Следвайте "Буднаера" в Телеграм

24 май е мечът срещу примитивизма и простащината, не само красиви думи

Престъпниците и мафията обичат тъмнината и тайните. Светлината ги плаши, защото лъсват злодеянията им и се разбира, че говорят едно, а вършат съвсем друго. Не съм съвсем съгласен с президента Радев, че на 24 май не бива да политизираме празника. Той, големият ден, отдавна е политизиран, защото е използван от предходните управляващи да пропагандират грандиозните успехи в областта на образованието и културата.

За съжаление и в двете сме на опашката в Европа, както и по всички показатели, свързани с качеството на живот. Чуваме високопарни слова по адрес на братята Кирил и Методий, но сме първи по неграмотност в ЕС. На 47-мо място сме по интелигентност.

По четене, математика и природни науки българските ученици на 15 години са най-неграмотни в ЕС и на едно от последните места в света.

Имаме над 360 болници и най-много болнични легла на глава от населението, но сме последни по качество на здравеопазването, с най-висока заболеваемост и смъртност. Имаме 52 висши учебни заведения – също първи по брой спрямо населението, но сме последни по грамотност и интелигентност… А този, кото още не вярва, че не е във властта пише във фейсбук отново за успехи.

Не се връзва много „Върви народе възродени“ с тази тъжна дествителност. И ако я премълчаваме на 24 май, за да не разваляме празника, то през останалите 364 дни сме в реалността, която не е далеч от духовната нищета и опасно близо до чалга „културата“.  

Политици и управленци имат голяма вина за това нерадостно положение. Вина имаме и всички ние, които свикнахме да приемаме и подминаваме тяхната бездуховност. Само примитивният, необразованият индивид не си дава сметка за щетите, които нанася на нацията със своето невежество.

24 май е празник, но и меч. Тъмата се страхува от светлината, както простият властник от истината и прозрачността. Трябва да воюваме с примитивизма и простащината всеки ден, а когато полагаме цветя в нозете на светите братя Кирил и Методий, да показваме, че милост за воинстващото безкултурие и необразованост няма да има. Ще има кръстоносен поход.

Няма подем без образование и култура. 

Огнян Стефанов

Източник/ци: 24 май е мечът срещу примитивизма и простащината, не само красиви думи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!