Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министър Ботокс остави Александровската на минус 53 млн.лв., фалит и разпад: Лекарят на годината

„Академик Трайков остави Александровската болница на печалба, днес дълговете са 53 милиона лева – това е положение на фалит и разпад”, отсече в предаването на Сашо Диков по Евроком последният избран Лекар на годината в България доц. д-р Александър Оскар. Припомняме, че след оттеглянето на академика и допреди няколко месеца здравното заведение, което обхваща немалка част от цялата някогашна Медицинска академия, беше управлявано от проф. Костадин Ангелов, който през лятото стана здравен министър в кабинета Борисов 3. А през април и май беше депутат от партията ГЕРБ.

Справка на здравното министерство при застъпването на падналия кабинет показва, че тогава дълговете на болницата са или наполовина – 29 млн.лв. в края на 2016 г. Удвоили са се за един мандат. Което прави избора точно на управителя на тази болница за министър и то в тежкото време на пандемия необясним мениджърски.

ВИЖ СНИМКИ ТУК!

Новият здравен министър д-р Стойчо Кацаров логично поиска сериозни проверки именно на най-проблемните с необяснимите харчове болници – Александровска и Правителствена на старта на служебното правителство, както 19 минути вече го цитира. Дали резултатите от ревизията ще ни изненадат още по-неприятно?

Оскар, който оглавява очната клиника на болницата и организацията на евреите у нас, е член на Управителния съвет на Александровската и има черно на бяло цялата информация.

Той припомни подписаните на фиктивни заседания на борда фалшиви протоколи за харчене на десетки милиони бюджетни средства, а според него сегашният директор проф. Богов, който е прекрасен лекар, „царува, но не управлява” – намек, че го прави бившият шеф Ангелов:

” Бях накаран да подпиша 14 протокола на несъстояли се съвети на директорите. С един от тях се одобрява изразходване на 2  187 000 лв. Става дума за сума общо около 30 млн.лв. , които да се разходват с тези протоколи". Това заяви Александър Оскар, член на съвета на директорите на Александровската болница, в предаването ЕвроДикоф.

Тази сума се равнява на годишните приходи на Александровската болница – през 2019 г. те са 37,46 млн.лв.

Т.е. от 2013 г., когато застъпва като директор миинистър Ботокс в здравното заведение са похарчени ЧЕТВЪРТ МИЛИАРД ЛЕВА на данъкоплатците.

А ние напомняме своя фоторепортаж с ужасяващото състояние, в което са не само 127-годишните сгради – паметници на културата, част от които вече са буквално руиин, но и по-новите крила. Става напълно неясно къде са отишли всички тези пари.

Отделно от традиционните приходи, Александровската болница има и допълнителни. До вратата на едно от зданията гордо стои и табела за едни други 19 млн.лв., усвоени по европроект.

И това не е всичко. На 5 ноември 2019 г. е обявено отпускането на още допълнителни пари – 800 000 лв., за ремонт на най-окаяните и порутени сгради на болницата. Не е ясно къде са се изпарили и тези пари, защото не е направено нищо, освен на част от постройките да бъде опната една мрежа. Ако само за нея са

похарчени, тя ще излезе по-скъпа дори от „златната” ограда срещу бежанци на Валери Симеонов, която се строи с години по южната ни граница и доби 4 пъти по-висока от нормалната стойност.

Преди това, през 2015 г., е правен и друг ремонт с допълнително отпуснати средства – за 2 млн. лв. Той пък е с пари от забранения за харчене т.нар. Фонд Козлодуй от фискалния резерв. Това е станало при Борисов 2.

Други 5,1 млн. лв. са дадени отделно за ремонт на Арката на болницата откъм ул. Георги Софийски на 20 януари тази година. Резултат от влагането на тази колосална сума засега не се вижда.

Трудно е да се сметне и на каква сума възлизат даренията за болницата, но и тя се измерва в милиони – единственият телефон за контакт – на секретарката на директора не отговаряше през миналата седмица.

Общата сума на похарчените средства УДРЯ ДЖАКПОТ ОТ БЛИЗО 300 000 000 ЛВ. И резултатът е разруха на базата – видима с просто око, и средна лекарска заплата от 1200 лв.

Явно лъвският пай от тези невероятни по мащаба си средства е потънал в нечии джобове, защото болницата е в окаяно състояние, в което всеки може да се убеди на място.

„В момента на встъпването ми в длъжност задълженията на болницата към доставчиците (на лекарства, консумативи, услуги, ток, вода, парно и т. н.) възлизаха на 43 175 457 лв”,  коментира изпълнителният директор на УМБАЛ Александровска проф. Борис Богов за в. 24 часа. Това е еквилибристика, тъй като той говори само за задължения към доставчици, а доц Оскар за всичките задължения на болницата. Тоест, Богов не отрича думите на колегата си по борд. И продължава с „останалите задължения” – т.е. признава, че има и други без да ги назовава като конкретна сума: "Днес тези задължения към доставчици са 40 003  155 лв. Това са трайни задължения, които изплащаме всеки месец съобразно вътрешните правила на болницата към нашите най-големи кредитори – фирмите за доставка на лекарства, консумативи и т. н. Останалите задължения, които се цитират в публичното пространство, са текущи задължения - за заплати, осигуровки, данъци, за отпуски, в тези суми влизат и средствата, които сме получили от Министерството на здравеопазването за капиталови разходи", каза още проф. Богов.

Мария Пенчева

Източник/ци: Министър Ботокс остави Александровската на минус 53 млн.лв., фалит и разпад: Лекарят на годината | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!