Бивш посланик на САЩ: "Ние никога не сме поемали задължения за защита на териториалната цялост на Украйна с нашите войски"

/Поглед.инфо/ Бившият посланик на САЩ в Украйна Джон Хербст заяви в ефира на украинското токшоу „Право на власт“, ​​че Америка не може да носи отговорност за загубата на Крим от Украйна. Както съобщава "1 + 1", дипломатът добави, че САЩ никога не са поемали задължение със своите войски да защитават териториалната цялост на Украйна .

ВОДЕЩА: Кажете моля, спомняме си, че г-н Зеленски дойде на власт преди две години. Днес е точно денят на инаугурацията му и днес президентът Зеленски даде своята пресконференция по този въпрос, разговаря с репортери. И аз имам въпрос към вас: разбира се, всички днес обсъждат MAP (план за действие за членство в НАТО - InoTV), който, както се оказва, все още е далеч за нас, сега още се обсъждат нашите перспективи в НАТО и ЕС.

И така, въпрос към вас: по времето, когато г-н Байдън беше вицепрезидент на Съединените американски щати, Украйна загуби Крим, защото Съединените американски щати не искаха да влизат в открит конфликт с Русия заради Украйна, и Русия локално напредваше - и ние започнахме война в Донецк и Луганск. Моля, кажете ми докъде г-н Байдън е готов да стигне сега, подкрепяйки Украйна и украинските интереси, как мислите?

Джон ХЪРБСТ, бивш посланик на САЩ в Украйна: Е, първо, бих казал, че Америка не може да бъде държана отговорна за загубата на Крим от Украйна. Това беше просто акт на агресия от страна на Москва. Ние никога не сме поемали задължения за защита на териториалната цялост на Украйна с нашите войски.

Но съм съгласен с вас, че тогава нашият отговор на агресията на Кремъл би могъл да бъде по-мощен и по-силен. Но днес, по мое мнение, Байдън много добре разбира, че Путин провежда реваншистка външна политика и че на първо място тази политика заплашва Украйна, затова ние трябва да помагаме и подкрепяме Украйна.

И затова, когато руските войски се преместиха на границата с Украйна преди два месеца, Байдън даде на Украйна и на Кремъл да разберат, че ви подкрепяме и сме готови да наложим санкции на Русия за поредната агресия срещу Украйна. И че сме готови да изпратим повече оръжия на Украйна, за да може Украйна да се защити срещу тази агресия “, заяви Хърбст.

Превод: ЕС

Източник/ци: Бивш посланик на САЩ: Америка не е виновна за загубата на Крим от Украйна - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!