Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Не карайте колата с джапанки, нито в България, нито в Гърция

Проучване, направено от Австрийския автомобилен клуб показва, че времето за реакция при управление на автомобил с джапанки е много по-дълго, отколкото при каране с със затворени обувки.

Още нещо любопитно от изследването е, че спирачната сила също е по-слаба. Не са рядкост случаите, когато джапанките могат да се заклещят между педалите. А у нас много водачи на МПС-та, особено през горещите месеци от годината, управляват автомобилите си по джапанки или чехли.

Принципно в Закона за движение по пътищата у нас няма изрична забрана за това, но по преценка на проверяващия полицай може да ви бъде наложена глоба. В България обаче няма да ви отнемат книжката за подобно нарушение. Не така обаче стои въпроса в съседната ни Гърция.

В Гърция Законът също не забранява специално някой да шофира с джапанки. Но в закона се споменава, че "водачът на всяко превозно средство е длъжен да има пълна свобода на движение". Така всичко отново е по преценка на органите на реда. Ако полицията реши да ви наложи глоба, тогава ще трябва да платите 100 евро, а шофьорската ви книжка ще бъде отнета за 30 дни.

Източник/ци: Не карайте колата с джапанки, нито в България, нито в Гърция - ᐉ Новини от Fakti.bg - Авто | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!