Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Последен пирон в ковчега на ГЕРБ: Аферата с подслушването „Бойкогейт” гръмва в Европа

Елена Йончева обеща да сезира институциите в ЕС заради скандала с подслушването на представители на опозицията в България, научи Narod.bg.

По думите ѝ това е вече европейски проблем. Йончева, която е евродепутат от групата на социалистите и демократите, публикува изявление по повод информацията за подслушвани политици.

Повод за нейната позиция е информацията, изнесена от ген. Атанас Атанасов, че само за последните месеци службите са следили контактите и разговорите на 32-ма представители на опозицията в България.

Подслушване е имало и по време на предизборната кампания, потвърди вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Скандално е използването на специални разузнавателни средства спрямо лидери на опозицията на ГЕРБ, категорична е Йончева. Тя припомни, че ДАНС по това време беше на пряко подчинение на бившия премиер Бойко Борисов.

Освен наказателна отговорност, има и политическа, и тя се носи от лидера на доскоро управляващата партия.

Журналистът и евродепутат призова да се провери кои опозиционни политици, граждани са били обект на незаконни разработки. Тя поиска освен имената на подслушваните да бъде публикувано и дали използването на държавни институции с цел натиск и сплашване е било част от практиката на Бойко Борисов.

„Ако една групировка е разполагала с целия държавен ресурс, за да разчиства своите опоненти – това не е само български въпрос.

Това е европейски проблем. Като евродепутат ще поискам да получа пълната информация за скандала от вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков и ще информирам европейските институции – Европейската комисия и Европейския парламент. Ще настоявам за тяхна позиция“, каза Елена Йончева.

Тя иска да чуе и мнението на Европейската народна партия, която, по думите ѝ, толкова дълго пази Бойко Борисов. Опазването на демокрацията е най-важният приоритет, а не инструмент, който се прилага или не в зависимост от това от кое политическо семейство си.

Йончева припомни аферата „Уотъргейт“, при която бяха подслушвани политици от Демократическата партия. Тя променя Америка. Променя начина, по който функционират институциите – изпълнителната, законодателната, съдебната, дори и четвъртата власт – медиите.

Вестник Washington Post не сваля темата от своите страници, въпреки огромния натиск. Аферата „Бойкогейт“ трябва да потопи тази мафиотска структура, която отвлече правото и демокрацията в България. И ще направя всичко, което трябва, Европа да помогне в това, категорична е Елена Йончева.

Източник/ци: Последен пирон в ковчега на ГЕРБ: Аферата с подслушването „Бойкогейт” гръмва в Европа - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!