Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Емилиян Гебрев продал бракувани гранати на Украйна за 150 млн. евро

Секретни доставки на оръжейни муници за размирна Украйна на стойност близо 150 милиона евро, осъществени от окъпания в криминална слава български търговец Емилиян Гебрев, стоят в дъното на няколко експлозии във военни складове в България и в Чехия и на поне два неуспешни опита на руското военно разузнаване (ГРУ) да ликвидират родния оръжеен бос, писа Уикенд.

Само преди месец правителството на Чехия изгони 18 руски дипломати и обвини Москва, че отряд на руското военно разузнаване е взривило умишлено военен склад със седем тона боеприпаси в град Върбетице. При експлозията, случила се на 16 октомври 2014 г., загинаха двама човека, а материалните и екологичните щети бяха огромни.

Според разследването на чешките служби за сигурност, което официално е засекретено, но части от него бяха цитирани от вътрешния министър Ян Хамачек, експлозията на военния склад във Върбетице е организирана от конспиративния отряд на руското военно разузнаване ГРУ, а целта е била да бъде осуетена

оръжейна доставка за украинската армия,

която е била движена от боса на „Емко“ Емилиян Гебрев. Маститият оръжеен аферист дълго време яростно отричаше да е доставял оръжия за Украйна, но преди седмица призна за бизнеса си с Киев в писмен отговор на въпрос за най-авторитетния вестник в света – „Ню Йорк таймс“. И макар Гебрев многократно да направи опити да насочи разследването за прословутото му отравяне в удобна за него и бизнеса му посока, международното разследване е съсредоточено единствено върху версията за „сиви“ оръжейни доставки към Украйна. Версия, която още преди 5 г. „Уикенд“ описа като най-вероятна за злополучията на Гебрев.
Месеци преди взрива на военния склад в Чехия, Русия стартира операция по анексиране на укрианския полуостров Крим, а в източната част на Украйна започнаха ожесточени сражения между армията на Киев и сепаратисти, подкрепяни от Москва. Във военния конфликт, който още не е затихнал,  загиналите надхвърлят 10 000 души, а над 1 милион души емигрираха.
Според чешките официални власти, отрядът на ГРУ, предизвикал бомбения взрив във военния склад във Върбетице, е същият, който през 2018 г. е отровил с „Новичок“ в Англия бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му, а през април 2015 г. е направил опит да ликвидира с отрова и оръжейния търговец Гебрев. Като началник на смъртоносния екип на ГРУ, действал терористично в Англия, Чехи и България, се сочи генералът от руското военно разузнаване Денис Сергеев. Същият е ползвал няколко различни фалшиви самоличности, като в България е влизал и излизал под името Сергей Федотов.
Емилиян Гебрев, неформален съдружник на укриващия се в Белград от родното праводъдие банков аферист Цветан Василев и мастит оръжеен търговец още от славните години на „Кинтекс“, оцеля по чудо на 27 април 2015 г., след като бе приет в болница и изпадна в кома, вероятно поразен от

лабораторно създадено отровно вещество.

Освен него, в болница постъпиха и синът му Христо, както и директора на „Производствена дейност“ в заводите ЕМКО, които също са имали досег с отровата. Още тогава „Уикенд“ писа, позовавайки се на свои информатори от оръжейния сектор, че Гебрев е мишена на Русия заради продажба на оръжия и муниции за украинската армия. Преди година българската прокуратура обяви за международно издирване трима руснаци, предполагаеми агенти на ГРУ, начело с мнимия Сергей Федотов, които са опитали да ликвидират чрез отрова Гебрев и сина му. Все още не е установено със сигурност как е бил отровен оръжейния бос. Версиите са, че „Федотов“ е намазал с веществото дръжките на вратата на лимузината на Гебрев, или че руснаците са проникнали в офиса на „ЕМКО“ и са поставили отровата в кафе машина.
Според източници на „Уикенд“, запознати с аферата с износ на оръжия към размирна Украйна, Гебрев е

ползвал дузина фирми по веригата,

чрез които е продавал на Киев противопехотни и танкови мини, гранати на РПГ, реактивни снаряди за ГРАД, както и муниции за автомати и картечници.
„Става въпрос за сделки на стойност около 150 милиона евро, като повечето от тях са сключвани тайно и без да се оставят много документални следи. Гебрев е бил поръчан за убиване в ГРУ, тъй като Москва е приела като предателство бизнеса му с Киев. Все пак през отминалите години Емилиян Гебрев е осъществил десетки сделки с оръжие от Русия и даже е произвеждал муниции по „съветски“ образци, при това, без да плаща лиценз“, коментира източник на „Уикенд“ от родните служби за сигурност.
Според думите му, самият Гебрев се опасява да признае за оръжейните си сделки с Украйна, тъй като е продал огромно количество противотанкови мини, които са купени посредством стройна криминална схема с участието на висши военни от България.
„През последното десетилетие Емилиян Гебрев изкупи чрез манипулирани търгове десетки тонове годни за употреба противотанкови мини и отбранителни гранати, които са му продавани от Министерството на отбраната като вторичен продукт за утилизация. Всъщност обаче оръжията изобщо не са били „разкенирани“ – тоест, препродават се, но на черно, вместо да се унищожат. Руското военно резузнаване е разполагало със сигурна информация, че Гебрев търгува с уж бракувани оръжия и боеприпаси, някои от които дори произведени и внесени от някогашния СССР, и са предприели мерки по елиминирането му“, разкрива високопоставен служител от ДАНС. Съществуват съмнения, че Емилиян Гебрев е

изкупувал на черно и военни муниции

и продукция от други български фирми, спечелили търгове за утилизация с Министерството на отбраната. В оръжейния бранш твърдят, че Емилиян Гебрев още преди години се е превърнал в държава в държавата, а чрез заводите на „Терем” сертифицира собствената си продукция. Официалната му версия е, че само ще ползва складовата им база, но вкарва продукцията си – боеприпаси и оръжия, насъбрани от кол и въже, включително от Македония, Сърбия и други места и ги изкарва после като чисто нови, придружени със сертификатите на „Терем”. Така те имат голяма тежест на международния пазар.
Сенчестата оръжейна дейност на Емилиян Гебрев, третирана от Русия като „вражеска диверсия“ е и основната причина за активизирането на руското военно разузнаване в България през последните години. В края на април от прокуратурата в България официално признаха, че служители на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия са замесени във взривове на боеприпаси в 4 военни склада в България, както и в опита за отравяне на Емилиян Гебрев.
Според разследването на родните служби, взривове, избухнали през 2011, 2015 и 2020 г. съответно в складове на фирмата на Гебрев – „Емко“, на ВМЗ „Сопот“ и на „Арсенал“, не са в следствие на случайни инциденти, а са се случили след намеса на руските агенти. На 31 май 2015 г. пък е избухнал пожар в сградата на бившия институт по специална техника в София, където са били съхранявани веществени доказателства по делото за

взривовете на складове във ВМЗ „Сопот“.

„Експертиза тогава е показала, че инцидентът не е в резултат на самозапалване“, твърди говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
Макар все още да не е доказано по категоричен начин, основните заподозряни за взривовете в български оръжейни складове са руснаците с фалшиви имена Сергей Федотов и Георги Горшков, които международни разследвания идентифицираха като Денис Сергеев и Егор Гордиенко. Руските агенти на ГРУ обаче едва ли някога ще бъдат заловени и разпитани. Те отдавна са скрити в Москва и навярно никога повече няма да напуснат необятната руска територия. Що се отнася до мишената им Емилиян Гебрев, то маститият оръжеен бос все още разполага с лиценз за международни оръжейни сделки. Именно поради тази причина Гебрев отрича да е изнасял оръжия за Украйна – осветяването на сделките му с Киев биха повдигнали много въпроси.

Източник/ци: Емилиян Гебрев продал бракувани гранати на Украйна за 150 млн. евро - Аларма.бг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!