Последствия след ваксина за К-19 наложиха спешно съвещание на регулатори в САЩ

Центърът за контрол и превенция на заболяванията в Съединените щати ще се събере извънредно на среща, за да обсъди редки, но по-чести от очакваното случаи на сърдечни възпаления при хората ваксинирани с иРНК ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“, пише Си Би Ес, цитирана от Труд.

До момента на територията на Щатите са регистрирани 226 случая на миокардит и перикардит след имунизация. По-голямата част от пациентите са се възстановили напълно, но 41 от тях все още имат симптоми на възпалението, 15 души са в болница, а трима се намират в интезивни отделения.

Според доклада на Центъра тези случаи представляват много малка пропорция от почти 130-те милиона американци, които са напълно ваксинирани с двата препарата.

„Това са предварителни данни, вероятно не всички тези случаи ще се окажат истински миокардити и перикардити“, коментира д-р Том Шимабукуро от Центъра.

По думите му данните съвпадат с наблюденията в Израел като честота.

Случаите на миокардит и перикардит бяха докладвани пред Центъра дни след като стана ясно, че ваксината на „Пфайзер“ е одобрена за поставяне на деца от 12 години нагоре. От компанията обявиха, че вече стартират клинични изпитвания на препарата си от шестмесечна възраст нагоре, като се надяват данните да бъдат готови до октомври.

Очаква се клиничните изпитвания на ваксината при деца от 2-годишна възраст нагоре да приключат още до септември, но одобрението на препарата вероятно ще отнеме по-дълго време. При малките деца са нужни повече данни след поставянето на ваксината, за да се направи оценка.

Случаите на миокардит и перикардит са наблюдавани най-вече при млади мъже от 16 до 24-годишна възраст.

“Сбъркахме”: Канадските учени бият тревога по повод короновирусните иРНК-ваксини

Последствия след ваксина за К-19 наложиха спешно съвещание на регулатори в САЩ

Източник/ци: Последствия след ваксина за К-19 наложиха спешно съвещание на регулатори в САЩ • От упор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!