Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Квартетът "Нинова, Дончева, Кадиев, Петков" издига Първанов срещу Румен Радев

Протегнатата от Корнелия Нинова ръка към люспите на БСП Движение 21 на Татяна Дончева, Георги Кадиев и АБВ на Георги Първанов и Румен Петков цели изтласкването на "Изправи се.БГ" на Мая Манолова и Отровното трио от състава на следващия парламент и готви удар срещу Румен Радев, научи Lupa.bg.

Новината, за която първи ви информирахме, че Дончева се връща обратно като бъдещ депутат от Столетницата и става водач на червената листа във Варна, дошла като гръм от ясно небе в централата на Манолова и била обявена от Нинова на сбирка на актива във Враца вчера. След 5-часови дебати, на които червената шефка чула тежки критики за начина, по който цепи БСП, накрая тя изрекла : 

"Като прикоткам сега Татяна Дончева и Румен Петков, ще видите как ще стана незаобиколим фактор и ще ми се молите всички за постове". 

Основните критици на политиката на Корнелия в последните години съзират два плана на настоящите й действия - да оформи коалиция анти-Манолова и да проправи път за алтернативна кандидатура на Румен Радев за предстоящия президентски вот. И са категорични: Обединението е само привидно и е с мътни цели. 

По наша информация зад решението на Дончева да напусне ИСМВ и да стане коалиционен партньор на БСП дошло и след разговори с бизнесмена Гриша Ганчев, който бил готов да подкрепи червените финансово предвид изключително тежкото състояние, в което се намира касата на левицата. Устатата социалистка е дългогодишен негов адвокат. 

Вътрешно проучване на нагласите в БСП сочело, че и с такъв нов ляв съюз Манолова и Триото все пак отново ще прескочат 4-процентната бариера за парламентарно представителство и макар да не успеят да разширят подкрепата си, ще заковат гласовете отново на около 130-150 хиляди гласа при очаквани над 200 000, в случай, че Дончева оставаше в него. 

От друга страна, пък Румен Петков отдавна е изпратил совалки за обединение не само към БСП, но и към движението на Манолова, а и към новата партия на Жан Виденов. 

Вторият план на перфидното Ниново обединение вляво идва по линия на основателя на АБВ Георги Първанов. Бившият президент представи в Пловдив преди ден книгата си "Пътуване към паметта", в която, както Lupa.bg вече писа, ругае бившия лидер на БСП Сергей Станишев и коментира, че както той бил станал "жертва" на Станишев, така пък шефът на ПЕС паднал в "боя" с Нинова и процесите в Столетницата били напълно закономерни.

По наша информация представянето в галерия "Тракарт" е било организирано от хората на бизнесмена Георги Гергов в града. От снимки в социалните мрежи се виждат част от най-големите поддръжници на шефа на Панаира и на ЦУМ срещу Нинова. Предполага се, че именно Първанов ще се превърне в мост между Нинова и Гергов след шумния им раздор миналата година, който доведе до изхвърлянето му от Националния съвет и решението, взето "на подпис" да се раздели и изобщо с членството си в левицата. 

Всъщност залогът АБВ да участва на избори заедно с БСП бил не толкова да се консолидират левите сили, а да се направи заготовката за бъдещото издигане на Първанов за кандидат-президент.

За целта обаче Столетницата и люспата й ще трябва да изгладят някои принципни различия - основно за начина, по който трябва да изглежда тази коалиция. Според основателя на АБВ в нея трябва да присъстват задължително и социалдемократите, и левите земеделци, и ромските организации като "Евророма", които всъщност го избраха за държавен глава през 2001 г. Сделката, коментират доайени в левицата, няма да е лесна.

В последните седмици агент Гоце нееднократно заявява деликатни критики към президента Румен Радев, а в едно телевизионно предаване дори намекна, че не е изключено отново да се кандидатира за държавен глава. 

В същото време Нинова, макар декларирала подкрепа за втори мандат на настоящия главнокомандващ, все пак свика традиционната процедура по номинации от червените конференции за бъдещата двойка. Така не е изключено всъщност изборът й да изненада левите и да включва името на Първанов, а не на Радев в бъдещия тандем, който БСП да излъчи за вота тази есен. Това обаче би довело до нова порция драматични раздори в самата партия и да коства поставянето на нови разделителни линии особено предвид широката подкрепа на левия актив за Румен Радев. 

Източниците на Lupa.bg разкриват още, че Нинова е започнала преговори с Георги Кадиев под давлението на дългия инкасатор Румен Овчаров, чието протеже беше "човекът-партия" дълги години. Там пък се оформя негласен засега конфликт между екс депутата и шефа на столичните социалисти Калоян Паргов кой какво място да заеме в бъдещата лява коалиция и разпределение на държавническите постове.

Междувременно новата партия на бившия премиер Жан Виденов в предсрочните парламентарни избори можело да смъкне близо 50 000 гласа в ущърб на широкоформатната лява коалиция и дори участието на Татяна Дончева, Георги Кадиев и АБВ в нея нямало да компенсира такова отбиване на гласове. Коментарите из червените редици обаче допускат, че всъщност "Лявата алтернатива" е проект не на Виденов, а е отдавна готвен от Нинова и цели да се превърне в патерица на БСП. Не са случайни и ласкавите думи, с които и Корнелия, и Първанов се изказват по отношение на Иван-Атанасовото течение в последните дни. Докато на същата тази среща във Враца Нинова остро е разкритикувала новата идейна платформа, създадена от Велислава Дърева, Явор Куюмджиев, Ана Пиринска и други миналия уикенд. 

Източник/ци: Квартетът "Нинова, Дончева, Кадиев, Петков" издига Първанов срещу Румен Радев - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!