Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Към шефа на МВР: Унищожавана ли е част от разработката „Буда“ срещу Борисов? Държи ли Цацаров Огнян Герджиков с разследване „Синдика“?

Унищожавани ли са материали от делото за оперативно наблюдение „Буда“ срещу Бойко Борисов? Държи ли бившият главен прокурор Сотир Цацаров коз спрямо Огнян Герджиков с разследване „Синдика“? Фрог нюз ще зададе по официален ред тези въпроси на вътрешния министър Бойко Рашков.

Вътрешни за системата хора твърдят, че няколко страници от делото „Буда“ са били унижени, като по думите им това е станало по време на 10-годишното управление на ГЕРБ. Ако това е така, то би било важно да се знае кога е извършено подобно посегателство върху важна за сигурността на държавата информация и разбира се кой е имал достъп до папката.

Припомняме  ви, че на 24.02.1997 г. в сектор “Вътрешен тероризъм” на ЦСБОП е образувано Дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним “Буда”. Мотивът за делото, както пише „Биволъ“, е красноречив: “за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури. За предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители“.На документа има гриф “Строго Секретно”, но според изявление на Цветан Цветанов от 2013 г. досието “Буда”, грифът “класифицирана информация” при всички случаи е изтекъл”. Борисов, отбелязва „Биволъ“,  е разработван като представител на силова групировка за предотвратяване и пресичане на престъпна дейност.

„Папката “Буда” има особена съдба. След като вербовчикът Младен Георгиев и началникът му Спас Спасов са отстранени от ЦСБОП, Борисов не е поет от друг офицер. Папката “Буда” остава в касата на зам.-шефа на ЦСБОП Венцислав Великов до напускането му през 2001 г. Когато се подготвя назначението на Борисов за главен секретар той е проверяван, но досието “Буда” не излиза на бял свят. Министър Петканов научава за него чак през 2002 г. Вбесен, той уволнява шефа на дирекция “Информация и архиви” Серафим Стойков и прибира папката “Буда” в личния си сейф. От него я наследява Румен Петков, който обаче не я завещава на наследника си в МВР Михаил Миков“, допълва сайтът.

Не по-малко интересна е разработката на икономическа полиция в Пловдив, известна под името „Синдика“. Твърди се, че тя е свързана с дейността на Огнян Греджиков като такъв през 90-те години на миналия век. Наши източници от прокуратурата казват, че дни сред като Герджиков станал служебен премиер, секретната папка била изискана от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, където преседяла дълго време. Какво има в нея реално остава загадка. Знае се само, че тя е дело на икономическа полиция в Пловдив. Дали Цацаров наистина се е домогнал до чувствителна информация и възможно ли е да се използва като коз по отношение на Герджиков, остава загадка. Факт е, обаче, че бившият служебен премиер публично дава подкрепата си за партиите на статуквото.

.
Бойко Борисов, Огнян Герджиков

Източник/ци: Към шефа на МВР: Унищожавана ли е част от разработката „Буда“ срещу Борисов? Държи ли Цацаров Огнян Герджиков с разследване „Синдика“?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!