Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Радулов: В спецслужбите няма назначен на ръководен пост без да е минал през интервю с Пеевски

През последните 10 години в спецслужбите упорито се говори, че няма назначен на ръководна позиция човек, без да е минал преди това на интервю с Пеевски. Тъй като връзката между Илко Желязков и Делян Пеевски е видима, е очевидно, че тази връзка го е поставила в някакво приоритетно направление. Очевидно е, че Желязков е бил верен не на националната сигурност, а на едно конкретно лице. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов.

„В спецслужбите Илко Желязков (бел. ред. - санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“, който преди дни подаде оставка като член на бюрото за контрол на СРС) никога не е бил някакъв началник, с изключение на краткия период в ДАТО. Навремето той бе служител в гръцкото направление в Националната служба за сигурност. През 2001-2002 година станаха едни вътрешни скандали. По една от разработките по гръцка линия се установи, че той е извършвал услуги на гръцки граждани, които според нашите служители, бяха служители на гръцкото разузнаване. Желязков беше навлязъл много навътре с контрабандисти с цигари и т.н. Тогава не бе прието тези неща да се изкарват на бял свят. Кирливите ризи се затваряха вътре в сферата на самата служба и просто го освободиха – той излезе от службите. След това като се позабрави тази работа и се попромени ръководството на службите, някой го взе като служител под прикритие заради неговите връзки“, разказа проф. Радулов. 

„В енергетиката се разви успешно кой знае защо, тъй като той по образование е хуманитар. Това са интересни връзки за една спецслужба. Едва ли Държавна агенция „Национална сигурност“ е имала някаква полза от него“, смята експертът. 

„След като всички тези неща се знаят, как Желязков, е получил допуск до класифицирана информация. Виждаме един човек, който по-скоро непрекъснато е нанасял морален и финансов ущърб на службите. Защото да раздаваш подкупи, да вербуваш за каузата на човек, който е вън от системата, да въртиш сделки – в никакъв случай не е добра атестация за една спецслужба“, категоричен бе проф. Радулов. 

Според него е феноменална и скоростта, с която на Пеевски беше издаден допуск до класифицирана информация – за 2 дни, а процедурата трае около 6 месеца. 

Според проф. Николай Радулов дълги години ще даваме дан на назначаване на верни, но некадърни хора в службите за сигурност. По думите му това ще се отрази и на по-бавната реакция за противодействие на престъпността. „Оказа се, че престъпността не е на улицата, а е във властта“, коментира още експертът. 

„Интересно е, че се оказа, че всички уволнени напоследък ръководители на специални служби, са уволнени, защото са страшни борци срещу руския шпионаж. Съвсем скоро ще се разбере това наистина ли е така, защото, за да се работи в случай по шпионин, се оставят документални следи. Много ми е интересно по какво са работили. Много ми е интересно какви и колко разработки по отношение на АЕЦ „Белене“ има, защото там загубихме милиарди, какви разработки има по строежа на „Балкански поток“, който се охраняваше от руснаци. Ако за всичко това няма нито една заведена разработка, защото става въпрос за загуби за държавата в размер на около 10 млрд. лева, изниква въпросът кой е руски шпионин. Ако няма заведена разработка, започвам да мисля, че специалните служби са се занимавали с прикриване на руските шпиони у нас. Скоро ще разберем действително ли се противопоставяме на руските шпиони“, добави проф. Радулов.

Източник/ци: Проф. Радулов: В спецслужбите няма назначен на ръководен пост без да е минал през интервю с Пеевски

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!