Уволняват шефовете на ДАНС и ДАР във вторник, Борисов им наредил да стоят до последно, че след изборите той се връща във властта на бял кон

Шефът на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Атанас Атанасов и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност (ДАНС) Димитър Георгиев във вторник ще се разделят с постовете си. Това ще стане след среща със служебния премиер Стефан Янев, която ще им бъде съобщено решението. Това научи Фрог нюз от източници, близки до кабинета.

Допуска се и вариант, в който двамата не се явяват при министър-председателя в знак на протест срещу решението за тяхното уволнение. В ГЕРБ се говори, че лично Бойко Борисов им е наредил да не подават оставки и да стоят на постовете си до последно, с обещанието, че след изборите на 11 юли той се връща във властта на бял кон.

Това бил и мотивът на Димитър Георгиев преди няколко дена да подаде оставка, а два дни по-късно да се откаже от нея. Аргументът му е, че ако дойде друг на негово място, щели да се изфабрикуват данни, че службата е подслушвала политици. Георгиев знае как той и негови заместници са фабрикували всякакви неща по нареждане от Борисов или Пеевски и затова в мисленето му подобно нещо е допустимо и възможно, коментираха пред Фрог нюз служители на ДАНС. Според тях агенцията се е превърнала в структура, подчинена на лични интереси и такива на определени кръгове във властта и задкулисието. Те признават, че когато е станал шеф Георгиев е имал много добри намерения и планове, но само месеци по-късно от всичко това не е останало дори следа. 

Двамата началници на важни служби имаха възможност да подадат оставки и да си тръгнат като мъже, с достойнство. Не го направиха, - коментират експерти. Явно съвсем други сили ги заставят да се държат по този начин. Според тях излизането в дългосрочен неплатен отпуск е непростим гаф, когато в Бликия Изток се води война, когато от чужди служби и партньорски държави пристигат доклади и сигнали за контрабанда, финансиране на терористични групировки, пране на пари и пр. с българско участие и под „чадъра“ на политици и управници. Това е дезертиране от отговорността и задълженията, формулирани от законите. 

Във Великобритания открай време шефовете на външното разузнаване – МИ-6 и контраразузнаването – МИ-5 „притежават“ втора самоличност и съответни документи, за да не се разбира, че службите са останали без ръководителя си, когато се наложи да отсъстват по основателни причини. Никога за повече от 5-6 дена.

Същото правило важи в Израел и други страни. 

В България се стигна до положение за тайните служби да се говори, че са под личния контрол на Бойко Борисов и Делян Пеевски и работят за техните интереси. Това е недопустимо, защото означава, че е даден повод за подобни съмнения.

Димо Гяуров, бивш шеф на разузнаването коментира излизането на Георгиев и Димитров в дългосрочен отпуск по следния начин: Те сами поднесоха главите си на тепсия…

.

Атанасов, Георгиев и премиерът Янев
Източник: БСТВ

Източник/ци: Уволняват шефовете на ДАНС и ДАР във вторник, Борисов им наредил да стоят до последно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!