Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лаура Кьовеши пристига на крака в София: Очаквам повече случаи от България

Нямаме конфликт с българската прокуратура. Диалогът ни продължава. Планирам да посетя България и ще се срещна с националните власти. Скоро. Това каза в специално интервю за БНТ шефът на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши.

Кьовеши има какво да прави в България. Страната ни се тресе от куп скандали, особено през последните седмици. Сагата с подслушванията продължава, има проблеми с отпуснатите кредити от ББР, говори се за завладени институции, а държавното обвинение, което е под ръководството на Иван Гешев, изглежда мълчи. Само припомняме, че по някои от най-сериозните скандали от миналата година (какъвто беше случая с шкафчетата и пачките) бе изведен печалният извод “няма данни за престъпление”. Припомняме още, че земеделецът Светослав Илчовски и други замесени в разкритията му пред комисията “Манолова” имена бяха привикани на разпит. Казано с други думи – прокуратурата се самосезира и започна проверки. Не е ясно дали ще се стигне до някакви резултати.

„От България получихме 10 предложения за делегирани прокурори. Разбрах, че процедурата е била прозрачна. Ние нямаме коментар за това, но въз основа на нашите вътрешни правила ние имаме собствени процедури и трябва да проверим опита на кандидатите и дали отговарят на другите критерии. Направихме тази вътрешна проверка. За съжаление някои кандидати бяха върнати. Имахме такива, които нямат опит като прокурори, а това е първото условие на Европейската прокуратура. Сега очакваме да получим нови предложения от България, за да бъдат запълнени всички 10 места“, уточни тя, като обясни, че броят на прокурорите е свързан с броя на случаите, които те разследват в страните и зависи от специфичните особености на правосъдието на всяка държава. 

„Специално от България очаквам повече случаи, отколкото има в момента. Но все пак България не е страната с най-висок брой делегирани прокурори“, поясни Кьовеши. 

„Знам, че очакванията към Европейската прокуратура са големи, но сме силен екип с добри професионалисти, които са много активни. Мотивацията ни е голяма, така че нямам никакви съмнения, че ще вършим добра работа“, добави тя. 

„Всеки гражданин може да изпрати онлайн сигнал до Европейската прокуратура на нашия сайт. След това случаите ще се регистрират и разпределят към европейските делегирани прокурори и те ще трябва да проверяват дали престъпленията, за които е докладвано, попадат под юрисдикцията на Европрокуратурата. Законната база ни дава компетенциите да разследваме финансови престъпления“, уточни шефката на Европрокуратурата.

Източник/ци: Кьовеши пристига на крака в София, за да види какви ги върши Гешев – Свободно слово

Лаура Кьовеши: Очаквам повече случаи от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!