Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Работа, работа, работа: Най-новата отсечка на „Тракия” вече разбива бъбреци, но пълни чекмеджета

Слоганът на ГЕРБ „Работа, работа, работа” май трябва да се чете „Ремонт на ремонта на ремонта”…

След като откритата през 2007 г. отсечка от магистрала „Тракия“ от Чирпан до Стара Загора в момента реално се строи отново, вълни разбиват бъбреците на шофьорите и по най-скоро откритата част – тази от Стара Загора към морето, предаде Би Ти Ви.

Открита през 2012 г. отсечката на АМ „Тракия“ между Стара Загора и Карнобат е най-новата част от аутобана.

8 години след откриването й лентата, по която се движат камионите вече е на вълни, а ремонтите на повърхностния слой не могат да прикрият хлътналите участъци и люшкащите се тирове и коли.

В момента магистрала „Тракия“ е прекъсната и тече основният ремонт на откритата през 2007 г. отсечка Чирпан - Стара Загора, станала печално известна с вълните си. Но дали е точно ремонт или само 14-години по-късно, магистралата на практика се строи отново?

Образуващите се вълни по 8-годишния участък от Стара Загора към морето подсказват, че и най-новата отсечка е за ремонт.

Експертите Владимир Канев и Снежана Ангелова са част от консултантската компания, наета от държавата, когато последната отсечка на АМ „Тракия“ от Стара Загора до Карнобат се строи с пари на европейската комисия по програма „Транспорт“.

„При проверките на място, ние като екип със всичките специалисти, бяхме задължени да проверим спазват ли се техническите изисквания. И ще дам един много съществен пример как те не се спазват. 

В техническите изисквания в договора се казва, че хумусният слой, целият хумусен слой  трябва да се изземе, защото той първо е много полезен  и второ, ако остане не иззет и не бъде заменен, след това може да има проблеми – именно пропадане на самата пътна настилка“, обяснява Владимир Канев - инженер-физик и експерт по анализ на риска.

В доклада четем, че част от материалите за основата са неподходящи, а използването им недопустимо, както и че „не дава възможност за постигането на необходимите якостни качества на конструкцията“.

Отбелязано е, че са положени „песъчлив материал и успоредно с него скални маси с наличие на валуни. Това е изпълнение не по проект и е недопустимо.

Според експертите на места почвеният слой е бил много по-дълбок от очакваното по проект и на места магистралата лежи върху мека повърхност, а почвата, върху която е положено платното е „негодна за автомагистрала“.

„Много характерен пример, който е посочен в докладите ни, е на ЛОТ 3, където в техническата документация се казва, че той трябва да се изземе и горе-долу количеството, което е оценено за целия ЛОТ, това е от Нова Загора до Ямбол е посочено колко кубически метра – средно 50 см слой.

На места обаче този слой излиза на метър и половина. След докладите имахме голямо съвещание с АПИ, даже се обсъждаше АПИ да задължи изпълнителя да изземе този слой, но това така и не се случи“, отбелязва Владимир Канев.

В доклада е посочено, че в магистралата са вложени неправилни материали за основа.

„Имаме в единия от докладите, в който е казано, че се използва в насипа взривена скална маса, която трябва да има определени свойства за уплътняване, но те са използвали скална маса, която е много разнородна и  не позволява добро уплътняване.

И ние сме го посочили в доклада, че може да доведе до компроментиране на този участък“, заявява Канев.  

„Ние видяхме, че нищо от това, което експертите от екипа предписаха да бъде свършено, нищо просто не беше направено. И след този доклад на нас ни прекратиха договора“, твърди Снежана Ангелова – експерт по управление на проекти.

Източник/ци: Работа, работа, работа: Най-новата отсечка на „Тракия” вече разбива бъбреци - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!