Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Инджев: “Отмъщението на Боинга” застигна Андропов, Кадафи и Бин Ладен - да се готвят Путин и Лукашенко

Темата с приземения насила пътнически самолет на "Райънер" от авторитарната власт в Беларус нажежи положението между ЕС и Русия, след кратък период на успокояване.

Макар Русия да отрича да има нещо общо, единствено Русия не вижда проблем и смята, че действията са правилни.

Случаят възроди и спомена от взривавянето с руска ракета "Бук" на малайзийския Боинг над Украйна на 17 юли 2014 година, когато бяха убити 298 невинни пътници и екипаж.

"Един политически въпрос от голямо международно значение ме мъчи във връзка с терористичния акт, извършен от режима на Лукашенко с отвличането на боинга на “Райънеър” с очевината на пръв поглед цел да бъде арестуван 26 годишен критик на “последната диктатура” в Европа, какъвто е Роман Протасевич.", пише Иво Инджев

"Изпитвам съмнение, че арестуването на младия опозиционер и неговата приятелка е било главната цел. Изглежда като средство, което да направи необратимо поглъщането на Беларус от Русия. 

Москва и Минск имаха нужда от подтик за процеса на “сливането” между двете държави, който беше зациклил поради опасенията на Лукашенко от националистическа съпротива в собствената му страна. Освен това той се дърпаше от подкрепящата роля, която му отрежда един тандем с Путин. Но протестната вълна срещу неговата диктатура в Беларус от миналото лято го убеди, че нищо добро не го чака. Освен ако огромният му съсед не го вземе на буксир. Трябваше му някаква провокация, която да покаже, че тъкмо Русия е тази, която стои зад гърба му. И той, в координация с Москва, я сътвори.

Сега, предсказуемо, Минск попада под санкциите на ЕС, които поставят Беларус в международна изолация, но на помощ вече се притече Москва. А тя, както знаем, много обича да “освобождава” малките си братушки.   

Андропов си имаше свой случай с Боинг, свален над Сахалин. Това беше краят на илюзиите на Рейгън относно Империята на злото и началото на нейния край – за самия Андропов година по-късно, а за ССССР след още 6 години.

Кадафи се увековечи също в историята на държавния тероризъм с взривяването на граждански Боинг над Локърби на 21 декември 1988 година и приключи в канавката.

Бин Ладен взривяваше Боинги в Ню Йорк , след което беше екзекутиран и “погребан” безславно нейде в океана. 

Засега само Путин и Лукашенко не са си получили възмездието. Посегатествата срещу Боинг ( метафорично казано) са винаги бумерангови.

Продължение в https://ivo.bg/


Кадър БТВ, Оркас, Пиксабей

Източник/ци: Petel.bg - новини - Инджев: “Отмъщението на Боинга” застигна Андропов, Кадафи и Бин Ладен - да се готвят Путин и Лукашенко

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!