Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Свободна Европа: Снимката е истинска. В University College в Лондон изучават "България като провал", а Борисов като пример за корупция

Че има тежка корупция в България е публична тайна и сякаш се приема за нещо нормално, но скоро стана известно, че провалите на страната ни по пътя на демокрацията и законността се изучават като "медицинска жабка" в престижен лондонски университет.

Според Фейсбук публикации студентите в престижния University College в Лондон (UCL) официално вече учат за Бойко Борисов.

Конкретната презентация, която се вижда на снимката и част от която е посветена на Борисов и България, е озаглавена „Преглед на европейските провали“.

„Бойко Борисов влезе в британските учебници като пример за корумпирано управление“. През последните дни социалните мрежи бяха залети от снимка с горното гръмко описание. На нея се вижда университетска аула и студенти, вперили поглед в презентация по политическа икономика, на която България е дадена като пример за корупция. Към текста има и изображение – карикатура на бившия премиер Бойко Борисов.

Появиха се много коментари, че снимката е фалшива. Истината обаче е, че снимката е истинска, но не е от това лято, а от 2016 година.

Проверка на Свободна Европа показа, че снимката действително се появява за първи път във Фейсбук още на 29 ноември 2016 г. Тогава тя е публикувана от Елена Бойчева. Два дни по-късно снимката се появява и в няколко новинарски сайта, които отново съобщават "какво учат младите политолози в Англия за Бойко Борисов".

Свободна Европа потърси Бойчева за повече информация около контекста на изображението. Тя заяви, че снимката е истинска, не е колаж и е правена от неин близък човек именно в края на 2016 г. Също така става въпрос за презентация на преподавател.

Какво се учи за България в UCL

Бойчева ни свърза и с човека, изпратил ѝ снимката. Авторката на изображението, тогава студентка в UCL, предпочете да остане анонимна, но също опроверга твърдението, че презентацията е била подготвена от студент.

„Това е презентация на професор, не на студент. Беше част от лекция, в която ставаше дума за проблемите в Европа. Един от примерите за проблем е, както се вижда, корупцията. Примерът беше с България и тогавашния министър-председател Бойко Борисов.“

Презентацията е била подготвена от екип на д-р Филипа Фигейра, която тогава е водела учебния модул „Understanding Politics“. Студентката, направила снимката, уточни, че по време на лекциите по този предмет често е ставало дума за България. Наред с други съседни страни, България е давана от преподавателите като пример за корупция на всички нива, „от най-ниско до най-високото, и за липса на адекватна съдебна система“. В този смисъл заключението от конкретната презентация, че в България цари „корупционнa култура“, не представлява някакво единично явление.

Друга възпитаничка на UCL, с която Свободна Европа разговаря, също потвърди, че в критичността към България, изразена в конкретната презентация, няма нищо учудващо. Тя наблегна на това, че в университета има академична свобода и се окуражава критичното мислене.

Проф. Ерик Горди, който преподава в Училището за славянски и източноевропейски науки в UCL, коментира пред Свободна Европа, че не е запознат с конкретната презентация. Въпреки това обаче за него „твърдението, че Борисов е корумпиран, изглежда сравнително неоспоримо“.

Продължение в https://www.svobodnaevropa.bg/a/31266663.html


Кадър: ФБ, неизвестен.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Свободна Европа: Снимката е истинска. В University College в Лондон изучават "България като провал", а Борисов като пример за корупция

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!