Следвайте "Буднаера" в Телеграм

15 лв./нощ на 1-ва линия на Златните за прокурорите, 5 млн.лв. за ремонт от данъкоплатците в станция, прехвърлена незаконно при мораториум от ДКК

На старта на курортния сезон, който по традиция у нас броим активен от 1 юли, интересно четиво е как с нашите пари ще ходят на почти безплатно море прокурорите според решение на стария кабинет, взето при наложен от парламента върху него мораториум за разпореждане със собственост и на всичко отгоре без оценка - „на око”. Сделката е чутовна – след вложен 1 млн.лв., данъкоплатецът ще даде още 4 млн. лв., за да могат прокурорите да отдъхват на първа линия на Златни пясъци във ведомствена станция, сякаш сме в соца, срещу 15 лв. на нощ. Това са хора, които вземат по 15 заплати годишно, тръгващи от 4 000 лв. на месец. За да бъде щастието пълно, имотът е взет от любимата на икономическия министър К.Петков Държавна консолидационна компания, нашумяла покрай платените, но неизвършени ремонти на язовири.

Само напомняме разкритието на Свободна Европа отпреди дни за други 381 064 лв., инвестирани от миналото правителство за ремонт на вила в рамките на резиденция Бояна, за да бъде пригодена за живота на главния прокурор и неговото семейство. Сега отново Свободна Европа разкрива супер почивния дом на прокуратурата край морската столица. Освен всичко друго, казусът показва как вместо с правосъдието и неговото реформиране, където успеваемостта е нищожна, Висшият съдебен съвет в този му състав се занимава с домакински въпроси, които по никакъв начин не са „животрептящи”, както се казваше през 1984:

„Непосредствено след встъпването в длъжност на служебното правителство Свободна Европа успя да потвърди достоверността на информацията, че Гешев живее в държавната резиденция Бояна. Факт, който главният прокурор упорито криеше.

Точно по времето, когато се е настанил в държавната вила, главният прокурор е харесал за ползване и друг държавен имот. В края на юли миналата година Гешев е отправил искане към Висшия съдебен съвет (ВСС) да предприеме действия почивната база в курортен комплекс Чайка край Златни пясъци да бъде прехвърлена на прокуратурата.

Процедурата беше задвижена по същество непосредствено преди изборите през април тази година. Проверка на Свободна Европа показва, че това вече е факт и прокуратурата е собственик на почивната база на метри от брега на Черно море.

Прехвърлянето обаче е станало в нарушение на приетия от Народното събрание мораториум върху определени действия на кабинета в оставка до назначаването на служебно правителство. Но и това не е всичко. Проверката на Свободна Европа разкрива, че сделката е станала по цени на око и не е имало никаква оценка на имота.

Мотивът, посочен в искането, е за „задоволяване потребността от пълноценен отдих и подходящи условия за учебни мероприятия“.

Станцията разполага с открит и закрит басейн, спа, сауна, фитнес, ресторант, барове и конферентна зала.

Желанието на главния прокурор беше изпълнено с решение на Министерския съвет малко преди изборите на 4 април тази година. Имотът е част от активите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Ръководството на компанията е взело решение за едновременно намаляване и увеличаване на капитала със стойността върху правото на собственост върху няколко имота.

От капитала на ДКК е извадена стойността на комплекса в курортен комплекс Чайка. Едновременно с това капиталът е увеличен с правото на собственост върху „имоти с отпаднала нужда” на Министерството на здравеопазването, намиращи се в софийското градско с. Владая (б.р. всъщност това е белодробен санаториум, от който имаше голяма нужда в коронапандемията, особено при недостига на легла и умирането на хора по стълбите на болниците) и в Приморско.

Никъде в документацията по сделката, която Свободна Европа разгледа, няма оценка, от която да стане ясно равностойна ли е замяната. Междувременно Министерството на финансите е дало становище, че промяната на капитала трябва да става именно след анализ и оценка.

„Концепцията на ДКК е придобитите от нея имоти, чрез апортни вноски в капитала, да бъдат използвани за реализиране на инвестиционни проекти“, казаха за Свободна Европа представители на Министерството на икономиката.

Анализът на документите показва, че държавното дружество не само не е реализирало печалба от почивната база в комплекс Чайка, но е вложило допълнително в поддръжката й над 1 млн. лв. в периода 2018 – април 2021 г.

В документите по размяната на имоти липсва и друга оценка: колко ще струва стопанисването на новопридобитите имоти и за какво могат да се използват "базите с отпаднала необходимост", прехвърлени от Министерството на здравеопазването.

Решението за изваждане на почивната база край Златни пясъци от капитала на ДКК е взето в деня, в който Народното събрание гласува решението за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи.

В обхвата на мораториума е и извършването на разпоредителни сделки с недвижимо и движимо имущество. Решението за намаляване и увеличаване на капитала на ДКК е заведено ден след гласувания мораториум, точно в деня на обнародването му в Държавен вестник.

В този период държавата все още се управлява от правителството в оставка на Бойко Борисов. „Мораториумът, гласуван от Народното събрание, действа от момента на приемането му до решение на Конституционния съд, който евентуално може да го обяви за противоконституционен“, коментира за Свободна Европа докторът по конституционно право Симона Велева.

Според нея всички действия, които попадат в обхвата на решението на парламента, направени в този период, могат да бъдат атакувани от заинтересовано лице пред Върховния административен съд.

"Министерският съвет също може да отмени сделка, защото противоречи на мораториума“, каза тя.

Почивната база, която получава прокуратурата в комплекс Чайка, не се използва от 2017 г.. Разходите за ремонт и привеждането във вид за ползване ще струва на данъкоплатците още над 4 млн. лв.

Почиващите служители на прокуратурата ще я ползват на преференциални цени от 15 лева на нощ според актуализираните тарифи за ползване на почивните бази в прокуратурата и висшите съдилища.

Свободна Европа изпрати въпроси за коментар до Министерския съвет и прокуратурата, но не получи отговор”.

Радостина Тонева

Източник/ци: 15 лв./нощ на 1-ва линия на Златните за прокурорите, 5 млн.лв. за ремонт от данъкоплатците в станция, прехвърлена незаконно при мораториум от ДКК | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!