усилия да модернизира рушащата се инфраструктура и пътната мрежа и да повиши заплащането в държавния сектор, посочва Ройтерс.

Без ясен победител на изборите. Резултатите потапят балканската страна в още по-дълбока несигурност след предишния вот през април, който не излъчи управляващо мнозинство, пише американското издание „Политико“.

Медията се пита дали тези избори възвестяват края на една ера или вещаят нови тревоги. „Политико“ цитира анализатори, които казват, че е малко вероятно бившият премиер Бойко Борисов да се върне на власт, но прогнозират, че следващото правителство може да е нестабилно и краткотрайно.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода пише, че първоначалните резултати дават предимство на антиелитната партия „Има такъв народ“ (ИТН) пред партия ГЕРБ на Бойко Борисов.

Нови обвинения в злоупотреба с държавни средства от администрацията подкопаха подкрепата за ГЕРБ. ИТН, либералната „Демократична България“ и ориентираната към реформи „Изправи се! Мутри, вън!“ обаче може да не получат необходимото мнозинство и да бъдат принудени да търсят подкрепата на някои членове на Българската социалистическа партия или на Движението за права и свободи, допуска базираната в Прага медия, финансирана от правителството на САЩ.

Германското държавно радио и телевизия Дойче веле пише на сайта си, че десноцентристката партия ГЕРБ и антисистемният й опонент ИТН, оглавяван от телевизионния водещ, превърнал се в политик, Слави Трифонов са рамо до рамо в проучванията.

Вторите за три месеца парламентарни избори в България отново не излъчиха ясен победител, отбелязва медията и цитира анализатори, че шансовете на ГЕРБ да формира ново правителство са нищожни.

Изборите в България възвестяват парализа, прогнозира британският ежедневник „Файненшъл таймс“. Изданието отбелязва, че това се дължи на факта, че протестните партии не са успели да спечелят заедно мнозинство.

Певецът Слави печели парламентарните избори в България, извежда в заглавие френският вестник „Монд“. Изданието пише, че българският певец звезда и бивш телевизионен водещ е успял да направи това без или почти без да води предизборна кампания.

Загубата на Бойко Борисов обаче оставят след себе си в България един разпокъсан както никога досега политически пейзаж, на фона на рекордно ниска избирателна активност, в който няма да е лесно да бъде формирана управляваща коалиция, прогнозира „Монд“.

Швейцарският вестник „Тан“ пише, че „популистката партия на Слави Трифонов прави пробив“. Изданието цитира думите на лидера на „популистката партия“ ИТН, че е време за довършване на започнатата задача „да се промени изцяло модела на управление“.

Анализатори прогнозират, че дори да е първа политическа сила, формацията на Борисов няма особени шансове да състави правителство, и в същото време отчитат, че протестните партии няма да могат да управляват без подкрепата на стари политически сили като социалистите и Движението за права и свободи. Апатията на избирателите бе онова, което доминираше на предсрочните избори в България, увеличавайки шансовете за нов разпокъсан парламент, на който ще му е трудно да формира жизнеспособна управляваща коалиция, отбелязва Асошиейтед прес.

Политическите анализатори обаче са единодушни, че няма варианти бившият премиер Бойко Борисов да се върне на поста за четвърти мандат, тъй като повечето от останалите политически сили отхвърлят идеята за сътрудничество с неговата, бивша управляваща партия ГЕРБ. Антикорупционната кампания на съперниците на Борисов получи тласък от санкциите, които министерството на финансите на САЩ наложи миналия месец заради корупция на няколко български представители на властите и бизнес лидери, отбелязва още АП.

Българите избираха вчера нов парламент за втори път в рамките на малко повече от 100 дни, след като изборите през април не излъчиха правителство, посочва ДПА. Агенцията отбелязва, че загубата на гласове от консервативната партия ГЕРБ е очаквана, след като служебното правителство направи разкрития за предполагаеми корупционни скандали и лошо управление. ГЕРБ и Българската социалистическа партия са недоволни от резултатите, посочва ТАСС. Агенцията пише за упадък на БСП и подем на на коалицията "Демократична България".

Източник/ци: Световните агенции за "бившия бодигард" Борисов: Отслабен и изолиран! - ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

Медиите по света: Бойко Борисов не може да се върне на власт, осветлените далавери убиха ГЕРБ - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!