Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Самолет на ВВС падна без бой в морето край Шабла. Хеликоптери от ВВС и ВМС издирват пилота. Стефан Янев пътува към района на инцидента

Открита е спасителната жилетка на пилота, както и други предмети от самолета.Това обяви пред "Нова телевизия" служебният военен министър Георги Панайотов.Той посочи, че със сигурност машината е паднала в морето. Учението е прекратено. Издирването на машината и пилота продължават.

Каракачанов: Инцидентът с МиГ-29 не е заради техническа неизправност

Упражнението, което което пилота изпълнявал, е било изключително сложно за Каракачанов. "Доколкото имам информация не става въпрос за техническа неизправност на самолета". „Нека компетентната комисия, назначена от ВВС, да си свърши работата, защото всичко останало са предположения. Пилотът не е човек без опит, но самата нощна стрелба над морето е изключително трудно упражнение“, каза Каракачанов.

Самолет „МиГ“ е паднал в морето край Шабла по време на военните  учения „Шабла 2021“. Това е потвърдил за БНР контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили. 

"При изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.", казват от военното министерство.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Министърът на отбраната Георги Панайотов пътува към района на инцидента. Причините за падането на военната машина засега остават неясни.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено.

Продължава издирването на пилота, управлявал изчезналия от радарите изтребител МиГ-29 край Шабла. Това заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

„Всичко, с което разполагаме, е включено в операцията по търсене и спасяване на пилота. Няма сигнал от него, внезапно е изчезнал от радарите“, каза Панайотов и добави, че в момента се уточнява дали пилотът е катапултирал.

Той обясни, че изтребителят е бил сам, изпълнявал е задача в рамките на учението „Шабла 21“ – стрелял е по цел. Служебният министър на отбраната заяви, че не иска да спекулира с възможните причини за инцидента и иска да станат ясни фактите, преди да коментира.

"В района на инцидента има две фрегати, един миночистач, на неговия борд има уред за измерване на дълбочината и съответно за търсене на останки от машината. Все още не е локализирана. Участват и хеликоптери от ВВС и ВМС, включително и дрон“, обясни ресорният министър пред Би Ти Ви.

Панайотов посочи, че тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено след инцидента.

Премиерът Стефан Янев пътува към района на инцидента с МиГ-29, съобщиха от правителствения пресцентър.

Заседанието на Министерския съвет, предвидено за днес, пък се отлага за утре.

Стефан Янев отложи заседанието на кабинета заради падането на МиГ-29

Източник/ци: Каракачанов: Инцидентът с МиГ-29 не е заради техническа неизправност - ᐉ Новини от Fakti.bg - България | ФАКТИ.БГ

Открита е спасителната жилетка на пилота от падналия МиГ-29 - ᐉ Новини от Fakti.bg - България | ФАКТИ.БГ

Самолет на ВВС падна в морето край Шабла - Lupa BG

Хеликоптери от ВВС и ВМС издирват пилота на падналия МиГ-29 - Lupa BG

Стефан Янев отложи заседанието на кабинета заради падането на МиГ-29 - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!