Разследва ли прокуратурата Бойко Рашков? Рашков: ДАНС е подслушвала политици, унищожават се документи

Разследва ли прокуратурата Бойко Рашков?

Не отговаря на истината твърдението, че в прокуратурата има образувано досъдебно производство срещу служебния вицепремиер и вътрешен министър. Това каза за БТА говорителят на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева.

Вярвам, че е в интерес на правовия ред длъжностни лица да се въздържат от разпространението на неистини и "фалшиви новини". По отношение на твърденията за "подслушване на политици", СГП се е самосезирала и е изискала НБКСРС, в чиято компетенция е, да извърши проверка относно политическите коментари за нарушения при прилагането на СРС, каза Милева.

По-рано днес Бойко Рашков заяви, че срещу него има образувано дело в прокуратурата след публикация в медиите, в която се твърди, че той и зам.-шеф на ДАТО готвят "Бръмбаргейт" 2, чиято мишена бил главният прокурор.

Бойко Рашков: ДАНС е подслушвала политици, унищожават се документи

Политици наистина са били подслушвани. Това е потвърдил вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков пред БТА. Той казва още, че е получил информация, според която в момента в ДАНС се унищожават материали.

От агенцията за държавна сигурност обявиха по-рано през деня, че са започнали проверка по твърденията на Атанас Атанасов от "Демократична България", че опозиционни политици от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" са подслушвани и следени от ДАНС и МВР от Нова година до изборите.

Мълния! Бойко Рашков пред Фрог нюз:

Потвърждавам информациите, които се появиха в някои медии, че политици са били подслушвани от тайните служби. Имам доказателства за това. Лично човек от съответните структури потвърди пред мен, че това е вярно, коментира пред Фрог нюз служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

По-рано днес ген. Атанас Атанасов заяви, че 32-ма души от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. 12 от тях са подслушвани от “Вътрешна сигурност” на МВР, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП. Това е заявил пред в-к "Сега" съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов. Сутринта той разказа за случая и пред БНР и призова вътрешния министър Бойко Рашков да направи проверка. 

Лидерите на ДБ ген. Атанасов и Христо Иванов са били подслушвани от различни служби. 

Не знам откъде ген. Атанасов има тази информация, но аз я потвърждавам. Да, подслушвани са. Подслушван е също и сегашният служебен премиер Стефан Янев, заяви още Бойко Рашков. Той разкри също, че прокуратурата е образувала предварително производство за изтичане на информация по публикация в сайта от ПИК. Това е нещо, което ме радва, защото знам, че е насочено срещу мен и че всъщност ми правят голяма услуга. Обществото има право и трябва да знае какво се случва и защо. Както и кой разпорежда да се случват подобни неща. 

Служебният министър подчерта, че подслушването е било разпоредено от съответните ръководители на специализираните звена и редовите служители нямат общо с това. Те обаче трябва да са наясно, че ще бъдем безкомпромисни и който е нарушил законите, ще си понесе последствията. Рашков разкри също, че има конкретни сведения за изнасяне на цели кашони с папки и документи от служители в службите. Проверява се, в каква посока отиват ценните папки.

В МВР в скандала е замесена ГД „Вътрешна сигурност“. Ще оповестим и другите, бе категоричен служебният министър. 

Скандалът с незаконните подслушвания предизвика огромно напрежение в тайните служби. От Държавната агенция “Национална сигурност” обявиха, че започват проверка. Това обаче е доста странно, тъй като някои от подслушванията са извършени именно по линия на ДАНС.

Проверка е стартирала и в ГДБОП.

 

Служители от ДАНС коментираха пред Фрог нюз, че отдавна се говори за близки връзки на зам.-шефът на агенцията Недялко Недялков с олигарха от ДПС Делян Пеевски. Според тях, ако това се окаже вярно, ще се разкрият механизмите за зависимости между тайни служби и политици, които пък са близки до изпълнителната власт и прокуратурата.

Източник/ци: Бойко Рашков: ДАНС е подслушвала политици, унищожават се документи - Lupa BG

Разследва ли прокуратурата Бойко Рашков? - Lupa BG

Мълния! Бойко Рашков пред Фрог нюз: Потвърждавам, че политици са подслушвани! Изнасят се документи от службите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!