Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Камен Воденичаров: Комунистическият режим удобно пропускаше истината за създаването на кирилицата. А тя е проста

Ето как започна "Вечерното шоу на Слави Трифонов" с водещ Камен Воденичаров:

Честит 24 май. Честит празник на българската писменост. Това е денят, в който ние българите с право можем да бъдем горди, че сме създали азбука, която ползват 70 езика и 300 милиона души по света. Да сме горди, както е казал дядо Вазов, че сме дали” На вси славяни, книги да четат”. А и не само на славяните, защото кирилицата се използва и от неславянски народи и езици като:казашки, татарски, монголски и други.

Днес освен, че сме горди, ние сме и благодарни на създателите на нашата азбука – братята Кирил и Методий и учениците, продължили делото им. Зад създаването на кирилицата се състои непосилен труд, който ние съвременните хора едва ли можем да си представим, такъв мащаб и такова дело.

Ние знаем, че глаголицата, която предшества кирилицата е създадена между 855-862 година от Кирил и Методий – знаците, които говорят. Така поетично е била наричана тя.

Все по-рядко говорим за това, кой е говорил на тези знаци. На кое слово е трябвало да бъде проводник новата азбука. Това е нещо, което образованието на комунистическия режим удобно пропускаше. А истината е, че целта за създаването на кирилицата е разпространението на християнството сред новопокръстения български народ. Кирилицата е била възможността всеки българин да чуе божието слово на родния си език. За да можем да пребъдем и да се съхраним такива каквито сме днес – християни.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Камен Воденичаров: Комунистическият режим удобно пропускаше истината за създаването на кирилицата. А тя е проста.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!