Георги Попов обвинен за участие в организирана престъпна група призна: Дошъл съм сам, за да изчистя името си

Исках да се върна още март 2020-та, но COVID-19 попречи, убеждава бизнесменът. Попов е обвинен за участие в организирана престъпна група, ръководена именно от Божков.

В петък той беше върнат от Дубай в България и веднага беше задържан. Специализираната прокуратура иска за него най-тежката мярка "задържане под стража" или  "домашен арест".

"Дошъл съм сам, за да изчистя името си. Аз вярвам в българското правосъдие и още през март 2020 година поисках да се върна в България, но не можах заради коронавируса", заяви пред спецсъда Георги Попов, сочен за дясна ръка на укриващия се в Дубай и обвинен в 18 престъпления Васил Божков.

Попов обясни, че иска да се грижи за свои близки, но не поясни кои, тъй като това са лични данни и тази част остана закрита за медиите.

Преди това обаче прокуратурата поиска постоянен арест за него и от държавното обвинение посочиха, че той е бил в управителните и надзорните съвети на фирмите, собственост на Васил Божков, организирали хазартни игри.

Още от 2014 г. Божков, Попов и други давали подкупи на служители в контролните органи. "Така са създали възможност да внасят държавна такса по закона за хазарта, различна от законово установената", казаха от прокуратурата.

Общата щета за бюджета е 500 млн. лева. На компютъра на Попов пък имало имейли, които доказвали прякото му участие в управлението на две от четирите дружества, организирали хазартните игри.

"Съобразили сме обстоятелствата и че той съдейства на воденото разследване. Дал е подробни обяснения. Според нас и мярката за неотклонение „парична гаранция”, в подходящ размер, вероятно също би осигурила целите на мерките за неотклонение. Предвид обаче задълженията на екстадиционното производство, сме длъжни да представим обвиняемия пред съд", каза зам.-ръководителят на спецпрокуратурата Ангел Кънев.

Георги Попов призна: Дошъл съм сам, за да изчистя името си

Източник/ци: Георги Попов призна: Дошъл съм сам, за да изчистя името си - Lupa BG

Petel.bg - новини - Георги Попов в съда: Върнах се по свое желание в България, искам да ми бъде наложена "парична гаранция"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!