Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ново корупционно дъно! След КТБ Бойко разпоредил да снимат тайно всички клиенти в банките (говори СЪВЕТНИКЪТ МУ Яне Янев)

Бившият съветник на премиера Бойко Борисов – Яне Янев, осветли нов корупционен кенеф, установи репортер на Narod.bg.

Янето разкри как по нареждане на своя бивш началник всички клиенти на банки и трезори са били записвани след световния скандал с източването на 4 МИЛИАРДА ЛЕВА от Корпоративна търговска банка (КТБ).

Новината дойде покрай разследването „Антикорупционния фонд“ – „Списък за бързо реагиране: историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие“, чийто първи епизод беше излъчен на 11 юни, втори – този петък (18 юни), а предстои и трета част, разказа за случай, свързан с бизнесмена Веселин Денков, неговото задържане и предложенията да бъде освободен срещу определени суми.

Жената, с която той живее, Ивайла Бакалова е направила записи на разговори с посредници, докато той е бил в ареста. В тях се коментират и суми, и подробности защо му се случва това, пише „Дневник”.

Сред записаните са неизвестните публично адвокат Емил Писков, бивш служител на ГДБОП и ДАНС и популярният преди години политик и съветник на Бойко Борисов – Яне Янев.

Кои са хората в разследването и какво е известно за тях:

Ивайла Бакалова – „Мис България“ с имотен бизнес в Дубай

През март 2001 г. 19-годишната варненка става „Мис България“ на конкурс, за който се твърди, че името й е предварително спрягано в кулоарите.

Той е организиран от „Мегаталант“ – фирмата на Дарина Павлова, съпруга на Илия Павлов, президент на „Мултигруп“. Председател на журито е Иван Славков, а водещ Слави Трифонов.

За конкурса през 2001 г. Павлов е купил правата от друга известна миска – Евгения Калканджиева. Жълтите медии преливат от истории за любовен триъгълник между Павлови и Бакалова, хора от артистичните среди разказват с имената си за увлечението на Павлов по миската. След тази корона кариерата на Бакалова тръгва нагоре.

На 7 март 2003г. вечерта на излизане от офиса си е застрелян Илия Павлов. Бакалова е сред първите дошли в „Пирогов“, тогава тя е модел в агенцията на Павлова.

На 22 г. миската ражда дете на Румен Гайтански – Вълка, собственика на фирма „Волф“, която по това време има концесия за почистване в София.

В интервю за списание „Ева“ през декември 2003 г. отговаря така на въпроса дали зад фасадата на модния бизнес у нас се крие търговия със свежа плът: „Аз не мога да твърдя такова нещо, но е истина, че голяма част от момичетата, които атакуват модните агенции, са готови да се предложат заради повече пари и по-добър живот.

А известна част от утвърдените манекенки не се ползват с добра репутация. Този труд е много зле платен у нас. Няма пазар.“

През 2005 г. Бакалова е организатор на посещението в България на илюзиониста Дейвид Копърфийлд. Агенцията й „Пик енд мор“ ООД организира различни фестивали. Например „Рибен и миден фест“ – Каварна през 2005 г., гостувания на известни поп и рок звезди по морето.

Според публикации през 2015 г. се установява в Дубай. През 2018 г. казва в интервю, че работи в инвестиционен фонд като консултант на клиенти, желаещи да влагат парите си в имоти.

Разказва, че решила да замине за Дубай в кризата през 2009 г. при своя приятелка, която имала бизнес с недвижимости. Със същия бизнес била заета и у нас от 2005 г., но се преместила в чужбина, защото имала нужда от спокойствие – за да не я коментират непрекъснато.

Във второто видео от разследването, тя разказва, че е помогнала в Дубай на Борислава Йовчева (чието име стана известно покрай скандала с къщата в Барселона и разследването на властите в Каталуня дали премиерът Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари). Това станало по молба на нейна приятелка.

Още след ареста на Денков през миналата година Бакалова казва пред Би Ти Ви: „Все още се надявам да е някаква случайност, но 6 институции по едно и също време, не мога да знам какво търсеха, проверяваха всичко. Не знам с какво е свързано – това ми казаха, че неговите проблеми в момента са, защото са го видели на протестите“.

Тя определя обвиненията срещу него като базирани само на слухове и на показания на свидетели с тайна самоличност.

Ресторантьорът Веселин Денков – Весо Брадата

Денков притежава популярни ресторанти в София – „Лебеда“, „Воденицата“, „Боряна“, собственик и управител е на множество дружества. Беше арестуван на 1 септември м. г. в разгара на протестите заедно с Бакалова на граничния пункт „Калотина“ на връщане от почивка в Италия (той казва, че се е върнал след разговор с адвоката си).

На 14 септември антикорупционната комисия вече е поискала от съда запори на негово имущество за над 11.68 млн. лв.

„Защо не пуснеш малко от баницата, за да си решиш проблемите?“ – този съвет през посредници многократно е получавал бизнесменът, разказва пред „Медиапул“ адвокатът му Стоимен Чакалов.

След ареста на Денков и ресторантът му „Воденицата“ е претърсен. Персоналът публикува във фейсбук следния разказ: „Тази вечер, около 19:30 часа, когато екипът ни обслужваше пълни зали с вечерящи клиенти и очаквахме заявени резервации, работата ни бе смутена от неочаквано нахлуване на представители на НАП, РИОКОЗ, пожарната, икономическа полиция, инспекция по труда с цел акция на работното ни място.

Клиентите ни видимо се притесниха и прекъснаха вечерята си, макар персоналът ни да продължи да държи на високия си професионализъм и да върши своята работа. Почувствахме се изплашени и несправедливо застрашени на работното си място – ресторантът ни съществува от 1998 година.“

Обвинението, заради което е задържан, е за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, чиито ръководители са Ивайло и Александър Георгиеви (баща и син), известни като Пифа и Малкия Пиф. Те са собственици на заложни къщи предимно в кв. „Люлин“. Според прокуратурата в групата има още шест души, които действали от януари 2018 до 28 август 2020 г. Тогава Пифовете са арестувани при акция на спецпрокуратурата.

Неофициално обаче Денков е заподозрян, че е плащал на протестиращи през лятото от името на Васил Божков. С това са свързани и публикациите за неговото задържане в много издания, позовавайки се на таен свидетел.

Ресторантьорът твърди, че не познава Божков и че е говорил кратко веднъж с него, когато бил гост в един от ресторантите му преди години. Според медийни публикации Денков има жилище в Дубай. Там след повдигнатите му обвинения пребивава и Божков.

Денков е освободен под домашен арест в деня, в който от „Антикорупционния фонд“ разпространи трейлър на разследването си в социалните мрежи.

Пред „Евроком“ той разказа, че още през 2015 г. е бил предупреден, че от свидетел по наказателно дело може да стане обвиняем, че ще му бъде отнет паспортът, че ще има запори от комисията за отнемане на имущество. По това време Денков е свидетел по дело за измама, заведено от Станка Марангозова срещу Иво Масларов, доведен син на бившия социален министър Емилия Масларов.

Марангозова беше застреляна в автомобила си в столичния жк „Младост“ през октомври 2019 г. В деня на убийството й прокуратурата внася обвинения за рекет над нея срещу Масларов и Денков. В обвинителния акт е посочено, че чрез принуда са ѝ отнети над 860 000 лева. Приживе Марангозова е подсъдима за измама при доверителното управление на около 1.4 милиона лева, припомня „Биволъ“.

„Нейни „клиенти“ са много богати хора с възможности, включително се говори за Румен Николов- Пашата и т.н.“, разказва адвокат Чакалов пред „Медиапул“. През 2012 г. Марангозова се е свързала с Денков и му е предложила договор за доверително управление, като се е представила за инвестиционен посредник на фирма „Статус инвест“. Проблемът е, че тя е клиент, а не служител на „Статус инвест“, казва Чакалов.

„С неистински документи тя се представя за консултант, казва, че има вътрешна информация на борсата, че може да осигури много висока доходност. След като Денков разкрива, че Марангозова няма лиценз, тя му връща парите. След като ГДБОП разбиват Станка Марангозова, което се случва заради Денков, се установява, че през нейните сметки са минали 60 милиона лева. След като започва дело срещу нея, тя под някаква форма започва да сътрудничи на прокуратурата и да им дава информация“, твърди още адвокатът.

Денков е обвинен за изнудването на Марангозова, което на три пъти е вкарвано в Специализирания съд, който и трите пъти връща обвинителния акт като изцяло негоден.

„През всичките тези години е получавал някакви странни послания чрез посредници, че може да му се реши проблеми. Ако можем да направим аналогия с Божков – Васил Божков казва, че е плащал такса „спокойствие“ за бизнеса си, докато Денков винаги е отказвал. Никога не е казвана конкретна сума, чрез посредници, използвани са дори известни лица. „Защо не си решиш проблема?“,

„Защо не пуснеш малко от баницата?“, твърди Чакалов.

„Твърдя, че съм ходил на протестите. Но категорично не съм ги финансирал. Аз дори една лимонада или едно знаменце не съм си купил от площада“, каза Денков пред „Евроком“ след излизане от ареста.

По думите му, докато е задържан, през различни посредници са му искали между 50 и 100 хиляди евро, за да бъде освободен. Той не уточни дали тези предложения са идвали от представители на съда или прокуратурата, но твърди, че не е давал пари, защото не е искал да влиза в корупционна схема.

Преди три години за 50-ия си юбилей Денков наема „Джипси Кингс“ да пеят на тържеството във „Воденицата“. Видеоклип, публикуван в интернет, показва рожденика и Бакалона на една маса с Маринела и Ветко Арабаджиеви. Година по-късно и те станаха обект на прокуратурата.

През октомври 2017 г. сайтът „Епицентър“ разкрива любопитна подробност: Държавата ще плаща сметките в елитни ресторанти и заведения на служителите на Държавна агенция „Национална сигурност“.

Службата, която е на пряко подчинение на премиера, е отделила 150 170 лв., които е предоставила на 5 фирми, за осигуряване на топла храна на служителите от ДАНС. Сред тези 5 фирми, получили парите авансово, са дружества на Денков и Арабаджиев.

Във втория епизод на разследването на АКФ, свързано с неговия случай, Яне Янев казва на Бакалова: „Вашият човек е нарочен за бандит срещу властта. Той е станал жертвен агнец затова, че някой друг отдавна е чакал удобен момент той да бъде злепоставен. Човекът, който ми го каза това нещо, каза, че е имало опити от 2010 година.“ (Повече тук)

Адвокат Емил Писков, който „отказва нежеланите си клиенти с високи хонорари” по 100 000 евро

Самият той се представя като бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и на Държавната агенция за национална сигурност. В интервю за „Антикорупционния фонд“ твърди, че няма дела в специализирания съд, както и че не върши „услуги“ на обвиняемите там, а просто посочва много високи хонорари, когато иска да откаже деликатно на някой клиент. Обяснява, че казал на Бакалова, че сумата ще е „не по-малко от 100 000 евро“, защото не искал да работи по нейния случай.

Името му досега не се среща в медийни публикации.

От разследването стана ясно, че Писков живее в декларирано съжителство със съдия Маргарита Немска от Административен съд – София град, която е бивш заместник-градски прокурор на София и говорител на столичната прокуратура.

След това става съдия в Администативния съд в София, каквато е и в момента. Като прокурор разследва дела срещу известни личности, между които Христо Ковачки. Тя е прекратила проверката за „опорните точки“ на МВР срещу протестиращите, които изтекоха в края на 2013 г. в сайта „Болканлийкс“.

В разследването става ясно, че Бакалова се среща с Писков през негови клиенти, срещу които също има разследване в спецпрокуратурата и са освободени.

Яне Янев – от димката в тоалетна до съветник на Бойко Борисов

„На Влади Горанов му беше казано да направи три модела и бяха направени три матрици. Когато има чиста печалба над 1 млн. лв., вече влизаш под прожектора. Когато имаш оборот над 10 млн. – също си…

Откакто фалира КТБ, бяха направени системи за заснемане в трезорите. Не само на банките, на частните трезори. И те наблюдават…“

Това обяснение се чува от разследването на Антикорупционния фонд и гласът, който говори, е на Яне Янев. Агроинженерът от Сандански влезе в публичния живот през 2000 г. като председател на „Национално сдружение – Български земеделски народен съюз“ – една от няколкото земеделски партии в България.

Първата му публична проява е в началото на 2001 г. – на специална пресконференция младият лидер обявява, че МВР го подслушва незаконно. През лятото на 2001 г., отправя критики към земеделския министър на СДС Венцислав Върбанов, че в последните дни от управлението масово назначавал служители и раздувал щата.

Същата есен Янев вече е шеф на предизборния щаб на кандидат-президента Богомил Бонев – бивш вътрешен министър в кабинета на Иван Костов, един от сменените след доклад на НСС, неогласен от премиера. След това започва активно да захранва тогавашния главен прокурор Никола Филчев със сигнали – като този срещу сделката за външния дълг, или че премиерът Сакскобургготски не си плаща имотния данък, както и че има проблем с гражданството му. Иска и отмяна на реституцията на царските имоти.

На 6 септември 2003 г. е хвърлена димка в тоалетната на синдикалния дом в Пловдив по време на заседание на СДС и Янев поема отговорността. Заради случката от БЗНС – Народен съюз предлагат да бъде освидетелстван и припомнят неудобни факти от младостта му.

През 2003 г. партията му издига Волен Сидеров, дотогава известен само като журналист, за кандидат-кмет на София с мотото „Чистка! Днес в общината, напролет в страната!“.През 2005 г. Янев преименува партията си на „Ред, законност, справедливост“. Първият й лидер е седесарят и бивш конституционен съдия Георги Марков, впоследствие страстен защитник на Бойко Борисов

Янев е депутат от 2005 до 2009 г. като част от парламентарната група на Обединените демократични сили (ОДС). През 2008 г. от СДС гони Янев от групата заради купуване на гласове, НДСВ дори сезира ДАНС по случая. В следващия парламент е първият ротационен председател на комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси и настоява да има разследващи функции.

През 2010 г. обявява, че ГЕРБ е последният политически мутант на криминалния преход в България, обвинява партията на Борисов, че връща милиционерщината в съдебната власт.

През юли 2011 г. получава охрана от НСО след среща с премиера Бойко Борисов – заради взрив в централата на РЗС. Няколко дни преди това организира акцията „Ще уволня Бойко Борисов“ – билбордове с този надпис рекламират кандидат-президента на РЗС Атанас Семов из страната.

През май 2014 г. Янев определя Пеевски като „голям играч, управляващ цялата държава“. След това бившият енергиен министър Румен Овчаров го осъжда за думите, че е „част от организирана престъпна група, която е една от най-зловещите енергийни мафиотски мрежи на прехода“.

На 29 януари 2015 г. Янев е назначен от Борисов, когото е смятал да „уволнява“ за съветник за борба с корупцията. Пресцентърът на РЗС тогава информира, че съветникът ще ограничи драстично публичните си изяви. Така и става. Особено след като журналисти разкриват, че съпругата му е била назначена за съдебен помощник в Софийския градски съд.

През януари 2016 г. Янев се признава за подател на SMS от ВСС до Борисов, макар че е очевидно, че съобщението: „Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме“, е писано от член на съвета. Заподозрян е Димитър Узунов, който е номиниран за член на съвета от Янев. Близките им отношения личат и от ходатайство за жената на Янев, която среща трудности на конкурс в съдебната власт.

В разгара на „Апартаментгейт“ Янев громи съгражданина си Александър Манолев. В момента е общински съветник в родния си град Сандански.

Източник/ци: Нов корупционен кенеф! След КТБ Бойко разпоредил да снимат тайно всички клиенти в банките (говори СЪВЕТНИКЪТ МУ Яне Янев) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!