Гърми #Бръмбаргейт: Баце подслушвал премиера Стефан Янев преди вота на 4 април! ДАТО и ДАНС слухтели за Мутрата

Гърми поредният супер скандал – #Бръмбаргейт. Печално заминалото си правителство на Бойко Борисов е подслушвало 32 политици месеци преди вота на 4 април, сред които дори ген. Стефан Янев, който днес е служебен премиер, разкри Narod.bg.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди късно в четвъртък вечерта информацията, че политици са били подслушвани от две служби – ДАТО и ДАНС, съобщи и БНТ.

По негова информация в момента се унищожават материали в ДАНС. Супер скандалът е, че сред подслушваните от Мутрата около изборите на 4 април е бил и служебният премиер Стефан Янев.

32-ма души са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. 12 от тях са подслушвани от “Вътрешна сигурност” на МВР, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП. Това съобщи ген. Атанасов пред „Сега“ в четвъртък. Той призова вътрешния министър Бойко Рашков „да извърши щателна проверка“.

Софийската градска прокуратура се е самосезирала по случая по публикациите и е възложила проверка на Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства. То ще трябва да провери дали Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, ГДБОП и ДАНС са извършили нарушения при прилагането на СРС, съобщи държавното обвинение.

Според информацията придобитите с тези СРС-та материали, дешифрирани на хартия, миналата седмица са нарязани с шредери и унищожени във “Вътрешна сигурност”.

Все пак има две места, на които няма как да няма следа за СРС-тата. Едното е в съда, където се съхранява регистър на разрешенията за прилагане на СРС-та, а другото място е в ДАТО и ДАНС, която има самостоятелно звено за прилагане на СРС.

Бойко Рашков каза пред „Сега“ в четвъртък, че е разговарял с директора на Вътрешна сигурност Стефчо Банков и той отрекъл дирекцията да се е занимавала с подслушване на политици.

„Има една служба, която държавата е създала, и която трябва веднага да се задейства и да провери“, коментира той скандалът пред журналисти в Пловдив, препращайки към Националното бюро за контрол на СРС-тата.

Според него членовете на Бюрото трябва да се самосезират от публикациите и да направят проверка и „да не се счита, че министърът ще тръгне да върши тяхната работа“. „Доколкото имам правомощия, мога да проверя службата в МВР, в която има такива сведения“, обясни Рашков.

По непотвърдена информация от ДАНС се измъкват с версията, че в архива, където се държат веществените доказателства, т.е., дешифрираните на хартия СРС-та, имало наводнение…

Източник/ци: Гърми #Бръмбаргейт: Баце подслушвал премиера Стефан Янев преди вота на 4 април! ДАТО и ДАНС слухтели за Мутрата - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!