Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цонев е вън от обувките си. Дефилира по телевизиите, за да маже: Христо Иванов пред Фрог

Естествено е ДПС да са страшно изнервени. Господин Цонев е вбесен от това, че казах едно просто нещо - че отвъд въпроса за формалната връзка на Пеевски с една или друга корпоративна структура, стои въпросът за политическото влияние и какво е Доган. Изкарването на фактите изкарва Цонев от обувките му. Не съм си говорил с Йордан Цонев за заравяне на томахавките. Няма такова. Затова му се налага да дефилира по телевизиите всеки път, в който някой от нас се бори. Ходи да маже. Това заяви в интервю за ФрогНюз съпредседателят на "Демократична България" и бивш правосъден министър Христо Иванов. 

Коментарът му идва на фона на редица скандали в обществено-политическия живот. Последните са свързани с Българската банка за развитие и кредитите за милиони, които са били отпускани на шепа фирми. Голяма част от тях имат връзка с Делян Пеевски. Йордан Цонев обаче вече дни наред обикаля телевизионните студия и обяснява, че такава връзка няма, а всичко е инсинуация. Днес дори посочи, че е разговарял с Христо Иванов реториката да спре.

Ето и цялото интервю: 

Господин Иванов, темата с кредитите от Българската банка за развитие вече дни наред ври. Става дума за милиони, съсредоточени в няколко фирми. Бе намесено и името на Делян Пеевски, но от ДПС са категорични - няма нищо такова. Така ли е? 

Темата ББР сме я повдигали. Абсолютно логично е да е на преден план в момента, в който влезе друг човек в министерството и непредубедено поглежда към този проблем и излизат скелетите. Естествено е ДПС да са страшно изнервени. Господин Цонев е вбесен от това, че казах едно просто нещо - че отвъд въпроса за формалната връзка на Пеевски с една или друга корпоративна структура, стои въпросът за политическото влияние и какво е Доган. Това е модел, система. Трайно положение. Там е заровен проблемът. 

Той не е в това, че един или друг бизнесмен, както и да се казва той, е получавал кредит. Дори проблемът не е до каква степен този кредит е добър или лош. Проблемът е когато държавният ресурс се разпределя в нарушение на правилата заради политическо влияние в полза на един или друг играч на пазара. Това е. 

Въпросът е, че по всяка вероятност чисто документално нещата по всяка вероятност са изрядни.

Не, не е така. Документално има ограничение на тази банка какви кредити може да отпуска. Има ясен лиценз, според който трябва да се подпомагат малки и средни предприятия, иновативни бизнеси и прочее. “Булгартабак” не е нищо такова - нито е малко или средно, нито е иновативно… Там има допуснато изкривяване. До каква степен го има, трябва да бъде проверено. “Булгартабак” е собственост на офшорка. Тоест всякакви твърдения за това дали Пеевски е там или не, по дефиниция са изключени. Докато не излезе крайния собственик, бенефициента, ние не знаем дали той не е свързан с Пеевски. 

Има и забрана за кредитиране на офшорки, което е още едно нарушение на ББР.

Въпросът тук е дали ББР не прави всички тези изкривявания на своите задачи под политически натиск и наставление. Това е моделът. 

Как може да се установи? 

Като имаме нормална прокуратура и нормален министър на икономиката те почват да ровят и да установяват тези неща. В модерната демокрация има институции. Досега те бяха блокирани в полза на ДПС и ГЕРБ. Това е проблемът. Не, че бизнесменът Х е получил сумата Y. Проблемът е когато това се случва в резултат на политическо влияние, когато то обяснява изкривяването на дейността на ББР, изкривяването на приоритетите за харчене на публични средства.

Когато контролните органи за слепи и неми за едни и бухалка за други. 

Примерът с “Росенец” е същият - не е проблемът, че някой си е вдигнал незаконна виличка брега. Такива има стотици хиляди сигурно. Проблемът е, че това е политическо лице, което получава обслужване от местни власти, централни власти, министерства… за да направи това незаконно имение. Проблемът е когато политическото влияние е по-силно от закона, когато може да затвори очите на прокуратурата, когато може да накара ББР, икономическото министерство, Агенцията за приватизацията в случая на “Булгартабак”. Това е проблемът.

Вчера господин Ганев в ефира на “Честно казано с Люба Кулезич” каза - цяло село знае. Всичко това е публична тайна, някак…

Не е въпросът дали всички знаят. Въпросът е да го променяме. Всички знаят всичко, но дайте да седим и да го съзерцаваме, да пляскаме с ръце и да казваме, че животът е прекрасен. Не съм съгласен с това. 

Всички знаят, но ние сме тези, които назовават фактите. Ето това изкарва от обувките господин Цонев. Защото те са скрили Пеевски чисто юридически с всякакви трикове. До момента, в който няма институции, които да проверят. Изнервени са, че има министър сега, който тръгва да рови. Но още повече са изнервени, когато някой излезе и посочи големият проблем - задкулисното влияние на Доган и Сарая, което обяснява всички тези ситуации. 

“Харвадските дипломи” ще се справят ли с тази българска реалност? 

Вкарвате ме в много философски разсъждения. Това са парчета хартия. Хората са тези, които могат да се справят. Ако те имат обучение от “Харвард”, това им помага да се справят. Ще видим. 

Имайте предвид, че това не са хора, които вчера са завършили “Харвард” и са дошли в България. Това са хора, които са оперирали, правили са бизнес у нас, занимавали са се с различни дейности. Те имат биография тук. Не съм им адвокат и да разсъждавам по философски теми. Това са хора, които имат много други неща в биографията си, освен тези дипломи. 

Господин Йордан Цонев от ДПС спомена тази сутрин, че е разговарял с вас да се прекрати реториката, един вид да се "заровят томахавките". Говорили ли сте си?

Не, не съм си говорил с Йордан Цонев за заравяне на томахавките. И няма никакво заравяне. Затова му се налага да дефилира по телевизиите всеки път, в който някой от нас се бори. Ходи да маже. 

Смятаме, че работата на политиците е да разговарят. Но да говорят за политики, а не да заравят томахавки. Имаме приоритети и сме готови да разговаряме с всички по тях. Те са фокусирани към едно - премахването на този модел, при който някой, който и да е той, с една усмивка може да пренасочи публични финансови потоци, да дирижира поведението на държавни институции. Срещу това се борим. За това сме готови да говорим с всеки. 

Но не всички са готови сякаш да говорят с вас за това

Това си е техен проблем. Ако някой си помисли, че ние сме се отказали от каузата си, много се е объркал. Това, че можеш винаги да говориш с Христо Иванов, не означава, че той е готов да се откаже от каузата си. Много хора в политиката са се опарили от тази грешка. Не сме се отказали от премахването на този убийствен за България модел, в който едни хора с една усмивка могат да пренасочат нашите пари в джобовете на този или онзи, да затворят очите на прокуратурата, да изкривят дейността на институциите. Примерите са много. 

Рокадите в службите в момента ще доведат ли до нещо? Има страхотен отпор срещу смяната на ръководствата. 

Не знам дали ще доведат до нещо. Но няма как да се случи каквото и да било без да се сменят хората. Те са ключовото нещо в институциите. 

Нали не очакваме да се случват някакви неща против ГЕРБ и реакция да няма? Ако липсваше такава, значи нищо не се случва… Дали е правилно, друг въпрос е. Но не може да се случи каквото и да било без определен ешелон от обслужващ персонал на ГЕРБ да бъде отстранен от властовите позиции. 

Хората, които са готови да си затварят очите, които за това са назначени там, трябва да бъдат махнати. Без това не можем да върнем институциите в нормалното им състояние. 

Тази сутрин ген. Атанас Атанасов хвърли бомба в ефира на Българското национално радио. Заяви, че ГД “Вътрешна сигурност” към МВР е подслушвала политически дейци извън системата - нещо, което няма право да прави по закон. Вие един от подслушваните ли сте?

Откъде да знам? Господин Атанасов задава въпроси и трябва да получим отговори от институциите. Трябва да питате МВР, ДАНС, ДАТО… Ако се окаже вярно, това е изключително притеснително.

интервю на Джесика Вълчева

Източник/ци: Христо Иванов пред Фрог: Цонев е вън от обувките си. Дефилира по телевизиите, за да маже

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!