Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Би Би Си: Екипажът на британския кораб бе готов за сблъсък с Русия

Британският екипаж се е подготвял за „възможна конфронтация”

Вчера във водите на Черно море се стигна до инцидент между британски боен кораб и силите на Руската федерация. Интересното в случая е, че Лондон отрича срещу кораба да са били произведени предупредителни изстрели, докато Москва твърди, че е имало такива. Какво се е случило?

На борда на британския боен кораб HMS Defender е бил кореспондент на Би Би Си, който описа какво точно се е случило. По думите му повече от 20 руски изтребителя и два кораба са дебнели движението на британския кораб. Според Би Би Си британският екипаж се е подготвял за „възможна конфронтация”. Появи се информация, че руски военен кораб е произвел предупредителни изстрели срещу британския ескадрен миноносец в Черно море, а руски боен самолет е хвърлил бомби на пътя му. Британското министерство на отбраната твърди, че руските сили са провеждали учение и не са стреляли срещу британския кораб.

Кореспондентът на Би Би Си на кораба дори твърди, че в даден момент два руски кораба на бреговата охрана са плавали само на 100 метра от техния. Руската агенция ТАСС пък съобщи, че изтребител Су-24М е отправил предупредителни изстрели. „По радиото чувахме враждебни предупреждения, включително и думите: „Ако не промените курса, ще стрелям”, разказа кореспондентът на Би Би Си. По думите му оръжейните системи на разрушителя са били заредени и в готовност за конфронтация.

Защо се е стигнало до това напрежение? Причината е, че корабът е плавал до Крим – полуостровът, анексиран от 2014 година от Руската федерация (международната общност не признава окупацията). Докато Москва твърди, че полуостровът и водите му са руска територия, Великобритания казва, че HMS Defender е преминавал през украински води по често използван и международно признат транзитен маршрут. Би Би Си пише, че британският разрушител е отстоявал правото си на свободно плаване в международни води, докато от Москва разглеждат движението на британския кораб като „опасно” и нарушаване на руската граница.

Източник/ци: Би Би Си: Екипажът на британския кораб бе готов за сблъсък с Русия - ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!