Немско издание: ЕС е мащеха за страните от Източна Европа

превод Ганчо Каменарски, actualno.com

Европейският съюз се държи като мащеха към страните от Източна Европа. 

В тази насока разсъждава в германското издание Der Tagesspiegel известната германска писателка и поетеса Нора Боссонг (Nora Bossong) под заглавие Ist Europa heute eine einsame Frau in zerrissenem Kleid?, пише actualno.com.

Една от първите географски карти на Европа има алегорична форма: Европа е изобразена като жена в развяваща се рокля със символи на властта - скиптър и ябълка - в ръце. Като Europa regina (лат. „Кралица Европа“), нашият женски континент започва да прави кариера от средата на 16 век.

На тази карта центърът и периферията не са разположени както сега, но дори тогава е очертана западна ориентация. Изтласкана на днешните карти до самия край на Португалия, по това време, подобно на корона, е като коронясана глава на Испания - тогавашното убежище на рационалността и красноречието. Сицилия, изтласкана на юг към Средиземно море, се възприема като суверенна ябълка.

Франция на картата прилича на деколте, а сърцето на Европа, колкото и да е странно, е в Брауншвайг. Но на други изображения може да е било в Бохемия. Преместването на сърцето ясно показва, че географията зависи и от това на кои настоящи или бъдещи владетели са искали и искат да угодят създателите на карти.

Източна Европа е била разположена в гънките на туника, под която е трудно да се разграничат конкретни очертания, но краката и ходилата се предполагат. Макар да са важни за устойчивостта, те отдавна са по-малко важни от сърцето и ума.

Още по темата четете ТУК

Източник/ци: Petel.bg - новини - Немско издание: ЕС е мащеха за страните от Източна Европа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!