Следвайте "Буднаера" в Телеграм

От менте-каратист до сподвижник на мафиоти – премълчаното минало на Борисов


Алексей Петров и Бойко Борисов по времето, когато са били съдружници във фирмата „Будоинвест“ ООД. Снимка: от книгата „В сянката на Борисов“, С 2011 г., e-press.

Сред всеобщия медиен комфорт, с който е ограден Борисов по времето, когато беше главен секретар на МВР, после и кмет, изведнъж се появи човек, който разкри неприятни неща за миналото му. Те се разминаваха с образа на добрия бате Бойко, Батман, борецът с престъпността, Супермен, каратистът с черен пояс.

Той е бил негов треньор по тайкуондо – разновидност на каратето. Казва се Валери Найденов и понякога го бъркат с неговия съименник – бившият главен редактор на “24 часа” – защото и двамата са работили в БТА.

Валери Найденов е роден е 1953 г., 6 години по-възрастен от Борисов. Като ученик е живял в Алжир и Мароко, където родителите му са работили като лекари (по време на социализма държавата разрешаваше на български лекари да работят в тези страни, както в Либия). Там попада на книги за тайкуондо, каквото в България е още непознато, и започва да тренира. По-късно към профсъюзния дом “Георги Димитров” в София (после превърнат в дискотека “Син Сити”) запалянковци като него създават “Клуб по източни бойни изкуства и култура”. Тогава такива групи за бойни изкуства са съществували само по този начин. Валери Найденов става треньор по тайкуондо. Той се смята за основоположник на този спорт у нас и има най-висок, 7-и дан. Но в началото, по време на социализма, с този спорт било трудно. Често са затваряли клубовете по източни бойни спортове, поради подозренията на МВР, че в тях се създават съмнителни групи и опасни банди, които могат по някакъв начин да направят проблеми на властта. Това се случва наистина след падането на комунизма – в началото на 90-те години борци, каратисти и др. си направиха банди.

Тогава запалянковците се правели, че тренират йога, за да не ги закачат. Но някъде към края на 70-те години службите на МВР виждат, че не могат да разчитат само на руското самбо и полека-лека включват свои хора да тренират източни бойни спортове, отначало карате.

Найденов следва в Мароко, след това завършва икономика в Софийския университет, но се явява на конкурс в БТА и става преводач. Работи там 8 години чак до 1990 г. Защитава и докторантура по макроикономика, става дори преподавател в университета. Но не прекъсва заниманията си по тайкуондо.

През януари 1993 г. емигрира в ЮАР и се връща след 10 години. Изпуснал е първоначалния вълнуващ период, в който борци и каратисти направиха банди, фирми, застрахователни дружества, започнаха да се стрелят и да се убиват.

В ЮАР Найденов е направил собствена търговска фирма за химикали, а после в съдружие с един австралиец е направил и охранителна фирма, която става доста голяма, със своя школа за обучение. “Ама то не е като у нас охранителна фирма”, подсмихва се иронично той. Имали важни клиенти, дори от чужбина. Оттеглил се от бизнеса, защото страната започнала да се променя, ставало все по-рисково – по онова време в ЮАР само официално се регистрират по 120-130 убийства дневно. “На 50-годишна възраст човек вече се замисля дали да се занимава още с такава дейност”, пояснява Найденов. Продал си дяловете и се върнал със спечеленото при възрастните си родители.

Никой не знае за него, никой не го търси за нищо. Но изведнъж изплува от анонимност, когато журналист от в. “Шоу” прави интервю с него, като бивш треньор на Бойко Борисов. В онзи момент Борисов вече е кмет и всеобщ любимец на медиите. Валери Найденов хвърля бомба с интервюто си във вестника. “Дадох това интервю за “Шоу”, защото Бойко беше надул прекалено балона”, казва Найденов. В интервюто той обяснява, че Борисов е бил слаб в тайкуондото, стигнал е до 6-и гуп – син пояс – средата на ученическите степени (а има още 10 майсторски степени – дан). Според Найденов 

черния пояс в каратето Борисов го е получил по приятелска линия от Румен Николов-Пашата, 

по времето, когато той е бил шеф на федерацията по карате. В същото интервю Найденов казва, че двамата – Борисов и Пашата – са били много близки и дори са си построили къща близнак в Банкя.

Найденов разказва още, че Борисов не се е състезавал в тайкуондото, а и колегите от каратето не знаят откъде вади да се хвали с толкова купи от състезания. Имало едно известно състезание във Варна през 1984 г., когато счупили на един от състезателите челюстта на тепиха, а в резултат на това Борисов, който трябвало да се състезава на другия ден, се уплашил и треньорът му Найденов го изпратил с влака да си ходи за София. Така и не излязъл на ринга.

Найденов споменава и два прякора на Борисов от това време 1982-1985 г., когато 3 години и половина е тренирал при него – “Праните гащи”, както го наричали двама от тойкуондистите, защото го биели като прани гащи. И “Борсука”, защото все странял от другите и все нещо се сърдел.

Слави Бинев (който беше евродепутат от “Атака”, също каратист), също е тренирал тайкуондо при Найденов, и го кани да му стане шеф на предизборния щаб, когато се кандидатира за кмет на София в конкуренция с Борисов. Найденов приема и това става повод да даде още интервюта в Нова тв и “Европа”, в които отново, в пълен дисонанс с останалите медии, прави на пух и прах Борисов.

В тях (както и във вестника) пояснява, че го изгонил от отбора заради интриги. Найденов отказва да каже какви са тези интриги, прекалено лично било. И след това вече отказваше въобще да говори повече по темата Борисов. “Какви ли не идваха при мен от разни партии да ме канят да участвам в телевизионни предавания и т. н., за да говоря против Борисов. Отказах им. Аз лайномет не ставам. Това не е моя война”, каза Найденов пред мен през 2011 година. Но потвърди всичко, което е казал в предишните си интервюта. Няколко години по-късно, след като публикувах някои от неговите признаия в книга, той почина от рак.

Казаното не е много, но един детайл е важен – близостта на Борисов с Румен Николов-Пашата. И Борисов признава, че с Пашата са били много близки приятели, но вече не се виждат – в интервю за „Плейбой”. Не казва нищо конкретно за тяхното приятелство и бизнес. Те са били по-близки, отколкото изглежда от думите му. Къщи-близнак си строят обикновено братя или много близки хора…

Статия от в. „Стандарт”, която описва акцията на данъчни и полиция във фирмата на Бойко Борисов „Тео интернационал” през 1995 г.

Любопитно е, че още един треньор на Борисов в каратето направи за него изобличаващи изказвания. Това е Цончо Колев, който се яви в предаването на Карбовки през юни 2011 година и обясни, че Борисов е бил администратор в каратето, а не треньор, че не се е състезавал. Колев, подобно на Найденов, заминава за чужбина, само че в САЩ, и е изненадан, когато научава, че Борисов е главен секретар на МВР, после и кмет.

Цончев е бил треньор и на Алексей Петров. По аналогия със Слави Бинев, когато Алексей Петров се кандидатира за президент през 2011 г., кани треньора си да говори на неговите срещи при обиколки в страната.

На една такава среща, бившият треньор на Борисов казва следното: „…Аз бях в Щатите, когато чух, че Борисов играел карате и краката го болели от ритниците на противника… Няма такова нещо. Той беше едно хрисимо момче, добро, което тренираше едно клубче, даже не той лично, а назначени треньори.” Цанчев се чуди как Борисов е станал кмет без некакво подходящо образование и квалификация, без никакви познания по икономика или право. И допълва, че го е страх от състоянието на България в момента, с премиер Борисов.

Бракониер, превърнал се в горски пазач

Британският журналист Миша Глени, автор на книгата “Макмафия”, в която има цяла глава за България и по-конкретно за “Мултигруп”, нарича Борисов “типичен пример за бракониер, превърнал се в горски пазач.” Той пише в книгата си, която разглежда мафиите по света, че Борисов “познава отвътре криминализирането на България” и припомня, че той също е бил в охранителния бизнес, като много други мутренски групировки.

Глени е разговарял с Борисов за книгата си, когато той вече е бил главен секректар на МВР. Пред англичанина Борисов демонстрира познаване на нещата. И той действително ги познава. Но каква полза от това в ролята му на главен секретар на МВР? През тези повече от 4 години, в които той е бил в МВР, България се разтърсваше непрекъснато от мафиотски убийства, които оставаха неразкрити.

И тъй като Борисов е любимец на българските медии, и те страдат от пълна амнезия за миналото му на момче от групировките, ударът срещу него идва от чужбина.

Американското списание “Конгрешънъл куотърли” публикува през 2007 г. сензационна статия за Борисов, в която поставя съмнения с какъв човек американските служби са си сътрудничили. По това време той е кмет на София и става все по-голям любимец на медиите.

Но изведнъж авторитетно американско политическо списание, а не някакъв жълт вестник, пише следното: ”Най-влиятелният политик в България, най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната борба срещу тероризма е близък сподвижник на известни мафиоти и е свързан с близо 30 неразкрити убийства в страната, показва секретен анализ на рисковете в страната, поръчан от частна банка” (виж тук).

Такова обвинение няма как да се омаловажи с едно махане на ръка – остави ги, пишат глупости. Разбира се, в онзи момент твърдите фенове на Борисов въобще не обръщат внимание. Антиамериканците, които смятат, че от САЩ идват само злини и лъжи, симпатизират на Борисов.

Статията е основана на 200 стр. доклад за риска в страната, поръчан от швейцарска банка за свои клиенти. Такива доклади не се пишат като жълти вестници. В тях участват различни експерти, поръчва се анализ, използва се информация от различни източници, а не “един приятел каза” или “ще платим тук на един бивш от службите да ни събере информация”.Авторът на статията, главният редактор Джеф Стайн, е дългогодишен разследващ журналист в областта на разузнаването, външната политика и отбраната, бивш офицер от войната във Виетнам, автор на статии в сериозни вестници като “Ню Йорк Таймс”, “Вашингтон пост”, и коментари в телевизии като Си Ен Ен и Си Би Ес, Би Би Си, Фокс нюз и др. Ето и цитат от статията:

“Според доклада, изготвен от екип от бивши представители на силите за сигурност на САЩ за швейцарска финансова къща, Борисов е смятан и за 

“бизнеспартньор и бивш съдружник на някои от най-големите мафиоти в България”. 

Докладът, изготвен преди 18 месеца, бе предаден при условие, че банката и самоличността на авторите му бъде запазена в тайна.

По време на четирите години като главен секретар на МВР 2001-2005 година, Борисов е използвал своя пост, за да помогне на мафиоти да “ликвидират своите конкуренти”. “Откакто Бойко Борисов беше назначен за главен секретар през 2001 година, са извършени много поръчкови убийства на хора, които са свързани с криминалните групировки в България”, се посочва в доклада. “До момента нито едно от тези убийства не е разрешено. Много от разследванията, водени от Борисов, са приключили безрезултатно”, пише в документа.

Докладът представя много подробности за връзките на “Ипон”, личната охранителна фирма на Бойко Борисов, с криминалната групировка СИК.

В доклада пише, че “Борисов има документирана история за бизнес отношения с лица, смятани за лидери на организираната престъпност в България”. Следват подробни биографии на предполагаеми криминално проявени, приближени на Борисов, и списък от 28 убийства, останали неразрешени под контрола на Борисов.

По времето, когато Борисов е заемал поста главен секретар на МВР, са разкрити само дребни престъпления, докато бившите бизнес партньори на Бойко Борисов преуспяват, а конкурентите им са систематично избивани.

Авторите на доклада заключават, че гангстерските връзки на Борисов трябва да държат нащрек службите за сигурност на САЩ, които са отговорни за връзките и информационния обмен с България.

През май 2006 г. комисарят по разширяването на ЕС Оли Рен заяви пред Европейския парламент, че са проведени много малко разследвания и дела срещу криминалните групировки в България.

“От 2000 г. насам са извършени повече от 150 поръчкови убийства, свързани с организираната престъпност, но няма нито един осъден” се казва в доклада на европейските следователи.”

Това са първите сериозни факти срещу Борисов, появили се в медиите и то защото идват от чужбина. Следващият удар, който с нищо не накърни положението му, защото медиите у нас го омаловажиха, бяха разпространените с „Уикилийкс“ грами на американското посолство. 

(По материали от книгата „В сянката на Борисов” от Иван бакалов, С. 2011 г., e-press)

Виж още: 

Борисов, СИК и сенките от миналото му

Борисов като помощен персонал на босовете на СИК и след това…

Борисов шеф на фирма, уличена в нелегално производство на цигари 1995 г.

Източник/ци: От менте-каратист до сподвижник на мафиоти - премълчаното минало на Борисов - e-vestnik.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!