Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Предизборната кампания се потапя в кръв и корупция, но има ДОБРА новина – глутницата на ГЕРБ си отива

Има всички предпоставки пред следващите седмици да наблюдаваме най-калната предизборна кампания в новата история на страната- На политическата арена ще има кръв и пот, ще е мръсно и ще мирише. Ще става дума за пари и кражби, за секс и „калинки“ и т.н. Публиката вероятно ще бъде доволна да наблюдава това галактическо шоу, но трябва и да внимава, защото, както е казал поетът – разровиш ли го, ще мирише. И то силно, пише в. „СЕГА“.

Кампанията по избора на 46-то НС всъщност започна – месецът живот на 45-то НС очевидно трябва да се разглежда единствено като предкампания – като гигантска трибуна, на която всяка зала или комисия, всеки внесен проект може и трябва да се разглежда като предизборна оферта към избирателя.

Досега цялото меле бе облечено в нелепите, но ясни дрехи на политическата процедура – шоуто „Илчовски“ например бе част от живота на комисията по ревизията, която търсеше истината за управлението на ГЕРБ. Оттук нататък Парламент няма, задръжките на институционалното приличие съвсем ще паднат, ще остане чистият уличен бой без правила. Ако досега Борисов бе отричан, а ГЕРБ бе анатемосван по правилата на парламентарното мнозинство, то сега разправата ще бъде без правила. В същото време обаче и ГЕРБ ще получи шанс да отвърне на ударите.

Битката по правилата бе категорично спечелена от обединената опозиция, от анти-ГЕРБ фронта. Там най-малката партия и ПГ – тази на Мая Манолова и Николай Хаджигенов, бе най-активната, тя действаше така, все едно има мнозинство в НС и неограничени правомощия. Под натиска на 3-4 души ГЕРБ се огъна, действаше като „ранено животно“ по думите на Таня Дончева. „Изправи се!“ получи своя шанс и се възползва добре. „Евала, вие си получихте звездния миг, поздравявам ви“, рече даже Дани Каназирева.

Тепърва обаче ще видим кой е по-добър в битката без правила

Първо – ясно е, че такава битка ще има. Борисов я обеща: „Какви работи сме подготвили да внасяме и ние…“. Неговата готовност да се хвърли в калната битка е огромна. „Сега вече, както знаем, как ни сготвиха, сега се готвим с още по-голяма сила да се врежем…“.

В битката без правила ГЕРБ имат своите шансове, тъй като тази игра те я владеят отдавна и до съвършенство. Мнозина побързаха да обявят края на ГЕРБ и Борисов, но това далеч не е така. На практика към този момент малко неща в държавата са се променили – основната промяна е, че Борисов вече не е премиер и не може да оказва институционално влияние върху никого, включително и върху службите. Целият октопод, който държеше години наред изпълнителната, съдебната, законодателната, медийната и финансовата власт в страната, е жив, макар и ранен. ГЕРБ има все още каналите, по които да се добере до информация и да я лансира в публичното пространство. Партията има парите за всяка една кампания, била тя политическа или информационна. Накрая – Съдебната система, призвана да решава всички спорове, не бе докосната през последния месец. Прокуратурата е там, където си беше – близо до десницата на Борисов.

Всичко това означава, че тепърва ГЕРБ ще вземе участие в компроматната война

Разбира се, натискът върху Борисов няма да бъде прекратен, развенчаването му не би трябвало да спира. Пипалата на хунтата трябва да бъдат отрязани, реве от Дубай Васил Божков – човек, за когото се твърди че има капацитет да събира и да обработва всякаква информация. Неслучайно точно от него се чакаха разкрития в месеците преди априлските избори. Той обаче замълча. Дали ще се включи в новата битка, тепърва ще се разбере. Защото има какво да извади като пряк участник в корумпирането на не една власт.

Мая Манолова вероятно ще продължи да издирва и да ни сервира бизнесмени, които са събрали милиони по времето на Борисов, но сега искат да го удавят в капка вода. В тази битка ще се включат и другите. Онзи ден Ивайло Мирчев от „Да, България“ подчерта, че разкритията за корупционните практики на правителството на ГЕРБ трябва да бъдат бързо представени пред обществото, за да могат хората да преценят за кого да гласуват на 11 юли. Това едва ли е празно обещание.

Разбира се, подобно компроматна шоу сме гледали доста през последните 10 години. Факт е, че Борисов е под ударите на опозицията отдавна. Какво ли не му се стовари по главата. Сега обаче ще гледаме нов сериал. Сега Борисов няма лостовете на властта, които го бронираха срещу всякакви удари. Бронята му пада.

На Борисов му останаха две надежди

Първо – да извади по-качествени компромати и второ – да разчита на бизнесмени тип Илчовски да си траят, поне докато не стане ясно, че ГЕРБ пада окончателно от власт. „ГЕРБ не са готови да се изправят срещу бизнесмени като Илчовски, които не са един и двама“, смята Татяна Дончева и прогнозира, че бизнесът ще се ослуша дали да продължи да подкрепя ГЕРБ. И бизнесът, и медиите ,и прокуратурата – навсякъде ще има ослушване. Ослушването вече е започнало, но истинското бягство от прегръдката на Борисов няма да стане сега, а в мига, в който ново не-ГЕРБ редовно правителство поеме властта в страната. Това ще стане след изборите, а до изборите всички изброени ще бранят светлия образ на Баце с различен интензитет, защото без него те са прах, понесен от вятъра.

Разбира се, историята учи, че дори добър компроматът, не е гаранция за успех. Той трябва да бъде разбираем, да бъде поднесен навреме и да достигне до всеки един гласоподавател. Затова цялата кал предстои. Тя дори не е започнала. Досега наблюдавахме обичайното и безинтересно действие на всяка нова власт – служебното правителство разчисти политическите кабинети и върховете на ключови агенции, като имаше размяна на реплики за некомпетентност и некадърност, както и доказателства за връзки на новата власт времената на Орешарски. Класическа скука!

Сприближаването на юли обаче, ще усетим динамиката на компромата, ще го разпознаем лесно, защото той отдавна битува в нашите домове. Всичко, което чухте от земевладелците милионери и приятелите на Бойко по белот, вече сте го чували от съседи и приятели, сериозни или несериозни източници. Затова предстоящият филм ще ви се струва познат.

Автор: Петьо Цеков

Източник: в. „СЕГА“

Източник/ци: Предизборната кампания се потапя в кръв и корупция, но има ДОБРА новина - глутницата на ГЕРБ си отива - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!